Poll: Ik vind het belangrijk Fries te kunnen spreken

Ik vind het belangrijk Fries te kunnen spreken

 • Ja (65%, 100 stemmen)
 • Nee (33%, 51 stemmen)
 • Geen mening (1%, 2 stemmen)

Totaal aantal stemmen: 153
Reageren? Klik op de vraag.

Laden ... Laden ...

Deze week is bekend geworden dat Ellen van Selm is aanbevolen als nieuwe burgemeester van de gemeente Opsterland. Mevrouw van Selm is bekend in Friesland en heeft tijdens haar studie rurale sociologie in Bakkeveen gewoond. Zij kan het Fries goed verstaan en heeft aangegeven op cursus te willen gaan om de taal ook snel te kunnen spreken. Vindt de bezoeker van Bakkeveen.nl het belangrijk Fries te kunnen spreken?


53% van de 92 stemmers op de vorige poll geeft aan geen vrijwilliger te zijn omdat ze iets anders te doen hadden, 32% zegt dit wel te zijn. Met meer circa 150 vrijwilligers en prachtig mooi weer was de Survivalrun 2014 een prachtig evenement!

Bij de survivalrun zijn meer dan 100 vrijwilligers nodig. Ben jij ook vrijwilliger?

 • Nee, ik heb een andere reden (53%, 49 stemmen)
 • Ja, ik heb mij spontaan aangemeld (18%, 17 stemmen)
 • Ja, ik ben gevraagd (14%, 13 stemmen)
 • Nee, ik doe geen vrijwilligerswerk (11%, 10 stemmen)
 • Nee, ik doe zelf mee (3%, 3 stemmen)

Totaal aantal stemmen: 92
Reageren? Klik op de vraag.

Laden ... Laden ...
Geplaatst in: Opmerkelijk

41 reacties op “Poll: Ik vind het belangrijk Fries te kunnen spreken

 1. Aukje zegt:

  Ja, ik vind het belangrijk Fries te kunnen spreken, maar dat geldt dan voor mezelf. Ik vind het voor niet-Friezen in Friesland veel belangrijker dat ze het Fries kunnen verstaan.

 2. pinok kio zegt:

  Wat een ongeloflijke onzin vind ik dat. Het is zelfs rete asociaal als Friezen fries blijven praten tegen iemand die het niet verstaat. Het Fries is een mooie taal, maar pas je gewoon aan aan gasten uit het buitenland (Nederland)!

 3. Aukje zegt:

  O, maar zo is het niet! Ik vind het belangrijk dat niet-Friezen die in Friesland komen wonen leren Fries te verstaan. En dat dat niet in één keer gaat, weten we allemaal. Dus pas ik me aan. Omdat ik een stuk socialer ben dan jij denkt en doet voorkomen Pinok kio!

 4. Sjakie zegt:

  Pinokkio snapt het niet helemaal, Zeer veel mensen die in onze mooie provincie komen wonen gaan een cursus Fries volgen. Ze willen het graag verstaan en eventueel spreken c.q. lezen. Tegen toeristen en inwoners die dit niet verstaan, gaan we -natuurlijk- over in de nederlandse taal, abn, wel met een accent wellicht.

 5. randstad zegt:

  Ik woon sinds een jaar in Bakkeveen, kom uit de Randstad en heb totaal geen zin om Fries te leren spreken. We kunnen toch gewoon met z´n allen onze moedertaal (Nederlands) spreken? Net zoals ze in de rest van Nederland doen? Friestaligen kunnen onderling Fries spreken, maar in de basis moet gewoon Nederlands gesproken worden, net als in de rest van Nederland. Friesland is toch ook geen apart land? Of wil men afscheiding van NL?

  • Healegeare (@Healegeare) zegt:

   Út dyn reaksje wurdt my net hielendal dúdlik wêrom wy mei syn allen ‘gewoan’ Nederlânsk sprekke moatte. Wat is de mearwearde fan it Nederlânsk boppe it Frysk? Ik sprek en skriuw net Frysk om’t ik wol dat Fryslân in apart lân wurdt, ik weinje tsjinwurdich gjin iens yn de provinsje, mar ik doch it om’t ik it in moaie taal fyn. Ik belibje in soad niget oan it lêzen fan Fryske literatuer en it brûken fan de taal.

   Ik fyn it prima dat jo net Frysk leare wolle; jammer mar prima. Mar ferplichtsje my net om Nederlânsk te sprekken, want dat meitsje ik sels wol út.

  • Lammert Dijkstra zegt:

   Randstad krijgt het idee dat hij hier vrijblijvend kan integreren zonder de taal te leren. En dat, mijn import-randstedeling en dus gast, is een groot misverstand. Als lju in Fryslân komme te wenjen, mei der ferwachte wurde dat dy lju harren bêst dogge om it Frysk te ferstean.

