Poll: Een koe hoort zomers in de wei, niet in de stal

Uit het aantal stemmers zou je kunnen opmaken ,dat de verkiezingen voor de provinciale staten niet zo leefde in Bakkeveen.

Slecht 63 stemmen zijn uitgebracht. voor de meeste bezoekers waren de verkiezingen ook van belang voor de 1e kamer.
De uitslag is inmiddels bij iedereen wel bekend.
De volledige uitslag van de poll was:
De Provinciale Staten verkiezingen vind ik vooral belangrijk vanwege:

 • de Provincie Fryslân: 22%
 • de samenstelling van de 1e Kamer: 17%
 • allebei: 47%
 • Ik stem niet: 12%

Naar aanleiding van een artikel in de Leeuwarder Courant de volgende poll:

Een koe hoort zomers in de wei, niet in de stal.

– Eens.
– Oneens.
– Geen mening.

Toelichting:
Een groep melkveehouders bundelt de krachten in hun verzet tegen de verplichte weidegang die Friesland Campina wil invoeren.
Hierdoor zou de duurzaamheid en de het imago van de sector verbeterd worden.
De melkveehouders die hun vee het jaar rond op stal houden, vinden dat ze te veel aan de leiband van de zuivelindustrie moeten lopen.

Wat is jouw mening?
Na het stemmen zijn de resultaten zichtbaar.
Je stem toelichten of reageren op de Poll? Laat een bericht achter bij het nieuwsitem!

Geplaatst in: Opmerkelijk

8 reacties op “Poll: Een koe hoort zomers in de wei, niet in de stal

 1. June zegt:

  De mens moet er eens mee ophouden om dieren als gebruiksvoorwerpen te behandelen. Koeien worden al helemaal uitgemolken tot ze niet meer kunnen lopen. Gun die dieren op zijn minst een weidegang.

 2. Luus zegt:

  Voor de melkveehouder zijn er veel voordelen om de koeien binnen te houden. Het enige voordeel voor de binnenkoeien is dat ze zelf naar de melkput kunnen zodra ze gemolken willen worden, dus geen vertrapte uiers als ze willen opstaan in het land. Maar ik kom op vele melkveebedrijven en de boeren die over zijn gegaan op binnenkoeien willen ook wel dat de koeien weer op het land gaan,ze moeten ook de koeien kleiner fokken omdat de afmetingen van de standaard binnenstallen te klein zijn voor grote koeien en zo rugbeschadigen krijgen. Maar de veehouders hebben soms geen keuze door alle regels die van bovenaf opgelegd worden, om nog enig goed inkomen te hebben. Ik geloof dat elke boer het beste wil voor zijn vee. Dus als we allemaal een paar dubbeltjes extra willen betalen voor biologisch vlees, dan zien we weer de koeien op het land. Maar dat willen de mensen niet,ze willen goedkope kiloknallers, dus moeten de boeren wel omschakelen op binnenkoeien.

 3. veehouder zegt:

  ALs je een stal hebt met alles optimaal voor de koe dan weet ik nog niet wat beter is voor de koe. Optimaal is een geisolleerd dak tegen de zon, een koe heeft een hekel aan hoge temperaturen en regenbuien. In de stal is altijd voldoende eten en fris drinkwater aanwezig en zij kan altijd in een schoon bed liggen.

 4. Sjaak zegt:

  Koeien in een weiland is leuk voor de ultieme plattelandsbeleving, waarvoor toeristen in de zomer vaak ook naar Bakkeveen komen. Maar als de koeien meer geld opleveren als ze binnen staan dan wordt er uiteraard voor dat laatste gekozen…

