Geen reclame voor Bakkeveen !

Geen reclame voor  Bakkeveen !

Al ruim 20 jaar runnen wij met veel plezier een groepsaccommodatie in ons mooie Bakkeveen (Kampeerboerderij De Harmsdobbe).
In deze 20 jaar hebben wij velen groepen, van allerlei pluimage, logies aangeboden. Schoolgroepen, muziekverenigingen, sportverenigingen, families, studentenverenigingen, jongerenverenigingen, kinderkampen etc. etc.


Over het algemeen hebben wij weinig tot geen last van onze gasten en, wanneer er toch sprake is van overlast, zullen wij de groepen hierop aanspreken. In de 21 jaar dat wij eigenaar zijn van dit bedrijf zijn er heus wel eens groepen geweest die voor overlast hebben gezorgd op ons terrein maar ook daarbuiten (in het dorp). Wij hebben klachten e.d. altijd op een open en zorgvuldige manier met onze groepen proberen terug te communiceren. Mocht dit niet lukken en de overlast blijft handhaven dan zijn deze groepen niet meer welkom op de kampeerboerderij.


Afgelopen weekend werden wij echter geconfronteerd met een nieuwe manier van overlast en wel door een aantal jongeren uit ons eigen dorp!


Wij hadden een Christelijke jongeren groep uit het Noord-Hollandse Langedijk bij ons te gast op de kampeerboederij. Het was een groep van zo’n 30 jongeren in de leeftijd van 16 t/m 25 jaar, die bij ons  in Bakkeveen, kwamen genieten van een jongerenweekend met hun club. Het waren zeer vriendelijke jongeren die wel aanwezig waren (ik bedoel hiermee dat ze uitgelaten waren en dat ze wat muziek bij zich hadden) maar zij kwamen ook bij ons regelmatig refereren of ze niet teveel lawaai hadden. Er was goed met de groep te overleggen en als wij aangaven dat de muziek wat zachter moest werd hier ook direct gehoor aan gegeven en boden ze direct hun excuses aan. Kortom, een zeer prettige, gezellige groep waar goed mee te overleggen viel en die het belangrijk vonden dat alles, volgens de regels, gebeurde. De groep genoot van de omgeving, het bos, vond  het dorp prachtig en waren zeer enthousiast over de locatie.


Voor hen was dit de eerste keer in Bakkeveen na vele jaren hun clubweekenden in Heeg te hebben doorgebracht (zonder dat er ooit iets was gebeurd).


Op zaterdagavond is deze groep uitgegaan naar café De Brink om daar een gezellige avond met elkaar te hebben. Nadat zij al een uurtje of wat in het café hadden doorgebracht werd de sfeer enigszins grimmiger doordat er een groepje jongeren uit Bakkeveen zich wat uitdagend ging opstellen naar deze groep. Er werden over en weer wat opmerkingen gemaakt en er was wat duw en trekwerk. Op een gegeven moment zijn er over en weer ook wat klappen gevallen (iets wat natuurlijk van beide kanten niet goed te praten is). Om 1.00 uur vonden onze gasten de sfeer zo bedreigend worden dat zij er voor gekozen hebben om weer terug te gaan naar de kampeerboerderij.


Toen onze groep weg was, keerde de agressie van de jongeren uit Bakkeveen zich nog even tegen één of twee jongeren uit Wijnjewoude.

 
Zoals ik van verschillende mensen, die ook aanwezig waren in café de Brink,heb vernomen  keerde de rust daarna weer enigszins terug na tussenkomst van de café-eigenaar.
Ruim een uur later, toen het café sloot en de cafégangers naar buiten moesten heeft de groep jongeren uit Bakkeveen (die eerder op de avond al amok maakten met onze groep) gemeend nog even ‘verhaal’ te halen bij onze groep die inmiddels alweer rustig bij ons op de boerderij waren.


Gewapend met stokken kwam een groep van zo’n 15 tot 20 zeer agressieve jongeren, vanuit het bos achter onze boerderij, het terrein op, zijn de groepsaccommodatie binnengestormd en zijn onze gasten  met stokken en vuisten te lijf gegaan! Ook hebben zij een tafel, stoelen en flessen door de groepsruimte gegooid.


Gelukkig was een van de leden van onze groep politieagent en heeft direct 112 gebeld. De politie was met een aantal auto’s zeer snel ter plekke waarop, bij het zien van de zwaailichten, de jongeren uit Bakkeveen, direct via het bos het hazenpad kozen. Bij het wegrennen meende nog één van deze jongeren een raam bij ons te moeten inslaan met z’n vuist, wat hem een slagaderlijke bloeding opleverden. Deze jongen hebben ze aan de andere kant van het bos bij de Mjumsterwei aangetroffen en middels een ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis alwaar hij is geopereerd.


