zondagmiddag 11 maart ….

Zondag middag 11 maart…

Prachtig mooi weer, vele mensen aan de wandel over de hei van Duurswald en door het Mandefjild.

Met vooruitziende blik op het bovenstaande had schaapsherder Ko Maring de (hoog zwangere) schapen al vroeg (12.30)naar binnen gehaald.
Reden; ook al is het verboden je hond los te laten lopen, niet iedereen houdt zich hier aan. In het gebied van Mandefjild liepen tussen en 15.00 en 16.00 wel 5! losse honden.

Helaas ook in Wijnjewoude (Duurswalderheide) liepen loslopende honden en ook schapen.
U raad het waarschijnlijk al…… er is weer een schaap aangevallen door een hond.

De politie werd gewaarschuwd, de schaapsherder en de dierenarts. Het is nog afwachten of het schaap het redt……

Dus nog maar even voor de duidelijkheid: Honden aan de lijn!

[update]: zie ook: http://www.lc.nl/friesland/regio/article14710003.ece/Staatsbos-strenger-voor-baas-loslopende-hond

Naam inzendster bij redactie bekend.

Geplaatst in: 2012-gebeurtenissen

41 reacties op “zondagmiddag 11 maart ….

 1. Piet zegt:

  Vreselijk om te zien!!!…. mijn Fox-… was altijd aangelijnt. Spreek wel iedereen aan met een niet aangelijnde hond., mijn hond doet niets.,, neen maar toch, doet ie anders nooit… .. Houdt Uw hond aan de lijn. Kontrole aanscherpen en direkt verbaliseren.

 2. ko zegt:

  het schaap heeft het niet overleefd

 3. ko zegt:

  het schaap heeft het niet overleefd

 4. Bouke Boerenhulp zegt:

  Gecondeleerd! Geen woorden voor!

 5. Gosse-klaas Gerritsen zegt:

  Horen die schapen niet in een weiland? of in ieder geval achter een hek, dan kunnen deze honden toch prima loslopen.. en dan was dit nooit gebeurd.

 6. Aukje zegt:

  @Gosse-klaas Gerritsen: De schapen lopen in een omheind stuk natuur. En bij alle toegangswegen voor wandelaars staan bordjes dat honden aangelijnd moeten zijn. Het probleem ligt dus niet bij de schapen of bij de schapeneigenaars, maar bij een aantal hondenbezitters die vinden dat ze de regels aan hun laars mogen lappen. Gelukkig zijn er genoeg honden die wél aan de lijn lopen..

 7. Anton zegt:

  De pakkans is veel te klein, de boetes veel te laag, en de eigenaren van de honden, ja, wat moet je daar van zeggen…..

 8. hendrik zegt:

  Sneu voor het schaap natuurlijk. Maar wat doet vee in het bos? Die paar schapen kunnen
  nooit de hele heide onderhouden. Ik zou zeggen: schapen, koeien, varkens en ander vee naar
  de stal of weiland zodat het bos terug kan naar de wandelaars.

 9. a. zegt:

  Als de hondenbezitters zich gewoon aan de regels houden, dan was dit ook niet gebeurd. Er staat duidelijk aangegeven met een bord van zo’n 40 bij 20 cm dat de honden aan de lijn moeten. Zoals al eerder aangegeven wordt er bijna niet gecontroleerd, dit moet dus vaker gebeuren. Heel heel vroeger werd er heel grondig gecontroleerd, dan liet je de hond ook niet los, want de kans was toen groot dat de hond werd afgeschoten door de controlerende partij.

 10. Jacob zegt:

  @Hendrik. laten we het andersom stellen. Wat doen loslopende honden in het bos. Ben gister (ja op zondag) ook weer min of meer aangevallen door een hond die dat “anders nooit doet.”

 11. S. S. zegt:

  Gebieden dan maar helemaal afsluiten voor honden?

 12. hendrik zegt:

  @jacob
  Laten we die vogelverslindende katten dan ook maar aanlijnen..
  De opmerking “wat honden in het bos doen” gaat natuurlijk nergens over. Voor honden zijn bijna geen alternatieven, voor schapen zat.

 13. D.R. zegt:

  Er zijn elders te weinig officiële losloopgebieden en daardoor wordt het in het kleine losloopgebied van Bakkeveen steeds drukker. Met allerlei escalaties als gevolg.
  Jammer dat dit gebeurd is. Dit werpt ook weer een smet op de hondenbezitters die hun hond wel goed onder contrôle hebben.