  • Lammert Dijkstra zegt:

   No’t ik der nochris oer netink: wêrom geane wy winliken yn op dizze man syn opstigings? Gewoan dea swije en gjin omtinken oan jaan! Sjen oft er it hjir noch úthâlde sil yn ús provinsje. Miskien stikem hoopje dat er ôfreizget nei syn Rânestêd, mei de sturt tusken de skonken en in yllúzje earmer. Sil him goed dwaan. Alfêst in goed reis tawinske!

 6. SJAKIE zegt:

  Friezen zijn trots op hun mooie provincie en eigen taal en cultuur. Is ook een mooie provincie om te wonen. Veel mensen uit de randstad willen hier graag wonen…….

 7. boardze zegt:

  tja … ik ben fries en ik ben met het fries opgegroeid net als mijn ouders , grootouders en , voor zover ik mij kan voorstellen , alle generaties voor mij.
  ik zou niet weten waarom ik hier nu op mijn eigen grond Nederlands zou moeten praten
  wel erger ik mij aan sommige Nederlandstaligen die na hier verscheidene jaren te hebben gewoond nog durven vragen , met een gezicht alsof ze poep aan hun schoen hebben :,kunt u ook Nederlands spreken , ik versta u niet
  ik ga dat zeker niet doen , er is hier langzamerhand zoveel import dat als ik aan alle Hollanders tegemoet zou willen komen ik het fries beter kan opgeven
  de niet friezen en ook de friezen met minder trots op hun taal hebben het inmiddels zover gekregen dat het fries hier van het schoolplein is verdwenen
  wat verder opvalt is dat vele van de nieuwkomers goed van opleiding zijn en ook over het algemeen een goed zelfbeeld hebben , en zich tijden de vakantie prima kunnen redden met Duits Frans Engels Italiaans en wat al niet meer – dan is er aan kennis en goede wil in eens geen gebrek
  verder is er bij deze groep in verhouding ,verbeeld ik mij, vaak meer cultuurbesef ,alleen houden een aantal het fries daar krampachtig buiten
  je zal net zien dat als de laatste fries spreker er mee ophoudt dat juist uit deze groep er types komen die op woensdag avond cursussen opzetten voor behoud van de Friese taal
  ik denk dat in deze tijd van schaalvergroting en vervlakking tijd is om te beseffen dat Friesland ook door het fries uniek is en eigenlijk een stukje buitenland in Nederland is.

 8. Wietske zegt:

  Ik heb een familie lid uit de Oekraïne ,die na een jaar het Fries begrijpt en het Fries folslied in het Abelenstra stadion meezingt. Ik ben trots op haar. Veel Inwoners van Bakkeveen kunnen hier een voorbeeld aan nemen.

 9. Mem vertaling: Moeder zegt:

  Wat een agressieve houding meneer “Randstad”. Goed voor uw integratie. Voor uw informatie; De moedertaal van Friestaligen is meestal het Fries. Maar wees gerust ik moet de eerste Fries nog tegenkomen die van een ander eist om Fries te kunnen spreken. Wij proberen onze kinderen bij te brengen trots te zijn op hun afkomst en daardoor kunnen ze alle begrip opbrengen voor mensen uit een andere cultuur. Zou u ook moeten doen. Eigenlijk best een sociaal volkje, die Friezen. Ben benieuwd naar de oorsprong van uw agressie.

 10. Grunn zegt:

  We wonen in Nederland dus het is totaal niet nodig om Fries te kunnen spreken.

  • Lammert Dijkstra zegt:

   Tsja, Grunn, jaloers denk ik, hè, dat Grunningers geen officiele taal is. Maar dat is geen reden om zo kortzichtig, bekrompen te reageren

 11. harrieindewarrie zegt:

  Zo Boardze, jij bent slim 😉 Je bent alleen heel even vergeten dat in Duitsland, Engeland, Frankrijk en Italië de Nederlandse taal NIET de voertaal is, kan gebeuren 😉

 12. boardze zegt:

  nou , nog even dan ; ik dacht dat ik net uitgelegd had dat fries hier al generaties lang de voertaal is geweest en wat mij betreft ook nog wel even zal blijven
  ik wou er nog wel een hele tijd over door gaan maar ik heb geen tijd, moat nog melke
  groeten , boardze

  • Tjitske Velde zegt:

