Vlinders in de tuin

Met deze warme zomerdagen komen de vlinders massaal uit hun cocon te voorschijn en verplaatsen ze zich naar de tuinen waar de bloeiende planten staan.

Op 25 juli jl. heeft Koert Scholten samen met Jan Noordman de volkstuintjes bekeken op dagvlinders. Er werden 14 soorten vlinders gedetermineerd.
De volkstuintjes zijn erg aantrekkelijk voor vlinders vanwege de vele kruiden, waaronder Tijm, Dille etc. en de aanwezigheid van Buddleia (Vlinderstruiken). Daarnaast staat er braam en andere vruchtendragende planten welke een grote aantrekkingskracht hebben op vlinders. De vlindersoorten die waargenomen zijn bij de volkstuinen kunnen ook voorkomen bij u in de tuin.


Dit jaar is er een forse influx (ook wel invasie) van Distelvlinders. Ieder die wel eens naar vlinders kijkt heeft vast wel een Distelvlinder gezien. De Distelvlinder is een trekvlinder, die in het voorjaar massaal naar het noorden is gevlogen. Inmiddels zijn die vrijwel afgevlogen, maar hebben hier voor nakomelingen gezorgd. We zien nu weer verse exemplaren. Nog een trekvlinder is de Atalanta, die tot dezelfde familie behoord als de Distelvlinder.

Op de Buddleia zie je vooral: Dagpauwoog, Distelvlinder, Atalanta, Kleine Vos en Gehakkelde Aurelia. Op tijm en andere kruiden erg veel Landkaartjes, Oranje Zandoogjes en ook Zwartsprietdikkopjes (die kleine oranje vlindertjes met dubbele vleugels).
Kijk ook eens naar die vlinderpracht. Bijgaand alvast een impressie.

 

Geplaatst in: Natuerferiening Bakkefean

4 reacties op “Vlinders in de tuin

 1. Romke zegt:

  Bedankt voor en gefeliciteerd met deze mooie serie opnamen.
  Ga zo door en blijf ons verrassen.

 2. hinke zegt:

  prachtige fotos de van deze soorten zitten ook bij mij op de vlinderstruik
  jullie waren wat te vroeg met tellen het komende weekend is het vlindertelling
  in de tuin http://www.vlindermee.nl

 3. koert scholten zegt:

  Goeie tip , Vlindermee. in uw eigen tuin. Kom je er niet uit, kun je gerust contact met mij opnemen. We zien buddleia, maar er zijn veel meer struiken en bloemen die vlinders lokken. Denk aan Guldenroede, Tijm, Distelsoorten, Brandnetel, Kamille enz. enz. Misschien kan er nog een mooi plaatje worden geschoten.

 4. Koert Scholten zegt:

  In de eigen tuin (vandaag 9 aug): Distelvlinder 10; Atalanta: 4; Dagpauwoog 5; Boomblauwtje: 1; Kleine Vos : 6, Groot koolwitje: 1; Kleine Geaderd Witje; 1;
  Gehakkelde Aurelia: 1, Landkaartje: 2, Citroenvlinder: 1, Kleine Vuurvlinder: 1.
  Een enkele Gamma-Uiltjes (een overdag vliegende nachtvlinder). Wie wil zijn/haar ervaringen ook vermelden?

Geef een reactie