HISTORIE: Wie herkent deze veldwachters?

In het Klupblad van januari 2008 staat een stukje met de titel: JACHTOPZIENER VAN DER HEIDE 2

Bij dit artikel staat een foto. Deze foto is te licht afgedrukt en daardoor zijn de mensen op deze foto niet duidelijk zichtbaar. Dat is jammer, omdat we juist willen weten of iemand de twee veldwachters van deze foto herkent. Hieronder plaatsen we een duidelijker exemplaar! Kijkt U alstublieft eens goedÂ….

Tussen beide veldwachters zit jachtopziener/boswachter Johannes van der Heide.

De familie van van der Heide heeft altijd aangenomen, dat de beide veldwachters op de foto, de GEBROEDERS BLOM waren. Veldwachterdeskundige LIBBE HENSTRA acht dit onwaarschijnlijk. Hij schreef hierover het volgende:

De man links op de foto zou Harm Blom kunnen zijn, gezien zijn uiterlijk en houding. Maar dan ziet hij er wat mij betreft wat te jong uit, gezien mijn datering van de foto. De man staand rechts kan nooit zijn broer Hendrik zijn, hoewel ik niet weet hoe Hendrik eruit ziet. De redenen hiervoor zijn eigenlijk legio. Ik schat de foto van zo rond 1920. Dit heeft vooral te maken met dat ze al wel klewangs dragen, maar nog geen “moderne” pet. Dit maakt dat het ook nooit de gebroeders Blom kunnen zijn. Harm was immers gemeenteveldwachter en broer Hendrik rijksveldwachter. De staande mannen dragen gemeenteveldwachterskledij; Hendrik Blom zou een heel ander uniform hebben gedragen. De man rechts zou bijvoorbeeld Willem Ellen (1885-1944) kunnen zijn of een andere collega.

Naar aanleiding van deze uitspraak van Libbe Henstra, stellen wij U opnieuw een paar vragen;

1. Herkent iemand deze beide veldwachters?
2. Weet iemand iets over WILLEM ELLEN?

Volgens Libbe Henstra is het ook niet waarschijnlijk dat één van deze veldwachters HEIKO PRAK (1898 -196?) is, want die was later van 1929 – 1937 veldwachter in Bakkeveen.

Hopelijk krijgen we antwoord op deze vragen.

 

Geplaatst in: Historie

Geef een reactie