Kruiden workshops met Mieke Willebrands

Kruidendagen met Mieke Willebrands

Vanaf April 2015 worden er leuke en leerzame kruidendagen georganiseerd over wilde en gekweekte kruiden. Mieke werkt al 40 jaar met kruiden en wil deze jarenlange kennis en ervaring graag met je delen. Kruiden kunnen de sleutel zijn tot een betere gezondheid. Bezig zijn met kruiden is van alle tijden en geeft je leven een heel nieuwe dimensie.

Het zijn gevarieerde workshops waarbij alle aspecten van keuken- en geneeskruiden aan bod komen. Zoals het herkennen en vinden van  wilde kruiden en groenten en het zelf leren kweken en verzorgen  van diverse soorten keuken- en geneeskruiden.

Je leert alles over oogsten, drogen en verwerken van de verschillende soorten. Op elke kruidendag bereiden  we een lekkere lunch waarin kruiden centraal staan.

De workshops vinden plaats in de kruidentuin van wat ruim dertig jaar lang Midgard’s kruidentuin was. Je leert kruiden kweken en neemt de zelf gezaaide kruiden en plantjes mee naar je eigen tuin.

In de tuin en de kruidenstudio leer je de kruiden kennen door middel van kruidenwandelingen en (powerpoint)presentaties, je leert zelf kruiden oogsten en drogen en daarvan goede kruidenthees en keukenkruidenmengsels samen te stellen. Ook het bereiden van fijne kruidenoliën, hoestsiropen en andere gezonde kruidenrecepten komen aan bod. Van elke bereiding neem je het eindproduct mee naar huis.

De cursus bestaat uit 7 lesdagen,  in april, mei , juni en begin juli.  De laatste dag vindt plaats in september. Zo leer je alle kruiden in de loop van de lente en zomer kennen.

De eerste les is geweest en de data van dag 2 t/m 7 zijn : do. 7 mei, 21 mei, 4 juni, 18 juni, 2 juli en de laatste do. 10 of 17 september.

De kruidenworkshops zijn per keer te volgen, of als complete kruidencursus.

De locatie is : Mieke’s kruidentuin, Mjumsterwei 41 (ingang Dwarswyk) te Bakkeveen.
De kosten zijn € 45,00 per dag, inclusief lunch en lesmateriaal.

Opgave : mieke_wesdorp@hotmail.com of 0516-541393

 

  1. Start Kruidenworkshops seizoen 2015

Op 2 april starten we in de cursusruimte in de tuin met een  powerpoint  en theeproeverij ‘De kruiden van Midgard’; met info over het ontstaan en de ontwikkeling van de kruidengeneeskunde vanaf de prehistorie tot het heden. Deze les is een eerste kennismaking met de kracht van kruiden door middel van veel informatie en het praktisch bezig zijn met o.a. zelf kruiden mengen.We gaan samen een lunch bereiden van zelf geoogste vroege voorjaarskruiden.

  1. De Kruiden Tuindag : Maak je eigen kruidentuin

De tweede dag in April gaat over het opzetten en inrichten van een kruidentuin. Zo’n tuin is een bron van mogelijkheden om nog lekkerder te koken en om te benutten als eerste hulp bij lichte ongemakken van de gezondheid. Bovendien leer je hoe gezond en leuk tuinieren kan zijn! We maken een soep en salade met wilde kruiden. Vanaf deze les gaan we in iedere les de kruiden van dat moment oogsten en drogen. Zodat je alles leert over het drogen van kruiden.

  1. De Lentekruidenwandeling

Begin mei wordt een Lentekruidenwandeling in de tuin georganiseerd  met veel informatie over alle daar groeiende keuken-  en geneeskruidenkruiden . Na deze kruidenwandeling kijk je nooit meer met dezelfde ogen naar de wilde planten om je heen. De wandeling wordt gevolgd door een kookworkshop met wilde groenten en kruiden. Die ga je zelf oogsten in de tuin en de verrukkelijke bereidingen die daar van gemaakt worden worden weer als lunch geserveerd. Er wordt die dag ook weer gewerkt in de kruidentuin.

  1. De Kruidenfamilies in de keuken

De tweede les in mei kun je meedoen met de workshop ‘Kruidenfamilies’ en leer je de verscheidenheid van kruiden indelen in hun families, die allemaal hun eigen smaak en kracht hebben. Behandeld worden onder andere de Lipbloemigen, de Roosachtigen, de Schermbloemen en de Samengesteldbloemigen.

In deze workshop gaan we samen koken met een grote diversiteit aan keukenkruiden.

  1. De Zomerkruidenwandeling

De Zomerkruidenwandeling is in juni. Dit is de tijd waarin veel eetbare bloemen bloeien : Vlier, Kamperfoelie, Roos en Bergamot, Calendula en Kamille om er maar enkele te noemen. Zowel in de keuken als voor de gezondheid zijn ze van onschatbare waarde. Ook deze wandeling wordt gevolgd door een kookworkshop waarin de geoogste bloemen in heerlijke en gezonde gerechten worden verwerkt.

  1. Kruiden oogsten en vers verwerken

De laatste dag in Juni staat in het teken van kruiden oogsten en verwerken in kruidenoliën, hoestsiroop, bloesemsiropen en het maken van een mooie ‘ kruidwis ‘ die je mee naar huis neemt om in je huis te hangen.

  1. Kruidenoliën en kruiden van de herfst

In september sluiten we de cursus af met een workshop kruidenoliën maken, zoals een olie voor de huid, voor spieren en gewrichten, voor de voeten, het haar. De kruiden zijn in de workshop van juni al in de olie te trekken gezet en worden nu verder verwerkt en afgemaakt met etherische oliën.

In het tweede deel van deze workshop wordt aandacht besteed aan geneeskrachtige en eetbare wilde wortels zoals valeriaan, paardenbloem, kliswortel en alant.  Ook  bessen en verwarmende zaden voor de winter komen aan bod.

Opgave : mieke_wesdorp@hotmail.com of 0516-541393

 

Geplaatst in: Zien en doen

Geef een reactie