Vorige week zaterdag 28 september heeft de Nederlandse Mycologische Vereniging een paddenstoelen-excursie in het natuurgebied “Mandefjild” (eigenaar ’t Fryske Gea) gehouden.
(voor alle duidelijkheid: Mycologie is de leer van de schimmels, paddenstoelen en gisten)
Onder leiding van Sjoerd Greydanus, de districtscoördinator van Friesland, werd vanaf 11.00 uur tot ongeveer 15.30 uur een gebied rond en achter de zandverstuiving doorzocht.
De laatste keer dat de NMV in dit gebied inventariseerde, was in 2000.
Tussentijds komen er wel op eigen gelegenheid leden van de Paddenstoelen Werkgroep Friesland in het gebied.
Het aantal op 28 september j.l gevonden soorten is vergelijkbaar met de vorige keer.
Toch had men de indruk dat het nu vrij matig met paddenstoelen was.
Er zijn wel ruim 80 soorten gevonden, maar er moest goed gezocht worden!
zie ook:
www.paddenstoeleninfriesland.nl
en
http://www.mycologen.nl/

Er deden 11 personen aan de excursie mee, waarvan 6 uit Friesland en verder waren er deelnemers uit Abcoude, Arnhem, Zwartsluis en Steenwijk.
Er moest nog even op de “laatste man”gewacht worden…..

Deze “laatste” man kon direct aan slag, want één van de deelnemers had een onbekende vondst uit landgoed “De Eese”bij Steenwijk meegebracht.

Het bleek om de Blozende Fluweelboleet te gaan.
Paddenstoelen dragen over het algemeen prachtige toepasselijke Nederlandse namen….

Direct bij het verharde pad in het begin bij de duinen, werden al leuke vondsten gedaan. Ook onbekende exemplaren en dezen worden in een doos mee naar huis genomen en daar onder de microscoop verder gedetermineerd.

Ook het Hazenpootje trof men hier aan. Dit ranke paddenstoeltje groeit voornamelijk op houtsnippers en dankt zijn naam aan het feit, dat hij, als hij net uit de grond zijn kop opsteekt, precies op een hazenpootje lijkt.
foto: Gosse Haga

Zo trof ik een vijftal dagen na de excursie op dezelfde plek de Hazenpootjes aan.
Ze verwelken al, dat gaat snel, maar de nieuwe steken alweer de kopjes op….En dat zijn net Hazepootjes!

Wikken en wegen….
Nadat er flink aan deze paddenstoel geroken is, komt men tot de slotsom dat het duidelijk om de Anijschampignon gaat. Een eetbare soort, die men beter maar niet kan plukken, want hij heeft een verraderlijke dubbelganger die erg giftig is.
Trouwens meer en meer terreinbeheerders gaan het plukken van paddenstoelen verbieden, i.v.m. de toename van de pluk voor consumptie door zowel Nederlanders als Oost-Europeanen.

Bij het speuren naar paddenstoelen moet je veel bukken en op je hurken zitten en zo heeft deze hobby eveneens een aardige gymnastiek als bijkomstigheid!

De Vliegenzwam…u weet wel uit dat bekende kinderliedje : “Op een grote paddenstoel, rood met witte stippen, zat kabouter Spillebeen heen en weer te wippen….”
foto: sjoerd Greydanus

De resultaten in het nieuwe ontginningsgebiedje (gekapte bos) vielen tegen. De grond was er kurkdroog.
Aan de rand tegen het larix-bos aan stonden erg veel gele ringboleten, en op de afgekapte stronken groeiden vooral dennenvoetzwammen.
foto: Sjoerd Greydanus

Gewone Heksenboleet.
De waarnemingen van de excursies worden doorgegeven aan de centrale database van de Werkgroep Paddenstoelenkartering Nederland, dat onderdeel is van de Nederlandse Mycologische Vereniging. Verder krijgt it Fryske Gea nog een lijst van de waarnemingen.
foto: Sjoerd Greydanus

Smakelijke Russula.
Een lid van de wel 750 soorten tellende familie Russulaceae.
Ook een eetbare soort, die echter weer snel verward kan worden met de Braakrussula. En ja die naam zegt het al; ook een giftig geval. Dus maar mooi laten staan alles!
foto: Sjoerd Greydanus
Mooi verslag, Dirry!
Ik ben benieuwd wat de paddenstoelenexcursie van de Natuerferiening Bakkefean volgende week opbrengt!
Ook dit jaar gaat de Natuerferiening Bakkefean onder leiding van Lieuwe Calsbeek speuren naar paddenstoelen in de bossen van de Slotplaats.
Door de verschillende biotopen en de verscheidenheid aan bomen kan hier een grote diversiteit van paddenstoelen worden aangetroffen.
Zaterdag 12 oktober verzamelen op de parkeerplaats bij de Slotplaats om 10.00 uur.
Misschien kun je dat alvast opnemen in de Agenda?
Zo leer je nog eens wat
En Dirry die laatste zin in jou reportage is geweldig
“Dus maar mooi laten staan ALLES”
Tip begin een “eetbare paddenstoelen kwekerij op een stukje volkstuin”. Volkstuinvereniging “De Twakamp” heeft er nog een paar in de verhuur, neem gerust contact op met een der bestuursleden.
Goed idee Jacob, maar er wel duidelijk bij zeggen dat er geen paddo’s plantages mogen komen! 🙂