Dienstbaar in de vreemde

Dienstbaar in de vreemde

Bakkeveen – Vandaag, vrijdag 13 juli zijn de World Servants vertrokken naar Ecuador. Maurits Flapper, Ronald van Valkenburg, Folkert Veenstra en Harm Tillema maken als jongeren deel uit van een groep van 37 jongeren die gaan bouwen aan een huis voor een boerencooperatie in Las Maravillas. Margreeth de Haan en Jan Martin Rinsema behoren ook tot de groep en zijn mee als stafleden. De take-off van Schiphol was 10.00 uur en om 23.15 uur lokale tijd (Zaterdag 06.15 Ned. tijd) arriveren ze in de hoofdstad Quito en slapen daar. De volgende dag worden ze gehaald door de vertegenwoordigers van de cooperatie en is het nog 4 uur rijden naar Maravillas. Allen voorzien van de nodige injecties.

Na ruim 1½ jaar voorbereiding en het houden van acties voor de benodigde reiskosten is het dan zover. Ik ben in gesprek met Jan Martin Rinsema (28), vandaag z?n laatste injectie hepatitis gehad, die als staflid verantwoordelijk is voor de technische zaken. ?Ja het is zover en er komt nog heel wat op ons af. Het bouwen is niet zo moeilijk, dat is mijn vak, maar er komt veel meer bij kijken. De taal, Spaans, kan een barrière zijn en ook de begeleiding van de jongeren is nieuw voor mij. Bijbelse dagopeningen, het ?goede morgen gesprek?, horen daar bij, maar ook het voeren van gesprekken in de begeleiding. Maar ik heb al heel wat trainingen achter de rug van World Servants, dus goed voorbereid.?

World Servants te Wolvega, een christelijke organisatie, zendt dit jaar zo?n 800 Nederlandse jongeren uit naar allerlei projecten in de wereld onder het thema ?Bouwen aan jezelf, door te bouwen voor een ander?. Jan Martin: ?We zijn allemaal enthousiast en ik hoop dat we allen ook bouwen aan ons zelf door dit te doen. Dienstbaar zijn in een land waar de situatie wel even anders is dan in Nederland. Dat opent je ogen voor al het goede in ons eigen land en het zet je wel met beide benen op de grond.

Het idee om mee te doen komt van Jan Martin zijn vrouw, Anneke Rinsema afkomstig uit Oudwoude, die zelf in 2000 als World Servant in Bolivia meebouwde aan een huis voor onderwijzend personeel. Jan Martin: ?Het is eens iets anders dan het reguliere jeugdwerk. Aalze Veenstra heeft de actie in Bakkeveen mee opgestart en de jongeren van de gereformeerde kerk ?De Mande? een duwtje gegeven om mee te doen. Zondag 1 juli zijn we ?uitgezwaaid? door de kerkelijke gemeente. We kregen Gods zegen mee door een symbolische handeling. We kregen allen een mantel van dienstbaarheid opgelegd, in de vorm van een wit t-shirt met op de voorkant het logo van de kerk en op de achterzijde World Servant met eigen naam. Na afloop van de dienst konden de kerkmensen hun goede wensen schrijven op de shirts. Dat doet je goed.?

Het dagprogramma, dat Jan Martin mij laat zien, ziet er pittig uit. ?s Ochtends 6 uur op en ?s avonds 10 uur naar bed. Overdag bouwen en ?s avonds een divers programma met gesprekken, spelen, muziek enz. ?Natuurlijk heb ik nog mijn technische- en stafbesprekingen. Naast het bouwen is er ook kinderwerk onder de lokale bevolking door de jongeren. De voeding wordt verzorgd door de lokale bevolking, zo ook de was.? Als alles normaal verloopt komen onze World Servants 3 augustus terug. Ik wens hen ?Good flight and happy landing?.

Theun Zwart

klik hier voor eerdere informatie www.bakkeveen.nl/?item=641

Geplaatst in: World Servants

Geef een reactie