Bericht van De Twakamp

‘De Twakamp’ volkstuinvereniging van Bakkeveen

De afgelopen maanden heb ik u kennis laten maken met de hobbels die een tuinvereniging in oprichting tegenkomt en moet nemen om te worden wat wij nu zijn. Er is veel werk verzet maar …. dan heb je ook wat. Achter de Boskleane vindt u de volkstuinen ‘De Twakamp’. Sinds de beginjaren 2000 genieten al heel wat mensen van hun moestuin. Maar nog steeds moeten we alert zijn hoe we omgaan met ons kostbaar stukje grond. Zijn wij en bent u bereid te investeren in producten van eigen bodem? Even naar de supermarkt voor aardappels of groente is tegenwoordig heel gewoon, maar een kropje sla of aardappelen of boontjes uit eigen tuin is zeker zo lekker en wellicht ook gezonder. Het zien groeien van worteltjes, rode bessen, courgettes of de kruidentuin, is elke keer weer een klein wondertje. Dat één zaadje zomaar heerlijke groente kan worden, dat is toch geweldig! Voor een ieder die bezig wil zijn met een eigen moestuintje staan hieronder enkele tips. En u bent natuurlijk van harte welkom een kijkje bij de volkstuinen te nemen.

verre vrienden of goede buren[i]

Combinatieteelt is een microvariant op de teeltwisseling. De bedden kunnen ieder jaar worden verplaatst zoals bij de teeltwisseling, maar per bed wisselen ook de rijen planten van plaats. Zo ontstaat een bonte mengeling van gewassen die elkaar onderling goed aanvullen en beschermen. Ze halen ieder verschillende voedingsstoffen uit de grond en bovengronds moeten hun vormen (bladeren en stengels) elkaar niet in de weg zitten. Dus opgaande, slanke planten naast brede, bossige soorten. Als dat ook nog ondergronds lukt, is het helemaal ideaal, dus bijvoorbeeld diepwortelende peentjes naast ondiep wortelende uien. In zo’n type teelt vormen de planten ’s zomers een gesloten bladerdek waaronder weinig onkruid opschiet en de grond beter vochtig blijft. Er zit heel duidelijk systeem in, net zoals in de natuur.

geuren en smaken

Het zijn vooral geuren en stoffen die de wortels afscheiden die afweerreacties of juist ‘vriendschappen’ tussen planten veroorzaken. Er zijn bijvoorbeeld ook combinaties die elkaars geur en smaak verbeteren: heel opvallend is dat bij radijs met tuinkers en bij aardappelen met karwij. Andere planten beschermen elkaar: tomatenplanten beschermen met hun geur bijvoorbeeld koolplanten tegen koolwitjes.

goede gewascombinaties

Een klassieke combinatie is kropsla of snijsla met tuinkers, radijs en vroege koolrabi. Zaai ze in afwisselende rijen naast elkaar. In plaats van tuinkers wordt ook wel een kruidenmengsel met dille en kervel gezaaid. Als er na een paar weken wordt geoogst kunnen winterwortelen met prei of koolrabi met stambonen (van beide late rassen nemen) goede opvolgers zijn.
Nog zo’n bekende combinatie: vroege peentjes met pootuien. Late wortels met prei gaan ook heel goed. Wederzijds worden wortel- en uienvlieg afgeweerd. Stambonen met bieten en bonenkruid. Zaai het bonenkruid langs de randen van het bed. Dat moet de zwarte luizen bij de jonge bonenplanten weghouden (en het smaakt lekker bij de bonen).
Ook goed: tomaten, selderij en kool (bijvoorbeeld broccoli, bloemkool of groene kool). De tomaten beschermen, zoals gezegd, de kolen. Komkommer, dille en erwten is ook perfect. De erwten geven beschutting aan de komkommers en dille groeit veel beter in de buurt van komkommers. Het blad van de komkommers bedekt de bodem.
Laatste voorbeeld: aardbeien, sjalotten en knoflook. Uien en knoflook weren schimmelziekten af bij de aardbeien. Het is heel leuk om zelf met andere combinaties te experimenteren in uw eigen moestuin! De volgende keer komen we terug met nieuws en tips.

Hebt u vragen of suggesties mail ze dan naar [email protected]

Secretariaat: Jouke Bouius  0621860882


[i] Bron: www.welkoop.nl

Geplaatst in: De Twakamp

Geef een reactie