De groep uit Langedijk was zeer aangeslagen  een aantal meisjes heeft zich, tijdens deze veldslag, uit angst opgesloten en waren helemaal van de kaart.
De politie heeft dezelfde nacht en de volgende ochtend nog een aantal verklaringen opgenomen en ook wij hebben aangifte gedaan van huisvredebreuk, openlijke geweldpleging  schade en omzetverlies.


De namen van de meeste jongeren om wie het gaat zijn inmiddels bekend! Het wrange is dat wij een aantal van deze jongeren ook nog ‘persoonlijk’ (via onze kinderen) kennen. Dit hadden wij van deze knapen absoluut niet verwacht en wij zijn dan ook behoorlijk teleurgesteld in deze jongens!


Bakkeveen is een prachtig dorp en in deze tijd viert het toerisme hoogtij. Een heleboel inwoners van Bakkeveen  (waaronder wij) zijn min of meer afhankelijk van  het toerisme. Wij vinden het belangrijk dat gasten welkom zijn en het naar hun zin hebben in Bakkeveen. Op deze manier wordt er geen reclame gemaakt voor Bakkeveen. Ook voor de ondernemers in Bakkeveen, zoals het café etc. zijn dit soort excessen niet bevorderlijk. Wij zullen in het vervolg onze groepen, die uit willen gaan in het dorp, waarschuwen om dit soort situaties niet nog eens te laten voorkomen. De lol gaat er op deze manier wel snel af.


Het bizarre van het hele verhaal is dat wij, als eigenaren, niets hebben vernomen van dit incident! Alles speelde zicht achter op de boerderij af en heeft, met elkaar 5 tot 7 minuten geduurd terwijl wij lagen te slapen!
Volgens de politie is er in deze zaak van openlijke geweldpleging, huisvredebreuk voldoende om de heren uit het dorp strafrechtelijk te vervolgen Zij zullen hier dus in ieder geval nog meer van gaan horen.


Wij hopen echter dat het bij dit vreselijke incident blijft en dat degene om wie het gaat, hun verstand in het vervolg zullen gebruiken want dit is voor alle betrokken partijen zeer vervelend en er zijn in deze dus ook alleen maar ‘verliezers’.
De eigenaar van het café heeft ons direct dezelfde ochtend bezocht en even zijn verhaal gedaan en aangegeven dat hij het wel een heel vervelende situatie vond. Wij waarderen dit enorm en weten dat hij alles heeft gedaan om de rust in zijn bedrijf weer terug te laten keren. Hij heeft ook pas de volgende ochtend vernomen wat er, na sluitingstijd, heeft afgespeeld.
De groep uit Langedijk was de volgende ochtend nog dusdanig aangeslagen dat zij hebben besloten om het clubweekend vroegtijdig te beëindigen en zondagochtend naar huis te vertrekken. Zij voelden zich niet langer meer veilig in Bakkeveen.
Ook hierdoor hebben wij, dankzij een kleine groep jongeren uit Bakkeveen, omzetverlies geleden en zullen wij in de toekomst geen groepen uit de regio Langedijk kunnen verwachten.


Tot slot wil ik nog even kwijt dat het hier om een hele kleine groep jongeren gaat die individueel waarschijnlijk prima jongens zijn maar in een collectief, en waarschijnlijk in combinatie met alcohol, tot dingen in staat zijn die men niet verwacht van dergelijke heren.
Het grootste deel van de jongeren uit Bakkeveen zijn prima in orde en laten zich niet tot dit soort excessen uitlokken.


Koen & Hedwig


Kampeerboerderij De Harmsdobbe

 

 

 

Geplaatst in: Gebeurtenissen

19 reacties op “Geen reclame voor Bakkeveen !

 1. A. zegt:

  As ik dit lees, schaam ik me dat ik in Bakkeveen woon, dat de jeugd hier zo te keer kan gaan. Ik vind het te erg voor woorden.

 2. Annie Wijnalda zegt:

  Allereerst leef ik mee met beide ondernemers en vooral de groep uit Langedijk.Deze criminelen zouden eens enkele maanden in een revalidatie centrum moeten werken.Om te kunnen zien wat alcohol met je doet.Daar zitten jongeren die door ongelukken of zinloos geweld ,waarbij drank in het spel was,hun hele toekomst kapot hebben zien gaan.En mischien moeten ouders ook eens wat andere maatregelen nemen ,deze jeugd is duidelijk niet los vertrouwd

 3. Een inwoner die zich diep schaamd zegt:

  We moeten ons schamen dat we zo met onze gasten omgaan in Bakkeveen. want owee als er iemand van buitenaf zich wil vervoegen in onze horeca in Bakkeveen. dan worden ze gezien als indringer binnen de gemeenschap van Bakkeveen door altijd de zelfde jongeren. deze jongens moeten ze maar eens goed de aanpakken en als ik de eigenaar was van de Brink kregen ze in ieder geval een langdurig cafe verbod. zo ga je niet met de gasten om die we nodig hebben in Bakkeveen. Ik zet me al jaren in voor het dorp Bakkeveen maar als dit zo doorgaat stop ik er mee want ik schaam me diep. En Koen & Hedwig sorry dat er Jeugd is binnen Bakkeveen die zich zo misdragen. En aan de Ploite wil ik zeggen oppakken die handel en laat ze maar eens voelen dat ze fout zijn. en Theo & Anja de deur dicht houden voor deze dwazen.

