Herinner de Vrijheid

“Herinner de Vrijheid”
7 april t/m 5 mei 2015 in Museum Opsterlân

 

Nederland is dit jaar 70 jaar bevrijd!  “Herinner de Vrijheid” is een tentoonstelling waarin de verhalen van mensen, die de Tweede Wereld Oorlog hebben meegemaakt, centraal staan. Met het verhaal en de film van het Joodse meisje Esther, het verhaal van Isac Leefsma, interviews, ingebrachte stukken en de stukken uit het eigen depot, wordt een levendig beeld geschetst van het leven in oorlogstijd, de bevrijding en de jaren erna. Hiermee willen we herinneren maar de herinneringen ook doorgeven aan de huidige generatie. Wat is het belang van democratie, van vrijheid en verdraagzaamheid?

Het is onze verantwoordelijkheid om jongeren te herinneren aan de fouten uit het verleden. Pas als jonge mensen beseffen wat democratie, vrijheid en verdraagzaamheid voor hen waard zijn, kan je hopen dat zij deze waarden ook zullen verdedigen als het erop aan komt.

 

Programma:

 • Zondag 12 april:
  13.30 – 14.30    Duo Dovenetel, bestaande uit Cees Bouma en Bart Wijnen, speelt joodse muziek;
  15.00 – 16.00    Lezing door Mevrouw Trienke Postma-Friso over haar ervaringen tijdens en na de oorlog;
 • Zaterdag 18 en zondag 19 april:
  museumweekend met gereduceerde entreeprijzen;
 • Zondag 19 april:
  13.00 – 15.00    Het Anido Gitaarduo, bestaande uit Annette Kruisbrink en Arlette Ruelens, speelt joodse muziek (onder andere jiddisch, sefardisch, chassidisch en klezmer);
 • Zondag 26 april:
  15.00 – 16.00    Lezing door de Heer Roel van der Heide over Jan Eisenga, onderwijzer in Gorredijk, die op 5 mei 1943 op 35-jarige leeftijd door de Duitsers gefusilleerd werd. Hij was daarmee een van de vele slachtoffers van de Meistaking in 1943.

 

Openingstijden: di t/m vr 11.00 – 17.00 uur
Za en zo 13.00 – 17.00 uur

Museum Opsterlân
Hoofdstraat 59
8401BW Gorredijk
www.museumopsterlan.nl

Geplaatst in: 2015-gebeurtenissen

Geef een reactie