Herdenking bij monument Allardsoog (update)

Vrijdag 10 april 2015 vond de jaarlijkse herdenking plaats van de vlak voor het einde van de 2e wereld oorlog in Allardsoog gefusilleerde Nederlanders. Deze keer was het precies 70 jaar geleden dat de executie plaatsvond. (onderaan de pagina nog een verslag met filmpje van RTV-Noord)

Hieronder een serie foto’s van Willem Dolstra

Hieronder het verslag van RTV-Noord met de focus op 1 van de gefusilleerden: Hendrik Werkman.

In Groningen en in het Friese Bakkeveen werd vrijdag kunstenaar en drukker Hendrik Werkman herdacht. Precies zeventig jaar geleden werd de Groninger, samen met negen andere gevangenen, door de Duitse bezetter geëxecuteerd in de bossen van Bakkeveen.

Getuigen
Groningen stond op het punt om te worden bevrijd en de Duitsers hadden tientallen gevangen verzetsstrijders in het huis van bewaring en het Scholtenhuis zitten. Omdat de Duitsers en hun Nederlandse handlangers bang waren dat de gevangenen na de oorlog tegen hen zouden getuigen, werd besloten ze uit de weg te ruimen.

Doodgeschoten
Zo werden een paar dagen voor de bevrijding tientallen mannen in groepjes doodgeschoten in de bossen van Noord-Nederland. De groep, waar Werkman toe behoorde, overkwam dit in de nacht van 10 april in Bakkeveen. Daar werden de slachtoffers vrijdagmorgen herdacht door nabestaanden en kinderen van de basisscholen in Bakkeveen.

Vrijdagavond was de officiele opening van een grote Werkman-tentoonstelling in het Groninger Museum.

Klik hier voor originele artikel en filmpje

Geplaatst in: 2015-gebeurtenissen

Geef een reactie