 14. Jacob zegt:

  @Hendrik: honden in het bos? Prima, ik heb het over loslopende honden. En ja je hebt gelijk wat de katten betreft. Ik heb er zelf ook één, maar ja daar zijn nu eenmaal (nog) geen regeltjes voor.

 15. S. S. zegt:

  @hendrik, Jacob legt de nadruk toch op LOSLOPENDE honden? Schapen lopen sinds jaar en dag op de heide om er voor te zorgen dat deze o.a. niet dichtgroeid. Als je een ander alternatief hebt om deze begroeiing terug te dringen of te controleren (zonder het gebruik van kostbaar materiaal) deel het dan met ons..

 16. hendrik zegt:

  Goh.. Wat een aangebrande reactie van ss..
  Mijn hond, een wedstrijd bordercollie, heeft minimaal 3 uren intensieve beweging per dag nodig. Dus niet aan een lijntje wandelen. Buiten het bos loopt mijn hond zonder lijn, negeert andere honden, katten, vogels,kinderen en andere bewegend objecten. Dan kom je bij de heide en moet hij ineens aan de riem. Terwijl hij juist daar lekker kan rennen en draven. Geloof mij, ik vind het oprecht sneu voor het schaap met bijbehorende eigenaar, ma

 17. hendrik zegt:

  Vervolg..
  Maar we zitten wel degelijk met een probleem. Er zitten nou eenmaal “rotte appels” tussen
  De honden. De meeste honden vallen geen mensen of schapen aan, het kan dus niet zo zijn
  Dat ik beboet wordt omdat mijn hond niet aangelijnd is terwijl er 0% op gevaar
  drijgt voor mens en schaap.
  @SS, schotse hooglanders met een handje vol.shetlanders zijn een prima alternatief.
  Opgelost en iedereen blij!

  Wel ben ik voor een volledig bos- verbod

 18. hendrik zegt:

  Voor mensen met een agresieve hond of mensen die uitwerpselen van hun dier niet opruimen en zo het wandelplezier van andere wandelaars beinvloeden. Dit geldt ook voor mensen die roken ed, maar dit is een andere discussie.

  Excusses voor de 3 posts en de spelfouten, maar ik typ alles met een waardeloos touchscreen..

 19. D.R. zegt:

  @ hendrik
  Ik denk dat je daar een punt hebt, als je het over aggressieve honden hebt. Men wordt bij het aanschaffen van een hond heel erg beinvloed door de trends en kijkt niet goed naar welke soort hond een vriendelijk en meegaand karakter heeft om als gezinshond dienst te doen. Gevolg is, dat men met honden loopt waar men niet de ballen verstand van heeft en die men ook niet die omgeving en opvoeding kan bieden, die deze hond nodig heeft. Zoals je zelf ook al aangeeft: een border-collie bijvoorbeeld is een werkhond bij uitstek en heeft daarom een een bepaalde bewegingsvrijheid en werkomgeving nodig, om zijn energie kwijt te kunnen. Maar weinig mensen kunnen zo’n hond bieden wat hij nodig heeft en als dat dus niet gebeurd krijg je verknipte honden. En zo zijn er zoveel hondenrassen die hun eigen eisen aan de eigenaar en de omgeving stellen. In Zwitserland moet men een kursus doen, voordat men vergunning krijgt om een hond van een bepaald ras aan te schaffen. Zou hier in Nederland ook geen luxe zijn …..

 20. AH zegt:

  Volgens mij is het terein van Natuurmonumenten of Staatsbosbeheer. De schapen zijn dus op eigen terein. Wie er als gast komt, mag zich dan ook als gast gedragen en de richtlijnen van de “eigenaar” opvolgen. Dus als er een bordje staat: honden aangelijnd, dat de gast dit ook hoort na te leven.

 21. hendrik zegt:

  Omdat staatsbosbeheer, een organisatie uit driebergen, het bos onder beheer heeft, wil nog niet zeggen dat iedereen het eens is met hun denkwijze. Mijninziens zijn er goedkope alternatieven waar iedereen, op enkele bovenstaande hondenhaters na, zich in zou moeten kunnen vinden. Zoals eerder vermeld vind ik dat schapen vervangen kunnen worden door schotse hooglanders en shetlanders of gepensioneerde ponys.

 22. patrick zegt:

  @Hendrik: ook ik ben een hondenhater en ik wil je de reden ook opgeven: ik ben bang voor honden. Daar waar hondenmensen het geren van hun honden altijd maar bestempelen als enthousiasme, vind ik het bedreigend en beangstigend als er honden vlak achter me, buiten mijn gezichtsveld, achter me aan rennen en me het gevoel geven me elk moment een stuk uit de kuiten te gaan happen.

