Bakkeveense World Servants op Jamaica

Berichten uit het verre Jamaica!
Na een daverende actie periode is het eindelijk zo ver gekomen dat Mendelt, Aisha, Chantal, Tecla en de rest van de groep van World Servants 3 augustus zijn afgereisd naar Springfield in Jamaica om daar een basisschool te bouwen. Onze World Servants maken het goed. Via de World Servants site worden we op de hoogte gesteld hoe het in Springfield verloopt. De berichten die we zo binnen hebben gekregen kunt u hieronder lezen.

[ja209] Een warme ontvangst
woensdag 5 augustus 2009
De tweede Jamaica-groep is gisteravond aangekomen in Montego Bay. De groep maakt het zeer goed en heeft zich kranig gedragen!  Na de lange reis en de extra uren op de luchthaven London Gatwick, is de groep gisteravond rond 20.00 uur plaatselijke tijd geland op Jamaica. De incheckprocedure duurde langer dan gebruikelijk, maar daarna was er een warm ontvangst door Pastor Gordon en zijn staf. Hoofdleider Andre Mulder zei dat de groep zich kranig heeft gedragen ondanks de lange reis. Iedereen is gezond en iedereen lag om 24 uur te slapen. Vandaag zal de groep om 08.30 uur gaan ontbijten, en vervolgens zal Pastor Gordon uitleg geven over het verdere programma van de dag. En hartelijke groet vanuit Jamaica.
 

[ja209] Al lekker aan de slag
donderdag 6 augustus 2009
Ze hebben er zin in, de deelnemers van ja 209. Ze zijn nog maar net aangekomen en hebben nu al het fundament van het gebouw afgemaakt. Zelfs de vloer is al gestort! Maar het heeft ook wel een reden. Vandaag is het de dag van onafhankelijkheid op Jamaica. En omdat de Jamaicanen dat vieren, en de deelnemers drie weken lang ook een beetje Jamaicaan zijn, vieren zij het met het hele eiland mee. Ter compensatie werken zij zaterdag.
Vanaf maandag worden de muren opgetrokken en dan start ook het kinderwerk. Dit weekend wordt er geprobeerd een wat uitgebreider bericht te plaatsen op de site.

[ja209] Independence Day en de eerste bouwdag
vrijdag 7 augustus 2009
Er wordt hard gewerkt door ja 209 daar op Jamaica! Stafleden Marjolein en Janet doen verslag. Ze beginnen al goed: ‘Gisteren hebben we met de plaatselijke bevolking hun onafhankelijkheisdag mee gevierd. Het een hele belevenis!’  ‘Hier op Jamaica gaat alles erg goed! Gisteren hadden we een vrije dag vanwege Independence Day. We zijn ’s ochtends eerst naar Montego Bay gereden om de optocht te bekijken. Helaas viel dit een beetje tegen, maar het was toch erg leuk om mee te maken. Daarna zijn we nog even naar een strandje geweest om daar lekker uit te waaien en zelfs te zwemmen. Dit was een heerlijk moment om even uit te rusten van de lange reis en alle eerste indrukken.Vandaag begon het dan officieel: onze eerste echte werkdag. De eerste steen is gelegd! Samen met Mr. T (de plaatselijke aannemer) zijn we hard aan het werk. De muren worden steeds hoger, er is een begin gemaakt met de bekisting voor de ringbalken en de vrouwen zijn al hard aan het graven voor de latrines. Het gaat dus al erg voorspoedig!De contacten met de lokale bevolking zijn erg goed. We hebben al veel van ze kunnen leren en zij ook van die gekke Hollanders. We proberen zoveel mogelijk te integreren in de Jamaicaanse cultuur. We hebben al geleerd hoe je domino speelt. Ja, volgens de Jamaicaanse regels.We worden flink verwend het eten is echt super lekker! We komen dus allemaal 10 kilo zwaarder terug :).

