Impressie Zonnebloem boottocht

Donderdag 10 april stapten 120 mensen aan boord van de pas 8 dagen oude rondvaartboot, de Jan Plezier. Het betrof gasten van de Zonnebloem, zij zijn die ochtend door vrijwilligers van huis gehaald en naar de bus gebracht, die voor hen klaar stond in Ureterp, Wijnjewoude of Bakkeveen. De mensen uit Frieschepalen en Siegerswoude zijn door vrijwilligers rechtstreeks naar de Loswal in Drachten gebracht, alwaar de boot klaar lag.

Toen iedereen aan boord was en de trossen los gingen voeren we richting de Veenhoop, door het 2300 hectare grote Nationale park, de Alde Venen. Hier kregen we een lifter, een aalscholver nam plaats op de voorsteven, zo nu en dan dook hij even het water in om een vis naar boven te halen. De kapitein wist te vertellen dat deze grote zwarte vogel dagelijks wel tot 1 kilo vis verorberd. Hij is daardoor ook mede schuldig aan de achteruitgang van de palingstand.

Vervolgens naar het Pikmeer bij Grou. Na een tochtje door de haven langs het Theehuis en hotel Oostergoo, dat al sinds 1858 bestaat en restaurant de Vrijheid, gingen we via Aldskou naar Terherne.

Gelukkig was onze boot net geen 7 m hoog, zodat we ongehinderd de brug bij Aldskou konden passeren, de brug was namelijk geramd door een binnenvaartschip en kon niet omhoog. Bij Terherne hadden we vanaf de boot een prachtig uitzicht op het zandstrand en de camping aan het Sneekermeer en voeren we  verder richting het welbekende Starteiland.

Vandaar gingen we weer terug via Grou, maar nu koos de kapitein voor de route via Trijehûs en Eernewoude. Hier konden we tegenover Hotel Restaurant Princenhof, de op een  ponton staande stalen beeldengroep ” de schaatsenrijders” aanschouwen, verder voeren we langs het bungalowpark it Wiid, weer richting Drachten. Toen de boot  aanmeerde stonden de bussen en auto’s klaar om een ieder naar huis te brengen.

Eén van onze gasten was jullie plaatsgenoot Ytsje Wilstra. Zij heeft (portret) foto’s gemaakt van bijna alle Bakkeveensters die aanwezig waren op onze boot.  Deze digitale foto ’s zijn te bestellen via een mailtje naar:   [email protected]

Namens het bestuur van de Zonnebloem afd. Ureterp e.o.,

Antje Berga

 

Geplaatst in: Verenigingen

1 reactie op “Impressie Zonnebloem boottocht

  1. ytsje Wilstra zegt:

    Antje, wat hasto in moai ferslach makke fan dizze geweldige dei hiel goed fersoarge troch de frijwillers fan de Sonnebloem. De ferpleechkundigen en de bemanning. It gebak en de kofje/tee stienen klear foar ús we hoegden hielendal neat te dwaan. En tusken de middei sop, waarm iten in gehaktbal sa grut as in foatbal, en fansels in hearlik neigesetsje. Doe al wer tee mei koek en in grutter ferlotting wa as der mei de tillefyzje nei hûs gien is is geheim hâlden. En nei de tee wer drinken mei in hapke. It koe net op echt in oanrieder om ek ris mei te gean. Antje hat de rest fan it ferslach al makke. Wy hawwe in hiele moaie dei hân prachtich en tige tank foar alles goede soarch jimme binne geweldich.

    groetnis fan Ytsje Wilstra

Geef een reactie