Vaarexcursie van Natuur- en Vogelwacht

Zaterdag 13 juni 2009 is de Natuur- en Vogelwacht met zomerexcursie geweest naar de Rottige Meenthe in Nijetrijne bij Wolvega.

Met een open praam hebben we het gebied doorkruist. We troffen het geweldig met het weer, de hele dag een stralende zon. Helaas weer met te weinig mensen. De vorige keer toen we hier op excursie waren viel de motor van de praam uit en was met geen mogelijkheid meer aan te krijgen. Nu ging het een stuk beter.

De excursie was onder leiding van een gids Roel Vriesema van Staatbosbeheer. De gids liet ons een heel mooi stukje Rottige Meenthe zien met de Scheene als hoofdroute. Eerst voeren we een route door het natuurgebied, waar we diverse ganzen zagen. Waar we vorig jaar een ijsvogel zagen met slecht weer zagen we hem deze keer niet.

Dit gebied is ook bekend om de visotter die hier als proef uitgezet zijn.
Vervolgens voerde de route langs heel oude huisjes die vlak aan het water stonden met houten bruggetjes waar we steeds gebukt onderdoor moesten. Vroeger was het de huisjes van de veenarbeiders. De omstandigheden van toen en nu kunnen niet meer vergeleken worden. Toen was het grote armoede nu rijkdom. Ook hebben we oog voor de oude historie die hier nog te vinden is.

Een paar jaar geleden heeft de Koningin onaangekondigd met haar gevolg dit gebied ook bezocht. De boswachter schrok wel even toen hij zag wie hij moest rondleiden.

Hieronder een foto impressie (tekst en foto’s: Oene Roelsma)

Geplaatst in: Natuerferiening Bakkefean

2 reacties op “Vaarexcursie van Natuur- en Vogelwacht

  1. hinke zegt:

    een prachtige excursie jammer dat er niet meer deelnemers waren jullie
    hebben wat gemist bedankt Oene voor de mooie fotos.

  2. Koert Scholten zegt:

    Ben het met Hinke eens. Er valt veel te zien in de natuur. Kom er eens uit en geniet…..Er wordt niet alleen naar vogels gekeken, maar ook naar Libellen, Vlinders en Planten en…otters (ook al waren ze er niet.).
    Volgende keer…welkom

Geef een reactie