  Dus pas op met je opmerking “hondenhater”, want in mijn geval gaat dat een stuk verder dan slechts de afkeer van de alom aanwezige hondenstront. Duidelijk?

 23. hendrik zegt:

  @patrick

  Duidelijk!

  Misschien ligt het probleem niet zozeer bij de honden, maar zit het dieper..
  De meeste mensen ervaren niet zon sterke angst als jij dit doet.
  Wellicht moet je hier hulp in zoeken. Dit zeg ik niet om je te beledigen, maar dat meen ik serieus.
  Misschien ben je gebeten toen je klein was en ben je daarom bang.
  Het is niet leuk om een ongecontroleerde angst met je mee te dragen de rest van je leven.
  Sommige mensen ervaren een onterechte angst voor donker, autos of andere dingen.

 24. patrick zegt:

  Zo dramatisch is het niet.

  Waar het om gaat is dat er in dit land allerlei regeltjes zijn afgesproken om te voorkomen dat er schade aan mens of omgeving aangericht wordt. Dit heet regulering en op regulering zou handhaving moeten volgen. Deze lopende discussie gaat over overlast die aan andere mensen berokkend wordt bij het uitoefenen van een hobby. De regels die gesteld zijn, zijn simpel te interpreteren: er mag bij het uitoefenen van een hobby geen overlast ontstaan.

  Ook over loslopende honden zijn regels afgesproken maar helaas denken nogal wat mensen dat die niet voor hem of haar gelden omdat “hun hond beweging nodig heeft” of omdat “de hond 100% onder appel staat”. De regel is duidelijk: aanlijnen.

  We kunnen deze discussie ook nog breder trekken naar de mountainbikers die van buiten met de auto hier komen, bij ons de heide even komen kapotraggen en daarna weer vertrekken. Als je die mensen erop aan zou spreken zeggen ze allemaal dat ze uitsluitend op bestaande paden rijden. Dan ben ik benieuwd waarom er steeds meer crosspaden ontstaan.

 25. ytsje Wilstra zegt:

  Ik heb al zo vaak aangegeven dat honden aangelijnt dienen te worden dat staat ook op de gemeentelijke website. Maar…………..wat zie ik? Allemaal honden die gewoon los lopen. Zelfs zonder baas basin. Het lijkt nergens naar. Ook als ik mijn klachten doorgeef aan de gemeente helpt het nog niet. De gemeente zou veel meer moeten controleren en meteen boetes geven.

 26. griet zegt:

  Mijn kleindochter durft daar niet mee te lopen
  alleen om die loslpende honden.
  En dan maar zeggen ze doen niks!!!!.
  aan mijn hoella,
  Vast die honden,

 27. Harriëtte zegt:

  Helaas moeten dingen eerst flink uit de hand lopen. Je zou je kind (zoals dit arme schaap) gewond thuis krijgen! Honden aan de lijn!!

 28. Luus zegt:

  In gebieden waar de hond vast moet, moet de hond vast, punt. Maar uit sommige reactie’s lijkt het net of elke hond een bijtgraag monster is. Binnen de hekjes in de duinen mogen de honden los en 99 % van de honden is sociaal, opgevoed en onder appèl.(Groot)ouders en verzorgers zouden hun (klein)kinderen moeten leren dat honden leuk zijn en dat ze juist, speels, achter je aan gaan als je gaat rennen en gillen. Leer ze dat kinderen hun handen laag houden en stil blijven staan, dan is er niets aan de hand.
  Het zou goed zijn als er een les op school zou komen over het omgaan met honden, dan zou er veel meer begrip over en weer zijn.

 29. griet zegt:

  Luus , leuk gezegd,

  Maar honden zijn niet leuk,Ik hou er niet van

 30. hendrik zegt:

  Vorig jaar zomer is mijn nichtje (7 jaar) omver gelopen door een schaap. Sindsdien heeft ze niets meer met schapen en geiten.
  @ Griet, omdat jij dingen niet leuk vind, wil het nog niet zeggen dat er maatregelen getroffen moeten worden. Dan zouden ze de schapen ook mogen verbieden omdat mijn nichtje bang voor is. Ik zou zeggen, stel jullie niet zo aan. Een hond is niet agressief (uitzonderingen daargelaten)

 31. patrick zegt:

  Hendrik – Verschil is dat schapen doorgaans de mensen niet opzoeken en honden doen dat wel. Dat enkele feit maakt dat honden voor nogal wat mensen domweg niet leuk zijn, agressief of niet.

