De nieuwe Speel-o-theek

Speel-o-theek de Speelbak

Een speel-o-theek kun je vergelijken met een bibliotheek; je kunt er speelgoed lenen voor een bepaalde tijd.

Uitleen:
Via toegang MFC te Bakkeveen. Ingang Dûnhoeke, peuterspeelzaal.
Tweewekelijks van 15:15 tot 16:45 uur en van 18:45 tot 19:45 uur.
Zie voor de precieze data de Slûswachter of de agenda op de site Bakkeveen Online.

Doelgroep:
De speel-o-theek is bedoeld voor alle kinderen van 0 t/m 12 jaar.
Het doel van een Speel-o-theek is het bevorderen van het speelplezier van het kind, want door spelen ontwikkelt het kind zich. Door met anderen te spelen leren kinderen rekening te houden met elkaar. Door speelgoed te lenen bij de speel-o-theek zijn ouders in staat hun kinderen heel gevarieerd speelgoed aan te bieden, dat goed aansluit bij de ontwikkeling van hun kind. Bovendien kan een kind speelgoed wat u overweegt zelf aan te schaffen, eerst bij de speel-o-theek uit proberen zodat u misschien een miskoop kunt voorkomen. Een speel-o-theek tracht ook een informatie/advies instelling te zijn. U kunt ten alle tijde voor advies terecht bij de vrijwilligers.

Speelgoed:
Speelgoed kan kinderen stimuleren om nieuwe ontdekkingen te doen. Erg belangrijk is, dat speelgoed past bij de ontwikkelingsfase van het kind. Kinderen ontwikkelen zich snel en daarbij is een grote variatie aan speelmateriaal gewenst. Goed speelgoed is dikwijls duur. Lang niet alle ouders kunnen zomaar speelgoed aanschaffen waaraan hun kinderen behoefte hebben. Een speel-o-theek is er om de kinderen die variatie aan speelgoed te bieden.
Het materiaal in de speel-o-theek is aanvullend op wat de kinderen thuis al hebben. Er is ook een beperking in het materiaal dat de speel-o-theek aanschaft: knuffelbeesten zijn niet geschikt omdat het moeilijk is om ze goed schoon te houden. Gebruiksmaterialen zoals kleurboeken, allerlei stiften, potloden en klei kan een speel-o-theek niet uitlenen. Alleen goed geconstrueerd, stevig speelgoed komt in aanmerking om uit te lenen.
We hebben ons speelgoed onderverdeeld in zes categorieën;

• Bewegingsmateriaal
• Constructie materiaal
• Fantasiemateriaal
• Gezelschapsspelen
• Puzzels
• Zintuiglijk materiaal

Er is ook veel babymateriaal aanwezig.

Deze categorieën staan verdeeld over 4 leeftijdscategorieën. Er is een kast van 0 tot 4 jaar, twee kasten van 4 tot 6 jaar, een kast van 6 tot 8 jaar en een kast van 8 jaar en ouder.

Bovendien is er een kast met spelletjes, waaronder de mooie collectie HABA spelen.

Nieuw Speelgoed:
Regelmatig wordt er nieuw speelgoed ingekocht. Het nieuwe speelgoed wordt eerst een keer tentoongesteld alvorens het in de uitleen komt. Zo kan iedereen redelijk op de hoogte blijven van de nieuwe aanwinsten. Omdat niet iedereen elke twee weken in de speel-o-theek komt, hebben we showmappen gemaakt.

Showmappen:
Om te weten wat er zoal in het bezit is van de speel-o-theek hebben we voor ouders en kinderen showmappen gemaakt. Hierin staat al het speelgoed dat we hebben, zoveel mogelijk met een plaatje erbij. Er kan speelgoed gereserveerd worden.

Lidmaatschap:
Het Lidmaatschap wordt één keer per jaar geïnd, namelijk in februari. Betalen gebeurt (liefst gepast) in de speel-o-theek. U kunt ten alle tijden lid worden. U betaalt dan nog de resterende maanden.
Opzeggen: schriftelijk bij het secretariaat of in de s.o.t. tijdens de uitleen maar uiterlijk in december.

 

Geplaatst in: Speel-o-theek

Geef een reactie