Gouden Bruidspaar even terug op het Oude Stee …

Donderdag 25 november 2010 vierden Johannes Roelsma (78) en Riemke Roelsma-Attema (77) uit Bakkeveen hun 50 jarig huwelijksfeest.
Dat werd ’s middags gevierd in restaurant De Stripe, met alle familie, vrienden en bekenden om zich heen. Maar alvorens dat feest begon, ging het gouden bruidspaar samen met kinderen en kleinkinderen nog even terug naar hun Âld Stee aan de Slotleane. Het boerderijtje waar ze altijd gewoond en geboerd hebben, waar Johannes zelf geboren is en waar zovele herinneringen liggen.
Daar werden ze hartelijk door de huidige bewoners ontvangen en zowel binnen-als buitenshuis rondgeleid. En natuurlijk werden er voor het nageslacht (en voor de Bakkeveense historie) foto’s gemaakt.

De vader van Johannes heeft in 1925 dit boerderijtje gebouwd. Johannes z’n pake had daar ooit hoekjes bos gekocht en Johannes z’n heit ging na zijn werk (o.a. bij Jonkheer van der Goes) daar eigenhandig de stobben rooien om er weidegrond van te maken.
Johannes werd er, net als z’n zus en vier broers, in de bedstee geboren.
Het was natuurlijk een prachtige omgeving om op te groeien, maar voor spelen was er niet veel tijd. Na schooltijd moest Johannes al vroeg meehelpen met het boerenwerk.

Toen Johannes als jongeman op een korendag in Leek was, ontmoette hij daar een boerendochter uit het hoge noorden van onze provincie. Riemke Attema kwam helemaal uit Reitsum, een klein dorpje in de buurt van Dokkum. Een niet zo voor de hand liggende verkering in die tijd, gezien het feit dat menigeen nog geen auto bezat. Johannes toog 1x per week op de brommer het hele eind naar Reitsum, door weer en wind. Hij had er heel wat voor over om Riemke te blijven zien. Riemke daarentegen, mocht  van haar vader al in 1955 autorijlessen volgen. Best bijzonder voor een vrouw in die tijd en zodoende kwam Riemke al gauw eens met de auto de kant van Bakkeveen op.

Op 25 november 1960 trouwde het paar in Dokkum. Het kerkelijk huwelijk werd ingezegend door Ds. De Jong uit Bakkeveen. Riemke en Johannes waren het eerste bruidspaar van ds. De Jong en bovendien trad hij ook nog eens ’s avonds op hun feest als ceremoniemeester op. Zo ging dat toen …..
Riemke en Johannes kwamen eerst in een salonwagen bij de boerderij aan de Slotleane wonen. Daar werd hun eerste kind, een dochter, geboren. Na 2 ½ jaar namen ze de boerderij over en daar werden de andere kinderen, twee zoons, geboren.
Ongeveer in 1964 werd de Slotleane in het kader van de Ruilverkaveling verhard. Ook kwam er toen waterleiding en electrisch. Een hele vooruitgang! Riolering en gas kwamen pas later.
Johannes en Riemke boerden met zo’n 14 koeien. Wat niets is in vergelijking met de boerderijen van tegenwoordig, maar toen niet uitzonderlijk was. Toch moest ook Johannes op een gegeven moment er als monsternemer naast gaan werken en in 1977 moesten ze zelfs de koeien verkopen, omdat het bedrijf te klein was om voor de overschakeling op de melktank in aanmerking te komen.
Johannes leverde zijn zelfstandig bestaan in en werd werknemer en was dat laatstelijk, voordat hij op z’n 59ste met de Vut ging, bij ‘t Fryske Gea.
In 1994 werd ’t Âld Stee verruild voor een woning in Bakkeveen, waar ze nog steeds met plezier wonen en waar beiden een grote plaats in het verenigingsleven, zowel als vrijwilliger en als deelnemer, innemen.
“Dat houdt je scherp” aldus Riemke, waar ze (zeker wat henzelf betreft) groot gelijk aan heeft …..

Johannes en Riemke,
namens alle medewerkers van www.bakkeveen.nl. Hartelijk Gefeliciteerd met jullie 50-jarig huwelijksfeest!

 

Geplaatst in: Opmerkelijk

4 reacties op “Gouden Bruidspaar even terug op het Oude Stee …

 1. jan noordman zegt:

  bliksum, 50 jaar, van harte gefeliciteerd, ik weet niet of ik dat haal!!!

 2. - Romke - zegt:

  Riemke, wat heb jij een beste kerel getroffen! Altijd actief, klaarstaand voor de
  gemeenschap, fanatiek koersballer, gezellig in de omgang. En wat een prachtig
  stel kinderen, al heb jij daar natuurlijk het meeste werk van gehad. 50 jaar samen, dat is een geweldig voorrecht. Mijn wens is, dat jullie nog lang van elkaar en het gezin mogen genieten. Voor allemaal mijn gelukwensen. – Romke –

  (Dirry, met deze reportage bewijs je, dat je met groot gemak
  de rubriek “Bij ons in het dorp” zou kunnen invullen… -R-)

 3. dirry zegt:

  @Romke, dat is te veel eer. Er is er maar eentje die dat zo gevat als jij kan.

 4. koert zegt:

  Riemke en Johannes. Wat een prestatie. En Johannes nog altijd actief. Er komen nog wel wat jaartjes bij. Van harte. Oene, jij ook met je ouders.
  Koert

Geef een reactie