 5. Klaartje van Wijk zegt:

  We hebben zelf koeien en die lopen zomers in de wei. Toen we begonnen met het melken met de melkrobot (is in tegenstelling tot hoe het klinkt diervriendelijker dan 2x daags melken), kregen we van iedereen het advies onze koeien binnen te houden. Ook van onze veearts. Wij vinden dat de koe in de wei thuis hoort in de zomer, dus dat doen we dan ook. Toch is het niet ideaal, ook niet voor de koe. Veehouder geeft hierboven terecht aan dat als je de koe in een ruime stal binnen houdt, het zo slecht nog niet is. Een koe is gebaat bij constant voer, en dat kun je regelen als de koe op stal vreet, maar niet met weidegang. In een verse wei gaat het heel hard en in een wei waar ze al het lekkerste uitgevreten hebben, wordt met wat minder enthousiasme gegeten. En dat is eigenlijk heel slecht voor de koe.
  Ik weet zeker dat de gemiidelde boer alleen maar het beste wil voor zijn dieren. De ene doet dat door ze binnen te houden en wij doen dat door ze buiten te houden. Ik ben het met Luus eens, dat het uiteindelijk wel kan om meer koeien buiten te laten lopen, als de consument maar wil betalen voor de producten. En dat besef is wat in Nederland in elk geval mis gaat. De consument heeft vaak wel een heel verhaal over hoe de boer het zou moeten doen, maar dezelfde consument rent ook hard naar de winkel om het goedkoopste groente, fruit, zuivel en vlees in het boodschappenmandje te leggen.
  Supermarkten maken allemaal reclame met prijs als uitgangspunt. Geen een supermarkt (ook de Zaanse Grootgrutter niet) durft het aan om reclame te maken met dierenwelzijn als uitgangspunt. Zij weten ook dat de consument wel wil dat alles zo diervriendelijk mogelijk gebeurt, maar weten dat de consument prijs nog veel belangrijker vindt. En als wij boeren een een keer in de supermarkt gaan kijken wat de prijzen zijn in de supermarkt ten opzichte van wat wij voor ons product krijgen, dan schrikken we keer op keer. Doorgaans krijgt de boer een fractie van wat de prijs in de winkel is. Geen wonder dat in de VS de gemiddelde leeftijd onder de boeren 58 jaar is. (ik weet niet hoe dit in Nederland is, maar schat in dat deze op het zelfde niveau ligt.) Er zijn geen opvolgers meer, want waarom zou je werken voor een hypotheek ter grootte van 2 Wassenaarse villa’s en zelf genoegen nemen met het salaris van een leerling monteur? Ik denk en hoop dat de boeren die uw dagelijks eten produceren niet langer als halve crimineel bejegend moeten worden. Dat zijn we namelijk niet. Waar het in de discussie in LC overigens om ging, is dat de melkfabriek niet zo ver moet gaan dat ze de leden melkveehouders gaat vertellen op welke wijze ze koeien moeten houden, zonder de randvoorwaarden eerst in de ledenvergadering besproken te hebben. Ik persoonlijk denk dat de melkfabriek met deze eis, haar verantwoordelijkheid wil nemen ten aanzien van de diervriendelijkheid en beleving van de producten bij de consument. De insteek zou ook bij de melkfabriek beter zijn geweest als ze zouden zeggen: melk van koeien die in de zomer geweid worden, kunnen we beter vermarkten en deze boeren krijgen x cent meer voor een liter melk. Als de x 1 cent is, dan maakt dat voor ons bedrijf een kleine 5000 euro op jaarbasis uit. Echt wel de moeite waard om dan koeien buiten te laten lopen dus! En we zijn maar een klein bedrijfje. Moet je maar eens zien hoeveel grotere boeren dan extra kunnen verdienen! Reken maar dat de koeien bij 5 cent meer per liter weidemelk razendsnel buiten lopen in de zomer! U als consument bepaalt het hoor! Ik wacht af op de dag dat de consument in Nederland op dit vlak zelf het heft in handen neemt. Waarschijnlijk ben ik dan al lang dood en begraven. (ik heb het trouwens even uitgerekend: per hoofd van de bevolking wordt in NL 60 liter melk geconsumeerd, bij 5 ct. meer per liter weidemelk, kost dit de consument 3 euro per jaar…)
  En June, ik nodig je uit om op 1 mei op onze open dag te komen kijken hoe wij onze dieren houden. Dan zul je zien dat we ze absoluut niet als gebruiksvoorwerpen behandelen en ook niet uitmelken tot ze niet meer kunnen lopen.

 6. Connie zegt:

  Klaartje ik ben het helemaal met je eens!!!!

 7. tiny zegt:

  Klaartje,
  Ik denk dat het zo voor iedereen wel duidelijk is.
  Maar hopen dat er veel mensen op de open dag, 1 mei, bij jullie bedrijf komen om jullie bedrijfsvoering te bewonderen.

 8. Luus zegt:

  @Klaartje. Misschien zou je aan Jan van Dalen kunnen vragen om de opendag bij jullie onder de aandacht te willen brengen.Dan staat het op de site en kunnen de mensen zien hoe het bij jullie op het bedrijf gaat. Ik kom zeker even kijken.

Geef een reactie