 4. Annamarie zegt:

  Niet eens een vechtpartij op het moment zelf, maar later er doelbewust naar toe gaan! Ik vind het verschrikkelijk!
  Iedereen kent iedereen hier, dat dat geen enorme drempel is! Zo zie je maar weer dat drank meer kapot maakt dan je lief is!!
  Jongeren die dit gedaan hebben: schaam je diep!

 5. peter zegt:

  zelf keur ik geweld af en zoiets als dit is ook niet goed te praten. maar als je op een plek woont waar weinig te beleven valt, behalve rust. gebeuren zulke dingen sneller en ik kan ook niet zeggen dat er veel voor de oudere jeugd word gedaan in het dorp.

 6. betrokken inwoner zegt:

  Mishandeling en vernielingen met voorbedachte rade? Schadevergoeding met een passende straf van de rechter plus uitgaansverbod van een half jaar voor deze kleine groep jongeren met korte lontjes! De Brink en De Harmsdobbe kunnen er niks aan doen. Laat de ouders het uitgaansverbod opleggen aan hun kinderen, want ook die hebben schade van deze onbezonnen actie.
  Laten we hopen dat het bij een ongelukkig incident blijft voor Bakkeveen waar een groot deel van de economie afhankelijk is van toerisme en recreatie.

 7. getuige zegt:

  Het valt uiteraard niet goed te praten en het moet zeker bestraft worden, laat dat duidelijk zijn. Echter laten we nu iets niet vergeten, deze ‘christelijke’ vereniging heeft nu wel het schattige en onschuldige imago gekregen na dit exces van geweld echter gedroegen zij zich in de brink toch ook niet helemaal volgens het boekje; dingen werden geroepen als: ‘Ik maak je dood’ en ‘Ik kom terug en dan schiet ik je door je hoofd heen’. Dit getuigd toch ook niet van enige normen en waarden. Natuurlijk heb ik medelijden met de meisjes dit bang zijn geworden maar de groep bestond ook uit oudere jongens die irritant aanwezig waren en een knokpartijtje niet schuwden. Maar nogmaals dit praat dit alles niet goed. ik wil aleen vraagtekens zetten bij de zogeheten onschuldigheid van de ‘slachtoffers’.

 8. LP zegt:

  @ getuige; in de open brief staat ook dat er over en weer wat klappen zijn gevallen (zie alinea; Op zaterdagavond is…). Als er een massale vechtpartij voor de Brink uitgebroken zou zijn, dan zou het verhaal anders zijn. Maar voor het helemaal uit de hand zou lopen hebben de gasten eieren voor hun geld gekozen, zijn vertrokken en gaan slapen. En om dan door de plaatselijke jeugd, op privéterrein, van je bed te worden gelicht en in elkaar geslagen wordt, dat gaat veel te ver. En waar zijn de ouders ? Ik zie geen ouder die(desnoods anoniem) reageert en excuses aanbied namens hun zoon.

 9. Anna zegt:

  Wat jammer dat dit alles is gebeurd. Wat een teleurstelling en schrik voor zowel de beide ondernemers als voor de inwoners van dit dorp.
  Wij wonen nu al een geruime tijd met veel plezier in Bakkeveen en voelen ons hier thuis in deze prachtige wereld. De mensen die hier wonen zijn aardig en vriendelijk, de sfeer is open en sociaal.
  Iedere week, na het weekend staat de krant vol met dit soort incidenten die plaats vinden en bijna altijd ergens anders. Het is jammer dat het nu een verhaal is geworden uit ons eigen dorp. Maar ik ga ervan uit dat het bij dit nare éne incident blijft!!
  Ik hoop dat de groep uit Langedijk de moed en de kracht vindt om dit nare gebeuren te verwerken.
  Wat zou het mooi zijn dat als de tijd rijp is, om beide groepen uit te nodigen voor een gezamenlijke lunch. Wat zou het mooi zijn dat ze samen onder goede begeleiding met elkaar in gesprek gaan. Wat zou het mooi zijn dat ze dan kunnen léren van elkaar waardoor dit soort incidenten in de toekomst voorkomen zullen kunnen worden.
  Een utopie????
  Misschien………………….maar ik kies ervoor om mij niet te laten leiden door wantrouwen maar om me te laten leiden door vertrouwen!!
  Bakkeveen is nog steeds een heerlijke plek om te wonen én om naar toe te gaan.

