Vrijdag 4 december 2009: waterkoud. Op de boerderij van Mts. Van Dalen – Bakker is het echter een drukte van belang. Alle agrariers van het Mandefjild waren verzameld, samen met nog wat familie om te helpen bij de aanleg van een foliebassin. In totaal 21 personen.
Een foliebassin dient als mestopslag bij een boerderij. De periode waarin mest over de weilanden verspreid mag worden (in feite in de bodem geinjecteerd) is vrij kort:: de maanden februari tot en met augustus. ook neemt de effectiviteit van bemesten in juli al af. De nuttige bemestingsperiode van weilanden is slechts een maand of 5. Daarom is er extra opslag noodzakelijk.
Zo ook op vrijdag 4 december. Hieronder een foto-impressie. Omdat er niet steeds hard gewerkt hoeft te worden, is er tijd voor de ondernemers om even bij te praten: veel gezelligheid en sterke verhalen tussen de activiteiten door.
Daarna door kraanmachinist Evert van Gebr. Kok.
Overzicht na bijna 3 uur werken. Aan de linker- en voorzijde moet nog worteldoek. Het meeste personeel is ondertussen vertrokken. Op het hoogtepunt waren er 21 personen.
Er komt nog een hekwerk rond het bassin voor de veiligheid.
Het meeste personeel is al vertrokken.
Het worteldoek gaat over het talud heen.
De vulopening en natuurlijk ook voor de lediging van het bassin.
De mestsilo, die blijkbaar te klein werd.
Talud afwerking.
Detailfoto van de aanleg van ontluchting.
In het bassis worden in het bovenzeil ontluchtingsgaten gemaakt en mengopeningen. De mest komt dus onder deze folielaag en er niet bovenop ! Eventueel regenwater op het bovenzeil kan met een dompelpompje worden afgevoerd.
Het talud aan de buitenzijde wordt meteen bijgewerkt.
Er is een grote kuil gegraven van ca. 15 bij 40 m. De wanden van de kuil zijn opgebouwd uit de vrijgekomen leem. Op de foto zal de boden folie worden gelegd. Deze folie is ca 1 mm dik en weegt ongeveer 1 kg per vierkante meter.
Vervolgens wordt de sleuf aangevuld. Eerst met de schop (om warm te worden bij het koude weer).
Het worteldoek wordt eerst naar binnen getrokken.
En als laatste voor bekleden van de wanden het anti-worteldoek (hoewel er weinig op leem groeit).
En vervolgens wederom een folielaag over het bassin heen. Hier tussen wordt de mest opgeslagen. Her en der een paar tempexblokken voor de toekomstige ontluchting.
Met vereende krachten uitrollen.
De rol met de folie voor de bovenlaag.
De eerste laag ligt. Dan is het weer even tijd om bij te kletsen, voordat de specialisten aan de slag willen met de bovenlaag.
Even wapperen om de folie zonder teveel vouwen neer te leggen.
Het personeel moet ervoor zorgen dat de folie niet onderin de punt glijdt, maar juist langs de wanden blijft liggen.
De folie moet over de bodem worden getrokken. Aan weerszijden zal de folie met zwaar materieel worden voortgetrokken.
Langs deze weg bedanken wij alle mensen die ons afgelopen vrijdag(4dec.) geholpen hebben.
nu de ploep er in
goed gedaan
Wat een vakwerk!