Kappersschuurtje Jan Overwijk definitief verleden tijd

Het kappersschuurtje van kapper Jan Overwijk is niet meer…..
De nieuwe bewoners van het pand op de hoek van Dwarskamp en Heidkamp hebben het schuurtje, na enig wikken en wegen, afgelopen augustus afgebroken.

Daarmee is een eind gekomen aan een nostalgisch stukje Bakkeveen …..
Velen wisten immers jarenlang voor een knip-of scheerbeurt de weg naar het kleine optrekje naast het woonhuis van Jan Overwijk te vinden.

Wie kende Jan Overwijk (geb. 1916)  niet, Jan de kapper die ooit als jonge ondernemer in de smederij van Postma met knippen en scheren was begonnen, vervolgens naar Weverswal 4 (nu bloemenwinkel De Wylde Roas) verhuisde en daarna in één van de huizen op de Brink trok.

Toen het allemaal minder werd in de kapperswereld, ging Overwijk bij Philips in Drachten werken, wat hij nog zo’n 20 jaar heeft gedaan.  Hij verhuisde met zijn gezin naar de Dwarskamp en in het schuurtje naast z’n huis ging hij op vrijdagavond en op zaterdag verder met het uitoefenen van zijn oude beroep: herenkapper.

Dit heeft hij na zijn pensionering nog volgehouden tot aan ongeveer zijn 90-ste jaar!
Zijn vrouw was inmiddels overleden, de kinderen allang de deur uit en natuurlijk was er allang niet veel klandizie meer, maar toch ….Een aantal trouwe klanten bleef komen, was het soms al niet meer voor een knip-of scheerbeurt, dan was het wel voor een nieuwsgierig praatje….

In 2007 werd Jan’s gezondheid minder en verhuisde hij naar Sinnehiem in Haulerwijk, waar hij in 2009 kwam te overlijden.
Op de reunie van Plaatselijk Belang in september j.l. werd nog een filmpje gedraaid, waarop Jan de kapper bij zijn kleinzoon demonstreerde hoe hij bij z’n klanten op de ouderwetse manier het scheermes hanteerde.

Geplaatst in: Historie

3 reacties op “Kappersschuurtje Jan Overwijk definitief verleden tijd

 1. Frits van der Veer zegt:

  Jan Overwijk was vroeger ook mijn kapper tot ongeveer 1951.
  Tot aan mijn trouwen en ik dus in een andere plaats ging wonen.

 2. mevr.a.a.van der werf overwijk enkhuizen zegt:

  beste fam.overwijk mijn vader piet overwijk is tot zijn overlijden ook kapper geweest en heft ook een broer ghad die jan overwijk heette vandaar de reactie zo het leuk vinden reactie hier op te krijden heb ook nog familie in gorredijk wonen

 3. Joeke Nijboer zegt:

  Mijn vader, Jan Nijboer, ging ook regelmatig naar Jan Kapper. Hij ging alleen wanneer het druk want dan was het gezellig en kon er gepraat worden. Wanneer er te weinig mensen waren ging hij weer naar huis en kwam hij een andere keer.

Geef een reactie