Avond-4-daagse 2002

Woensdag 12 juni 2002

Route: Door de vele regen van de afgelopen dagen (meer dan 30 mm) bleek de route via de landerijen van fam. Haisma en langs natuurgebied “De petten” (met ooievaarsnest) naar Siegerswoude niet te doen. Dus is een alternatieve, iets kortere route gelopen en wel via het fietspad en achter de rietkragen langs de vaart naar Siegerswoude. Vervolgens via de Boskwei ging het naar de Beakendyk. Daar liepen de ruim 400 wandelaars van de 5 km rechtdoor. Via de “zwarte Singel” achter de Slotplaats ging de route terug naar het centrum van Bakkeveen.

De 10 km liep via “De Mersken” en toeristisch fietspad naar de Freulevijver. De traktatie (deze avond ranje) vond plaats op het erf van de de boerderij van fam. Mekkes. Daarna richting de Freulevijver en vervolgens via enkele paden naar de Zwarte Singel; deze was niet al te best begaanbaar, maar iedereen kon met gemak droge voeten houden. Vervolgens ging het richting finish in het centrum van Bakkeveen.

 

Donderdag 13 juni 2002

Het was ook deze avond goed wandelweer: lekker temperatuurtje en droog. In de bossen had je ook geen last van de wind.

De route van zowel de 5 als 10 km ging deze keer richting de Bosmanege van Gerard Leijten. Iedereen kon even bij de paarden en veulentjes kijken en door de manege lopen. Daarna ging het door de bossen richting de achterste “duinen”. Daar keerde de 5 km terug via de traproute.

De 10 km ging verder richting Mandefjild. Het schijnt dat daar ergens een enkele groep verkeerd is gelopen. De route stond echt goed op de beschrijving. En ook moeten er op elke afslag een pijl gestaan hebben. Via een zandweg van Hilhorst liep de route over het land van Johan Kok. Via het betonpad kwamen de groepen op het Mandefjild. Bij de loodsen van loonbedrijf Gebr. Kok vond de ijs traktatie plaats. Via een rondwandeling door twee loodsen ging het via het melkveebedrijf van Richard Kok terug naar de Nije Drintsewei. Even verderop kwam ook de 10 km groepen weer op de 5 km route. Vervolgens door de duinen, langs tennisbaan en tussen de voetbalvelden door naar de finish.

 

Vrijdag 14 juni 2002

Bijna traditiegetrouw werd deze vrijdagavond de route richting Duurswouderheide gelopen. Onder goede weersomstandigheden werd via de Witte Singel (achter camping De Wâldsang) de bossen van Natuurmonumenten ingetrokken. Via de drogere paden ging het helemaal naar “achteren”, naar het gebied van Staatsbosbeheer. Hier vond de traktatie voor de 5 km plaats. De 5 km ging hier via de Zwarte Singel, langs de Sterrenschans richting Duerswâldmerwei en dan terug naar het centrum: bijna 5 km.

De 10 km had er toen nog maar een kwart van hun ruim 10 km opzitten. Via fietspad van de Duurswaldmerwei en langs de Stripe de bossen door richting de heide. Midden op de heide kregen de 10 km lopers hun ranja. Daarna werd het fietspad gevolgd richting De Biskop. Op de Nije Feansterwei ging de route over 4 privé terreinen.
Langs de boerderij van fam. K. Flapper en over de weiland van fam. A. de Jong werd de Kreilen bereikt. Na passage van de vaart, ging het over het terrein van camping Kivafarm van Van Leeuwen. Verder liep de route door het natuurgebied, wat plaatselijk “Moddergat” wordt genoemd. Om weer naar de openbare straat te komen was een noodbrug over een brede slot noodzakelijk. Fam. G. van Dalen heeft de brug gelegd; via hun weiland werd het fietspad Waskemeer – Bakkeveen bereikt. Daarna was het nog 1,5 km lopen naar de finish in Bakkeveen. Hieronder een foto impressie; deze begint pas vanaf ongeveer 19:30 uur, toen de eerste groepen de Nije Feansterwei hadden bereikt en laat dus alleen 10 km groepen zien.

 

Zaterdag 15 juni 2002

Ruim 1100 wandelaars kon de organisatie de laatste avond verwelkomen; terwijl dat de andere dagen 550 10 km lopers en 450 5 km lopers waren. Ook deze laatste dag waren de weersomstandigheden ideaal. Mogelijk dat de vochtigheidsgraad iets te hoog was, want een echt goed tempo zat er bij de meeste groepen niet (meer) in.

In tegenstelling tot voorgaande jaren werd ook deze laatste avond de vaart 2x gepasseerd. De Slotplaats werd van zeer korte afstand gepasseerd: over het terras. Vervolgens door enkele paden achter de Slotplaats gingen de wandelaars naar de Duerswâldmerwei. Vervolgens werd een rondwandeling op vakantiecentrum ’t Hout gemaakt: via de vele campingveldjes en het bungalow-deel. Tot slot liep de route langs het zwembad en door het recent geopende Flippes Pretpaleis.

Na ’t Hout langs de Houtwal, de vaart oversteken en dan naar de Alde Drintsewei. Aan het eind van deze straat vond de traktatie plaats. Daarna ging het verder oostwaarts het duinengebied in. Enkele groepen zijn langs de Plaggenhut gekomen. Maar voor de meeste groepen werd dat te laat (het wandeltempo lag erg laag !) en hebben een route verkorting cadeau gekregen. Volgend jaar komt de speciale “plaggenhut-route” voor iedereen !

Om iets na 8 uur kwamen de eerste groepen bij de opstelplaatsen voor de muziek aan. De wachttijden waren zeer kort. Of het moest zijn de verschillende groepen van dezelfde scholen op elkaar wilden wachten.

Er waren 4 show- en muziekkorpsen aanwezig; elk korps liep 2x. Daarnaast waren er nabij de finish nog 2 zittende muziekgroepen. Er was zeer veel publiek langs het laatste deel van de route.

Geplaatst in: Avondvierdaagse

Geef een reactie