Honden in natuurgebieden ?

Wandelaar met los lopende hond in natuurgebied “Mandefjild”  zal gedrag moeten verbeteren om afsluiting van natuurgebieden te voorkomen.

It Fryske Gea (IFG) en Staatsbosbeheer (SBB) tonen begrip voor inkomstenderving recreatieondernemers.

Dat maatregelen in natuurgebieden inkomstenderving voor recreatie ondernemers kunnen veroorzaken blijkt in Bakkeveen. De afgelopen tijd is door Natuurmonumenten, It Fryske Gea en Staatsbosbeheer op verschillende manieren kenbaar gemaakt dat er wat wijzigingen komen wat betreft de openstelling en het recreatief gebruik van natuurgebieden rond Bakkeveen. Zo zal er ’s nachts een toegangsverbod gaan gelden op het Mandefjild (Bakkeveenster duinen en Allardsoog) voor het deel van Staatsbosbeheer (geldt nu al bij het deel van IFG), verder was er een plan het beweidinggebied in het Mandefjild af te sluiten voor honden.

Reden hier voor is dat beweiding van dieren en honden vaak moeilijkheden geeft, vooral omdat veel hondenbezitters de hond niet aangelijnd houden en deze los laten lopen. Dieren schrikken en worden opgejaagd. De afgelopen jaren zijn verschillende heideschapen doodgebeten door honden. Ook komen er klachten van wandelaars die angst hebben voor loslopende honden.

Juist afsluiting van honden over de wandelpaden van de heide in het Mandefjild  raakt verschillende recreatieve bedrijven rond de natuurgebieden en dezen vrezen inkomstenderving als er door hun klanten/bezoekers  niet meer met een hond mag worden gewandeld in een groot deel van het Mandefjild.  IFG en SBB hebben hier begrip voor en  hebben besloten om voorlopig het plan om de honden in het beweidinggebied te verbieden op te schorten. Dit is tijdelijk en mochten  de problemen met loslopende honden aanhouden, zal alsnog een hondenverbod worden ingevoerd. Recreatiehouders zullen gasten meer informeren over de regels in de natuurgebieden en in de tussentijd zal het toezicht intensiever zijn en bij overtredingen direct worden bekeurd.

In de loop zomer van 2013 wordt geëvalueerd of de maatregelen toereikend zijn om wandelaars met een aangelijnde hond te kunnen tolereren in het Mandefjild.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

Tom Jager, It Fryske Gea  tel.  06-21536377

of

Roel Vriesema,  Staatsbosbeheer  tel.  06-51046388

 

Geplaatst in: Bekijken: natuur en cultuur

4 reacties op “Honden in natuurgebieden ?

 1. Jacob zegt:

  Als je als recreatief bedrijf alleen afhankelijk bent van mensen met loslopende honden ben je naar mijn mening als ondernemer niet goed bezig.
  En waarom zullen er minder mensen komen? Men mag met de hond blijven komen……..maar aangelijnd waar dat MOET en los waar dat MAG.
  Misschien komen er juist wel meer mensen naar Bakkeveen als ze weten dat een ieder zich hier wel aan de regels houdt.

 2. D.R. zegt:

  Ik lees nergens dat ondernemers afhankelijk zijn van mensen met loslopende honden….
  In bovenstaand artikel wordt gezegd, dat ondernemers inkomstenderving vrezen als mensen niet meer met hun hond over bijvoorbeeld het Mandefjild mogen wandelen en dat er daardoor minder wandelaars in deze contreien zullen komen.
  Dat is waar het hier om gaat: Men wil wandelpaden gaan afsluiten voor alle wandelaars met honden, óók aangelijnde honden dus.
  Afsluiten van wandelpaden voor hondenbezitters, heeft volgens mij geen enkele zin en zeker niet als er toch nooit gecontroleerd wordt.
  Dat is tot nu toe altijd al het zwakke punt in het natuurbeheer geweest: men heeft te weinig contrôle mogelijkheden en dat zal er heus niet beter op worden door de bezuinigingen.
  Als je goed nadenkt, is dat een vreemde gang van zaken: Terwijl de recreatieve en sportieve druk in de natuurgebieden steeds groter en groter wordt, blijft de regelgeving en de contrôle daarop ver achter de feiten aanlopen.
  Maar om nou die problemen op te willen lossen, door alleen maar recreatieve wandelaars met aangelijnde honden te verbieden in bepaalde natuurgebieden te wandelen, terwijl daar wel alle andere recreatieve natuurgebruikers doorheen mogen lopen, hardlopen, fietsen, mountainbiken enzovoort, enzovoort ….gaat mij te ver.
  Goedwillende hondenbezitters worden nu alleen maar de dupe van bazen die zich nergens wat van aantrekken….!

 3. appie zegt:

  Moeten we straks een burgerwacht aan stellen voor honden bezitters?
  Ik vind de honden die op grasveldjes in het dorp worden uitgelaten veel erger. En waar zijn de schepjes om de stront op te ruimen?
  Als je er iemand op aanspreekt wordt je aangekeken met, waar bemoei je je mee.

 4. Emma zegt:

  Oplossing voor hondenpoep verplichten voor het meenemen van zakjes of id . Bij controle niks bij je , dan een bekeuring.

Geef een reactie