Boom uitgekleed door bliksem

In de nacht van maandag 25 op dinsdag 26 mei is een serie onweersbuien over Nederland en Bakkeveen getrokken. Dat leverde in Bakkeveen ongeveer 20 mm regen op. Rukwinden bleven uit. Schade was er vrijwel niet. Hoewel …..

Wel heeft deze boom het moeten ontgelden. Meer dan de helft van de bast is er in zijn geheel van af geslagen. Deze boom staat aan de Nije Drentsewei. Klaar voor de brandstapel?
Vlakbij het parkeerterrein aan de Nije Drintsewei.
 

Geplaatst in: 2009-gebeurtenissen

8 reacties op “Boom uitgekleed door bliksem

 1. Dirry zegt:

  Bij ons was door het onweer wel mooi de combi-ketel kapot gegaan (de zekering). De monteur kwam ’s middags. Hij was ’s morgens al heel vroeg in Almere begonnen. Ze hadden het heel druk. Ergens anders in het dorp zag ik ook een busje van een installateur staan. Nog meer van dergelijke schade misschien?

 2. hinke zegt:

  geen combi-ketel maar wel de televisie kapot door het onweer

 3. Johan zegt:

  Uit voorzorg bij onweer de stekker uit tv/pc/dvdspeler trekken alsmede de kabel. Niet alleen rechtstreekse blikseminslag kan flinke schade veroorzaken, ook op een afstand van honderden meters kan de bliksem zich verplaatsen naar het hui via bijv. de kabel. Ik weet niet hoe je dit kunt voorkomen bij combiketels. Is er een installateur in de zaal?

 4. Matthijs zegt:

  Hallo Johan,

  Je kan een spanningsbeveiliging er tussen laten zetten, zijn eventueel ook in de vorm van stekkerbakken te krijgen. Bij een enorme spanningspiek slaat de stroom er af, zo blijft je ketel heel!

 5. Dirry zegt:

  Bedankt Matthijs voor je tip!

 6. Lucienne zegt:

  Bij ons is de modem stuk gegaan. In de rest van de Nije Buorren en de Tsjerkewal ook veel computerschade, sommige uit de straat hebben geen telefoon en TV meer. Ook zijn er wasmachines kapot gegaan.

 7. Johan zegt:

  Materiële schade is meestal te voorkomen. Ik ben blij dat wij niet in Amerika/Canada zitten. Je denkt daar dat je te maken hebt met een onweersbui, maar zeker weten doe je niet of er een touchdown komt. De kleur van de lucht is veelzeggend. Valwinden kunnen des te schadelijker zijn als tornado’s. Ik ben opgegroeid met tornadodrills op (high)school. Een alarm op school kan twee verschillende signalen afgeven: of een brandalarm (en dan moet je als een haas uit het gebouw naar buiten rennen) of een tornadoalarm (en dan ga je naar de kelderruimte onder de school). Daar werd maandelijks op school in geoefend. Van mij mogen ze op de Nederlandse tv via een ticker onder in het scherm weerswaarschuwingen (weather alerts) afgeven per provincie en/of per gemeente. Dit doen ze namelijk in de VS en in Canada. Zodra er iets zorgwekkends bijvoorbeeld in de directe omgeving van Friesland heeft voorgedaan, schakelt men daar onmiddellijk over naar de radarbeelden en het weernieuws van de lokale/regionale zender. Dit doen zij ook in het geval van wervelstormen. Sirenes af laten gaan lijkt mij ietsje overdreven voor dit kikkerlandje. Maar goed, je weet het nooit in de toekomst met de verwarmende klimaatsveranderingen.

 8. Sjirk zegt:

  Een overspanningsbeveiliging van 25Ka in de meterkast laten plaatsen.
  Daarna fijn beveiliging op apparaten niveau.
  Hiermee kun je veel problemen voorkomen.
  Vergeet ook niet de telefoonlijn en de kabel tv te beveiligen.

Geef een reactie