   Ik bin it hielendal iens mei dy Boardze, as se it net hearre wolle, lit se dan gauw weromgean nei de Rânested Dan hawwe se hjirre neat te sykjen! Se komme hjirre omt se it hjirre sa lekker rustig fine, mei sokke aardige en gemoedelike misken, mar as die net dogge wat oft sy wolle dan moatte dy harren opiens oanpasse oan de ynport. Sa wurket it foareerst net!!! It kin dan wol Nederlân wêze, mar de voertael wie hjirre altyten it Frysk! En dat wolle wy graech sa hâlde! Lit se mar ris in cursus Frysk dwaen, dan litte se sjen dat se de Friezen serieus nimme! Wy binne dan net sa asociaal dat wy gjin Hollânsk prate wolle tsjin ien die’t it echt net forstean kin. Mar at jo hjirre al verskeidene jieren wenje meie wy wol wat ynspannings forwachtsje, of net? groetnis, Tjitske Velde

 13. Sjakie zegt:

  harrieindewarrie doet zijn naam eer aan, Wietske heeft de beste reaktie.. Fyn weekend allemaal, en kijk ook eens op waldnet… niet meer hier reageren aub. groetnis oant sjen

 14. Klaas zegt:

  Randstad vergeet even dat de moedertaal van Friezen niet Nederlands maar Fries is. Dat argument gaat dus niet op. Verder vind ik het niet meer dan normaal dat je de taal leert verstaan van het gebied waar je woont, of dat nu Fries, Limburgs, Gronings of plat Haags is. Leve de diversiteit!

 15. Roelof zegt:

  laat gewoon ieder zijn eigen dialect spreken
  en laat buitenlanders gewoon Nederlands leren want met het fries zullen ze hier niet ver komen in Nederland, en dus ook niet inburgeren

 16. Lidewij zegt:

  Als ik maandagochtend in de poiesz loop en op zoek ben naar een bepaald product en het netjes in het nederlands vraag, dan vind ik het asociaal dat men weigert in het nederlands een antwoord te geven. Dat is toch niet normaal, dat is toch abnormaal. Of niet dan? (O net dan)

 17. robbin jan zegt:

  Vind het zelf ook erg vervelend als men geen NL terug spreekt in de poiesz!

 18. Jac zegt:

  Ik zal Lidewij en Robbin Jan helaas gelijk moeten geven. Paar jaar gele verhuist naar het prachtig Friese Bakkeveen. Pracht natuur, verleidelijke rust en bijzonder mooie vergezichten. De lokale bevolking omschrijf ik als vriendelijk, met een rauw randje.

  Het valt mij namelijk hedendaags op dat men (lees de lokale bevolking) met regelmaat in de Poiesz, de snackbar, of winkels elders Fries spreken. Hier kan ik mij aan storen. In het bijzonder aan mensen die stug door praten in het Fries terwijl ik ze vriendelijk vertel dat ik geen Fries spreek.

  Laatst in de dorpskroeg boos aangekeken toen ik met blijdschap vertelde dat mijn oorsprong in Dordrecht ligt. Dit heeft mij en mijn vrouw’s algemene beeld een beetje doen vertekenen.

  • Floris-Jan zegt:

   Het betreurt mij dat je zo’n slechte indruk van Bakkeveen hebt gekregen, Jac. De mensen die jij hebt gesproken zijn ondiepelingen, die hun schrale geweten beschermen tegen alles wat niet alledaags is. Geestelijke eenvoud en preutsheid ten top. Valt de nuchtere Fries door de mand? Het lijkt erop dat Bakkeveen in zwaar water verkeerd..

   • Jean-Marie de Merde - Cousteau zegt:

    Hemeldiep, hemeldiep Floris-Jan! U zet mijn dorpsgenoten toch te kijk op deze manier, en dat valt mij zwaar moet ik u zeggen, dat valt mij zeer zwaar. De lui uit Friesland en zeker uit mijn Bakkeveen zijn alles behalve geestelijk eenvoudig. Ik zal u zeggen dat ik een zus heb die is getroffen door wat u noemt ´geestelijke eenvoud´ en ondanks dat is zij toch een zeer nuchtere en heimelijke jongvrouw. Soms schaam ik mij diep voor de linkse kerk die diep genesteld is in de wortelen van onze Bakkeveenster samenleving.

    • Floris-Jan van Bommelsteijn zegt:

     Wij moeten nog maar eens een avond over dit onderwerp een goed debat voeren, heer Cousteau. Uiteraard onder het genot van een degelijke Cubaan. Ik vergelijk ons, verlicht burgers, met de Hannekemaaiers van toen. Ook niet welkom geheten en zelfs aangevallen door de zogeheten ‘wilden fan de wâlden”(lees:dorpelingen). Zelf ervaar ik dit het meest wanneer ik probeer te genieten van mijn cognac in de Brink. Met hun doorgerookte stemmen en hersens bedwelmd door alcohol komen ze tot mij, binnensmonds geneuzel over veestapels en tractoren. Met een wee gevoel in mijn maag tuur ik dan over de sluis, verlangend naar de randstad.