Iedereen krijgt de groeten namens de groep! Tot volgende berichtje!

Groeten,Marjolein en Janet.
 

[ja209] ‘Het bouwen gaat hard’
maandag 10 augustus 2009
De bouw vordert al aardig, in het project ja 209. De groep is ook erg gemotiveerd; er is zelfs op zaterdag gewerkt! Het kinderwerk en de cultuurbezoekjes zijn ook begonnen.
Vrijdag en zaterdag zijn we druk aan het bouwen geweest. Het was de eerste keer in de geschiedenis van Mr. T (die al jaren bij World Servants-projecten betrokken is) dat een groep op zaterdag aan het bouwen zijn geweest. Het gaat hard. De muren staan al bijna allemaal. Iedereen is druk bezig met cement draaien, ijzervlechten, metselen en het graven van de latrines. Deze komen vol met 2,5 m diep vol met dikke, maar dan ook echt dikke stenen.
Zondag zouden we naar een plaatselijke kerkdienst. Helaas liep dat allemaal wat anders en hadden we bijna een privé-dienst. Hopelijk komt het komende zondagen goed zodat wij ook de Jamaicaanse manier van het uiten en vieren van het geloof mogen beleven. Op zondag hebben we het onderwerp van de GMG over bidden besproken. Hierdoor hebben een aantal deelnemers voor het eerst in de groep gebeden. Dit was een erg bijzondere ervaring voor ze, Hierdoor merken we duidelijk de werking van de Heilige Geest. We sloten de zondag af met een heerlijke sing-in met Mr. T.  Het kinderwerk is vandaag van start gegaan. Het verhaal van David wordt de komende weken verteld. Vandaag was koning Saul op zoek naar een nieuwe koning, en Samuel kwam op bezoek. We zijn gestart met ongeveer 24 kinderen voor het kinderwerk. Ze hebben veel van elkaar geleerd in spel en lied.  Vanmiddag zijn ook de eerste cultuuruitstapjes geweest. Deelnemers zijn op bezoek geweest bij gezinnen. Op een paar kleine ongemakken na, gaat het allemaal goed met de deelnemers. Het loopt allemaal erg voorspoedig.
Tot een volgend bericht, André en Janet (stafleden).

[ja209] Alweer een mooi bericht
woensdag 12 augustus 2009
Ditmaal belde Sybrand (staflid JA209) naar kantoor.
De bouw gaat prima. Vandaag wordt gewerkt aan de bekisting voor de kolommen en deze worden dan ook gestort. Mocht het vandaag voorspoedig gaan, dan wordt er morgen gewerkt aan de bekisting voor de ringbalk. Als de bouw zo voorspoedig blijft gaan, zit volgens Sybrand volgende week het dak erop!  Het aantal kinderen dat naar het kinderwerk komt neemt elke dag toe. Op dit moment komen er al veertig kinderen en ze vermaken zich prima. Het cultuurprogramma is ook in volle gang. Er worden gezinnen bezocht zodat de deelnemers een indruk krijgen hoe de Jamaicanen leven. Iedereen is gezond, op een hoofdpijn hier en daar na, het eten is prima en de sfeer zit er lekker in. De groeten van de deelnemers en staf van JA209

Dit zijn de berichten die we tot nu toe hebben ontvangen. De komende week zullen ze nog verder gaan met de bouw en hopen ze dat de school afkomt!!
Woensdag 26 augustus zal de groep aan het eind van de middag weer op Schiphol aankomen. Ze zullen veel belevenissen en indrukken hebben, we hopen dit binnenkort samen met u te delen via een presentatie.  Vind u het leuk om Mendelt, Aisha, Chantal en Tecla nog even succes te wensen dan kunt u via www.worldservants.nl een berichtje achterlaten voor de groep Ja209.
Met vriendelijke groet,
Anneke Rinsema
Wieke Stoker
 

Geplaatst in: World Servants

Geef een reactie