Feest voor 40-jarige volksdansgroep Bliuw Fit!


Donderdag 28 april was het groot feest voor volksdansgroep “Bliuw Fit” uit Bakkeveen!
In café-restaurant “de Stripe” in Wijnjewoude werd het -maar liefst- 40-jarige jubileum gevierd, met onder andere een gezellig diner en (hoe kan het ook anders…) een dansje!

De senioren volksdansgroep werd in 1971 opgericht en tot ongeveer het begin van de negentiger jaren van de vorige eeuw, werd er in “it Hiem” gedanst. Dit gebouwtje stond op het terrein van Van der Velde naast de pastoriewoning, waar nu familie Dijk woont.
Daarna ging men verder in een zaaltje van de Gereformeerde Kerk “De Mande”, aan de Tsjerkewâl in Bakkeveen, waar men nu alweer twintig jaar op de donderdagmiddag van 14.00 tot 15.30 uur bijéén komt.

Eén van de medeoprichtsters van “Bliuw Fit”, was indertijd Mevr. Antje Hessels-Huitema uit Waskemeer. Ze deed de naam van de groep alle eer aan, want ze bleef tot op hoge leeftijd volksdansen.
Tot grote verbazing van de andere aanwezigen, deed ze op haar 90-ste nog eens een koprol voor ….zo lenig was ze nog!
Dat volksdansen de mens fit houdt blijkt vandaag de dag nog steeds, de oudste deelneemster van de groep telt namelijk 86 lentes! Ze wordt op de voet gevolgd door Mevr. Rika Wijkstra uit De Wilp, die met haar 84 jaar maar liefst 30 jaar bij “Bliuw Fit” is en daarmee het langst van allemaal lid is.

Door de jaren heen is het ledenaantal vrij constant gebleven. Maximaal waren er al eens 26 leden, momenteel zijn dat er 22, allemaal dames wel te verstaan.
Heren laten zich niet veel bij de volkdansgroep zien. Ooit hebben er eens een paar heren meegedanst (die kwamen dan trouw met hun echtgenote mee), maar daar is het bij gebleven.
“Bliuw Fit” is zogezegd een inter-dorpse volksdansgroep, dat wil zeggen dat de leden uit zowel Bakkeveen als uit de omringende dorpen komen. Zo zijn er dames actief uit De Wilp, Waskemeer en Wijnjwoude.

Als er opgetreden wordt (wat een enkele keer gebeurd) draagt men een zwarte broek, witte blouse en gebloemd hesje. Die hesjes zijn zelfgemaakt en zijn verschillend voor mannen en vrouwen. Aangezien er geen mannen meedoen, hebben vrouwen de mannelijke dansrol overgenomen. De emancipatie is tegenwoordig overal doorgedrongen ……
De volksdansgroep is erg ingenomen met hun huidige leidster Mevr. Jeltje Postma uit Ureterp. Met verve leidt ze deze groep inmiddels 5 jaar, waarbij ze als geheel van deze tijd, de computer als muziekleverancier gebruikt …….
Wilt u ook eens een dansje wagen? Dan kunt gerust eens op donderdagmiddag in De Mande een kijkje komen nemen. Mocht het dansen en de gezellige groep u aanspreken, dan kunt u voor € 10.- per maand lid worden.
Meer inlichtingen zijn te krijgen bij Mevr. Riemke Roelsma, tel 0516-541367.

Bij deze feliciteren de redactie en medewerkers van www.bakkeveen.nl volksdansvereniging “Bliuw Fit” van harte met hun 40-jarig bestaan!

Geplaatst in: 2011-gebeurtenissen

2 reacties op “Feest voor 40-jarige volksdansgroep Bliuw Fit!

  1. ank zegt:

    Zóóóó snel al die foto’s…heel leuk en…het is ook een gezellige groep,leve Jeltje.

  2. Riemke zegt:

    Dirry bedankt voor het verslag van het 40 jarig jubileum van” BLIUW FIT.”
    En de foto reportage,heel mooi. Wij gaan door en hopen FIT te blijven………

Geef een reactie