Weerstation Bakkeveen – weiland

Sinds 25 juli 2008 is weerstation Bakkeveen-weiland in bedrijf.

Op 25 juli 2008 heeft “weerstation Bakkeveen” een herstart gemaakt met meer professionele apapratuur.
Er zijn 2 automatische weerstations in Bakkeveen, waardoor we de naam hebben aangepast in www.meteobakkeveen.nl.
In de weilanden ten zuiden van Bakkeveen een Davis weerstation.Dit station meet luchtdruk, temperatuur, neerslag, warmte straling en luchtvochtigheid. De zonneschijn wordt afgeleid van de warmtestraling. Hoe dikker de wolken, des te minder warmte straling en derhalve geen zonneschijn.

Het station werkt deels op baterijen en deels op zonne-energie, maar helaas is het niet zo dat de batterijen door het zonnepaneeltje worden opgeladden. Dus steeds na ongeveer een half jaar moeten de batterijen vervangen worden. Dat merken we pas als het station niet meer werkt; er gaat dus vrijwel altijd downtime mee gemoeid.

Het station stuurt de meetgegevens draadloos naar de ontvanger die binnenhuis staat (wel line-of-sight verbinding !). Deze ontvanger zendt vervolgens de data per minuut naar een PC. Deze PC staat continu aan en draait op windows XP. Via een bijgeleverd programmaatje wordt elke minuut een bestandje met weergegevens naar een server bij de provider in Amsterdam. Daar worden de gegevens in een database opgeslagen. Alles gaat geheel automatisch.
 

Welke gegevens zijn beschikbaar ?
Tot 2 weken terug zijn minuten waarden terug te halen. Wil je verder terug dan krijg je uurwaarden en dus minder gedetailleerd.

Enkele foto’s vind je hieronder (zomer 2009).

Geplaatst in: Diversen

3 reacties op “Weerstation Bakkeveen – weiland

 1. JanvD zegt:

  Afwijking regenmeter “weiland”: de regenmeter van weerstation “weiland” zat sinds afgelopen weekend een beetje verstopt. Daardoor is de gemeten neerslag over een langere tijd verspreid dan dat de regen in werkelijkheid is gevallen. Met andere woorden: de hoeveelheid is correct, maar is in kortere tijd gevallen. De verstopping werd door hooi-sprietjes veroorzaakt. Voorlopig wordt er niet meer gemaaid en zal de meter hopelijk schoon blijven.

 2. Annie zegt:

  Hoe kan het dat er zo’n groot verschil is met andere stations? Qua vochtigheid en temperatuur dauwpunt?

  • JanvD zegt:

   Annie, afgelopen zomer is de bliksem ingeslagen in de omgeving van weerstation “Mandewijk”. De elektronica van het weerstation is toen ook beschadigd. Ik heb het station toen weer aan de praat gekregen, maar de dauwpuntstemperatuur is sindsdien vaak veel te laag en daardoor is ook de relatieve vochtigheid (veel) te laag. Overdag is het een paar uren wel goed. Vreemd. Omdat de andere gegevens wel juist zijn, heb ik de verdere reparatie uitgesteld. Maar je drukt me weer met de neus op de feiten en zal eens kijken wat het betekent de dauwpuntsmeting weer goed te krijgen.

Geef een reactie