 10. Sybrand zegt:

  @ Anna. Wijze woorden! Zou het niet mogelijk zijn dat alle betrokkenen; eigenaren van De Brink en de Harmsdobbe, de betrokken jongens met hun ouders en misschien ook een delegatie uit Langedijk, om de tafel gaan zitten om onder leiding van een goede gespreksleider te bespreken hoe eea goed te maken is naar de groep uit Langedijk, die hals over de kop naar huis is vertrokken?!

 11. Anna zegt:

  Het zou een zéér positief signaal zijn naar de groep uit Langedijk, de jongeren uit Bakkeveen én de rest van het dorp. (de wereld) De beide ondernemers zouden naar mijn idee hiertoe dan het initiatief moeten nemen!

 12. bezorgde bewoner zegt:

  Anna, volgens mij zijn je bedoelingen goed maar ik zou het initiatief voor een dergelijk actie volledig bij de desbetreffende jongeren willen leggen, als blijk van goede wil! De ondernemers zijn mijn insziens al voldoende gedupeerd. Het zou dus een gebaar in de goede richting zijn van de jongeren zelf.

 13. Jan van Dalen zegt:

  De betreffende jongeren kunnen het slechte nieuws in positief nieuws omzetten. Neem initiatief om zowel richting de ondernemers als de groep uit Langedijk een handreiking te doen en de goede wil te tonen door bijvoorbeeld uitvoeren van vrijwilligerswerk. Enkele van bovenstaande reacties wijzen ook al in die richting.

 14. Anna zegt:

  Ik ga ervan uit dat de beide ondernemers weten om wie het gaat.
  Door met elkaar in gesprek te gaan en goed te luisteren naar elkaar is er misschien kans op een win/win situatie.

 15. Daan zegt:

  Mooie woorden van verschillende reaguurders.
  Het allermooiste zou natuurlijk zijn als een paar (of alle) daders het aandurven om actie te ondernemen.
  Laten we op dit moment echter niet vergeten dat de betreffende heren op dit moment in de strafrechterlijke draaimolen zitten en op deze wijze een gepaste straf zullen ontvangen.
  Ik verwacht dat de jongens op dit moment met hun hoofd bij deze zaak zullen zitten en dat ze, op hun leeftijd en met de gevolgen die hun daden hebben, zelf het initiatief niet snel zullen nemen.

  Kijkend vanuit deze hoek schaar ik mij achter de mening van Anna en denk ik dat de beide ondernemers, of in ieder geval de gedupeerde eigenaren van de Harmsdobbe, (mogelijk gesteund door de ouders van de daders?) een mooi signaal zouden kunnen uitzenden naar de buitenwereld, door het initiatief te nemen (al snap ik in deze situatie ook heel goed dat deze ondernemers hier eigenlijk helemaal niet zoveel zin in hebben op dit moment). Op deze wijze zouden ze misschien hun vergevingsgezindheid kunnen tonen.

 16. inwoner zegt:

  Daan,
  Ik begrijp je standpunt maar we moeten de van de ‘daders’ geen slachtoffers maken! Natuurlijk zullen ze met deze zaak in hunmaag zitten (althans dat hoop ik). Maar alleen zij zijn verantwoordelijk voor dit vreselijke incident, zij zijn willens en wetens naar de kampeerboerderij gegaan om een groep ‘een lesje’ te leren. Dat zij zoveel hebben losgemaakt hebben ze aan zichzelf te danken. Wat mij betreft nemen zij het initiatief. Als ze echt zo stoer zijn als afgelopen zaterdag (eerder ‘zielig’) dan tonen ze nu hun ‘berrouw’.

 17. Daan zegt:

  Inwoner,
  ik ben het volkomen met je eens.
  In deze situatie is het echter onwaarschijnlijk dat de daders in actie komen. Maar misschien dat ze een uitgestoken hand van de gedupeerden wél aangrijpen. En dát zou naar mijn idee nou juist die win/win situatie zijn waar Anna het over heeft:
  Aan de ene kant laten de ondernemers daarmee hun vergevingsgezindheid zien en bereidwilligheid om met de daders in gesprek te gaan.
  Aan de andere kant, stel dat de jongens die zelf niet in actie zouden komen WEL ingaan op deze uitgestoken hand, dan laten ze daarmee wel hun berouw zien en tonen ze bereidwilligheid om het (voor zover mogelijk) ´goed te maken´.

 18. jesse zegt:

  het is leuke dorp

Geef een reactie