Loslopende hond verwondt schaap (met 2 foto’s)

Op maandag 11 maart is één van de schapen verwond uit de schaapskudde van It Fryske Gea. Een loslopende hond wist het dier waarschijnlijk in de nek te grijpen en takelde de ooi flink toe. Wandelaars vonden het gewonde dier en waarschuwden daarop de schaapsherder. Die trof het schaap met enkele flinke vleeswonden in de nek aan. Het incident staat niet op zichzelf. Afgelopen tijd waren er verschillende incidenten met loslopende honden op het Mandefjild bij Bakkeveen. Diverse malen werden er schapen ernstig verwond en klaagden recreanten over loslopende honden. Aanvankelijk was dat een reden om het gebied voor een deel af te sluiten voor honden. Bij verschillende bedrijven en omwonenden riep deze maatregel veel weerstand op en daarom is toen afgesproken de situatie het komende half jaar aan te zien. Toen is wel besloten strenger op te treden.

 

Strenger toezicht
Schaapsherder Ko Maring vindt het vooral kwalijk dat de hele kudde steeds enorm van streek raakt door de aanvallen. Hij heeft daarom besloten zijn schapen binnen te houden: ‘de lammertijd komt eraan. Ik neem geen risico meer’. Deze maatregel is alleen een tijdelijke oplossing, want de Drentse Heideschapen vervullen een belangrijke rol in het onderhoud van het prachtige heideterrein. Daarom is het van belang dat de schapen veilig door het gebied kunnen zwerven en eigenaren hun honden aan de lijn houden. Om het gebied toegankelijk te houden voor hondenbezitters wordt er door Staatsbosbeheer en It Fryske Gea streng gecontroleerd op loslopende honden. Afgelopen weken werden er al twintig overtreders op de bos geslingerd. De komende maanden zal dit strengere beleid voortgezet worden, met als uiteindelijk doel het gebied op een aangename wijze open te stellen voor recreanten, de schaapskudde en hondenbezitters.

 

Bezoek van de dierenarts

De aangevallen ooi heeft het incident gelukkig overleefd. De dierenarts heeft het dier gecontroleerd en na de antibioticum kuur en een anti-stress spuit zal ze waarschijnlijk weer herstellen. Of de ongeboren lammetjes de aanval hebben overleefd, blijft nog even de vraag.

Geplaatst in: t Fryske Gea

5 reacties op “Loslopende hond verwondt schaap (met 2 foto’s)

 1. Sipke zegt:

  Mijn vraag is , weet U zeker dat het een hond is ?
  Aangezien er ook vossen zijn rondom Bakkeveen .
  Als er nu bewezen of gezien is dat het een hond is oke ,
  maar zolang er geen bewijs is , ook niet zeggen dat het een hond is .
  Ik ben met U eens dat er teveel loslopende honden zijn in het natuurgebied , maar zolang het baasje de hond onder controle heeft zie ik het probleem niet

 2. Henk zegt:

  Schapen er af, schotse hooglanders en pony’s op.
  Probleem opgelost!

 3. ManBijtHond zegt:

  Het is misschien een goed idee om de jachtvereniging erin te betrekken. Als het een vos is die achter de schapen aan zit kun je deze dan mooi schieten. Probleem met de schapen en (vossen) opgelost.

  Vergissingen met het afschieten van een loslopend hondachtig wezen zijn van nature uitgesloten omdat je een hond in de duinen altijd kunt herkennen doordat deze volgens de regels aan de lijn moet lopen op een 5 a 10 meter afstand van een mens.

  Geen lijn en loslopend moet een vos zijn.

  • Henk zegt:

   Uiteindelijk is een schaap een voedselproduct. Wanneer het een mens is die de keel van zo’n dier door hakt en er shoarma van maakt, hoor je niemand janken. Is het in de natuur een vos die dit doet, moet het dier afgeschoten worden. Ik snap echt niet dat er voor schapen gekozen is op de heide. Er zijn veel betere alternatieven. Een koe, paard, pony of zelfs geit worden lang zo snel niet aangevallen door een ander dier.

 4. D.R. zegt:

  In andere natuurgebieden zie je vaak een herder en schaapshonden bij de kudde. Meteen een goede contrôle!
  Runderen in een natuurgebied vreten de boel te veel en te snel kaal.
  Een vos is volgens kenners niet in staat een volwassen schaap te grijpen, wel pasgeboren lammetjes.
  Wolven kunnen wel een schaap pakken, maar wolven zijn hier niet.
  En honden? Honden moeten daar aan de lijn, want er zijn nu eenmaal honden die niet schaapproof zijn!!!

Geef een reactie