 32. Harriëtte zegt:

  Ondanks ik zelf nare ervaringen heb met loslopende honden en ik mensen ken waaronder mijn zoon die ooit flink is gebeten door een hond, ben ik geen honden hater. Ik als bezitter van een hond, laat mijn hond nooit los lopen! Ruim een jaar geleden had ik er zelfs bijna eentje onder mijn auto op de Foarwurker Wei.

  @patrick PRECIES!

 33. hendrik zegt:

  @ harriette, Tsja, ik heb vorige week een kat doodgereden.. Die dingen gebeuren. Ook kleine kinderen lopen los.
  dit is natuurlijk een oneindige discussie aan het worden.
  @griet, je zou dit ook kunnen stellen van bevolkingsgroepen, maar dat zal wel als rasistisch worden aangemerkt, dus dit zal ik dan ook niet zo stellen. De een houdt er van, de ander verafschuwt het. Zo heeft iedereen zijn mening. Feit is dat mijn hond een goed afgetrainde wedstrijdhond is en deze doe ik dan ook niet aan de lijn. Een eventuele boete neem ik dan wel voor lief.. En mensen die het nodig achten om mij op mijn uitermate gevaarlijke gedrag wensen aan te spreken, moeten deze discussie vooral aangaan.

 34. Jacob zegt:

  Het gaat er niet om of een hond agressief is of niet het gaat erom dat er een regel is dat honden op de heide aangelijnd moeten zijn. Dat is nu eenmaal de regel die gestelt is en men hoort zich daaraan te houden.

 35. peter zegt:

  Men hoort ook op de paden te lopen.
  En geen rommel achter te laten.
  Als iedereen zich aan de regels gaat houden dan doe ik ook mee!

 36. Jan van Dalen zegt:

  @Peter, je kunt ook het goede voorbeeld geven, wat is daar mis mee ? Als je op “iedereen” wacht, wordt het nooit wat.

 37. PETER zegt:

  @JAN Ik houd mij wel aan de regels.
  En ik snap dat iedereen hier een mening over heeft.
  Maar een hond bijna onder de auto of ik houd niet van honden helpt deze discussie naar mijn idee niet ,zoals Hendrik ook al zei.
  Dit vindt ik gezeur!
  Daarom begin ik over paden en rommel.

 38. Harriëtte zegt:

  @Jan van Dalen
  Ik had het niet beter kunnen verwoorden!

 39. Harriëtte zegt:

  @Jacob
  Dit is waar deze discussie over gaat. REGELS!

  Honden aan de lijn waar het voor de wet moet! Deze regel geldt voor àlle hondenbezitters! Dus ook voor de hondenbezitters die vinden en of denken een uitzondering te zijn.

  Punt!

 40. 357kurt zegt:

  Een doorn in het oor die blaffende honden die naar je grommen als je in het bos wandelt, biked of hardloopt, teken van slechte discipline bij de eigenaren, op basis van de gemeentelijke APV kun je niet veel beginnen, met Art 431 WvS kun je hooguit een boete uitdelen tijdens de onchristelijke uren maar waar is de BOA? Komt het echt op het fatsoen van de eigenaren zelf aan.
  Ik kan niet in het bos lopen zonder stront onder mij schoenen kado te krijgen!

  Zie hier een uitspraak van enkele jaren terug :
  http://zoeken.rechtspraak.nl/detailpage.aspx?ljn=BQ1121

  Tip : Anti-Bark apparaat halen die de postbodes ook gebruiken als je je echt bedreigt voelt, die zijn zeer onvriendelijk voor de beestjes i.v.m. extreem hoge frequentie en eigenlijk kunnen de honder er ook niets aan doen.

  ” Misschien ben je gebeten toen je klein was en ben je daarom bang.”
  Wat een kolder! Ik ben zelf 86kg en atletisch maar maak NUL KOMMA NUL kans tegen een hond die echt kwaad in de zin heeft, het zijn wat dat betreft dus moordenaars! Allemaal ook de kleine fifi hondjes..

 41. fifi zegt:

  Volgens mij is het punt al duidelijk, en is het weinig zinvol om op deze manier op een oud bericht de discussie weer te beginnen

  dus discussie gesloten, respect voor elkaar(met of zonder hond)en al wat er rondloopt , dan komen we een heel eind.

Geef een reactie