     • Jean-Marie de Merde - Cousteau zegt:

      Neen, ik herhaal, neen! Ik ben het zeerzeker oneens met jouw standpunt, van Bommelsteijn. U doet mij denken aan de stereotype Randstedeling, die zijn 3 maand oude zoontje dumpt in de kinderopvang en de gehele dag op zijn bakfiets van de wierrookwinkel naar de Hema naar de Scandinavische bakker fietst, om vervolgens op internet te vertellen wat voor wereldburger hij wel niet is. Ik vind het prima als u graag uwer schuldgevoelens wegdrinkt in de Brink en elke vakantie naar een Biodanza camping in Bulgarije gaat, maar val ons daar niet mee lastig! U vind zeker ook dat negers en mensen uit een andere cultuur recht van spreken hebben in mijn Bakkeveen?! Hahaha, laat mij eens even niet zo lachen!

      Hulde

   • Tjitske Velde zegt:

    Spelling is ook iets wat de “eenvoudige” Fries misschien beter doet dan de Randstedeling, VerkeerT schrijft men met een T en niet met een D (want dat is een voltooid deelwoord, wat hier niet past! 😉

   • Lammert Dijkstra zegt:

    Leave santjin …. ‘ Het betreurt mij’? Wat is dit foar in nuvere sin. No ja, oan ‘e oare kant: de measte Friezen prate harren taal ek poermin en de measte ‘oprjochte’ Friezen moatte je in kloat ôfdraaie om harren taal út te dragen… Datte, as it Frysk ferdwynt, dan leit dat foar it meastepart oan de Friezen sels

  • egbers zegt:

   “verhuist”? Tja, Jac, misschien is het goed eerst op een cursus Nederlands te gaan.

 19. boardze zegt:

  Het niveau van deze discussie zakt wel heel ver af.
  Ik ga maar even een rondje met de trekker.

 20. Frits-Wilfred zegt:

  Het is een schande. Wat een discussie.. Stelletje cultuurbarbaren! Ik pleit voor een discussie-avond waar Friezen en niet-Friezen het tegen elkander opnemen. Mocht het nodig zijn een referendum om de voertaal van ons Prachtige Bakkeveen bepalen!

 21. F zegt:

  Ik zal het maar in het Hollands zeggen zodat jullie het goed begrijpen;
  Donder lekker op als je geen fries wil horen.

 22. Jongfryske Mienskip zegt:

  As der in oare taal by komt mei it wat ús oangiet Ingelsk wurde, want dêr komst fierder mei as Antwerpen…

 23. Tsjerk zegt:

  In ferplichte ynboargeringskursus Frysk liket my needsaaklik foar sokke Hollânsktalige dwersbongels … Wa’t it Frysk net daaie kin, moat mar oppakke … Leaver kwyt as ryk.

 24. Johannes zegt:

  Wat is it bjusterbaarlik moai yn ús eigen Fryslân, mei syn bosken, greiden, hynders, ky en skiep. Dat is myn heitelân en myn memmetaal. Hjir hoech ik my net te ferbrekken en de oaren kinne krûpe foar ús troch smodze en klaai. Klaaie doch ik net en sjong fleurich fan toan de hiele dei yn ’t Frysk, Frysk, Frysk, Frysk en altiten yn ’t Frysk.
  Moai binne de Wâlden, prachtich is Bakkefean, in doarp om te wenje, te libje, te skriemen en laitsjen. Doch in grapke en sis tsjin de beammen, dy rûze yn ‘e wyn: “Wat bisto leaflik rizende simmermoarn. It sinstje laket my oan”. Wiuwende tûken en griene blêden meitsje my bliid. Sliepe yn dyn earmen en dreame fan grut Fryslân, Frysk ek de taal fan elkenien, mei in dialekt as it Ingelsk oer de wide Fryske see, (dat skreaun in Romein jierren lyn). De sinne skynt hjir Frysk, de loft is Frysk blau, de grûn is grien en brún Frysk. Is der wat oars en better op ‘e wrâld?

 25. Ernst Adema zegt:

  Ik ben behoorlijk geschrokken van de hoge toon die door sommigen wordt aangeslagen. Ik woon hier nu al meer dan veertig jaar en begrijp niets van de opwinding. Ik hoef maar twee woorden in het Hollands te zeggen en dan schakelt men meteen naar het Hollands over. Om die enkeling die dat niet doet, haal ik mijn schouders op.
  En tegen de Friezen die zich boos maken op die enkele ongemanierde Hollander zou ik willen zeggen: laat je er niet toe verleiden om met dezelfde felheid te reageren. De grote meerderheid van beide partijen verdraagt elkaar uitstekend. We moeten ons niet elkaar laten drijven.
  Hollanders en Friezen zijn allemaal Nederlanders en zijn trots op de Nederlandse traditie van verdraagzaamheid. laten we die koesteren.
  Overigens: wat flauw om onder een schuilnaam te reageren!

  Ernst Adema

Geef een reactie