Deelauto in Bakkeveen

Als Duurzaam Bakkeveen zijn we bezig om te kijken of het haalbaar is om een deelauto in Bakkeveen te krijgen.

Hiervoor zijn we in gesprek met Friesland lease, Energie VanOns en Arriva. Om een deelauto project een kans van slagen te geven is er, leert de ervaring bij Friesland lease, moet de deelauto een jaar in een dorp beschikbaar zijn.

Om de deze aanloopkosten te dekken hebben we inmiddels subsidie van de Rabobank gekregen en ook Arriva is bereid een deel van de aanloopkosten op zich te nemen als we het project voor de zomer op kunnen starten.

We gaan kijken wat haalbaar is en houden jullie op de hoogte.

Wat is een deelauto ?
Een deelauto is een elektrische auto, dus schoon en duurzaam, die ergens centraal in Bakkeveen een vaste eigen laadplek krijgt. Je kunt met een app op je telefoon de auto reserveren. Na gebruik zet je hem weer terug aan de laadpaal. Je betaalt per km en per uur of per dag.

Wie doet er mee?
Zijn er mensen die een deelauto een warm hart toedragen dan graag een mailtje naar [email protected] met de vermelding: “we doen mee”.

Dit zou ons enorm helpen om de haalbaarheid qua eventueel gebruik van de deelauto in te kunnen schatten.

Hieronder staat een voorbeeld van de kosten.

Met vriendelijk groet,
Namens Duurzaam Bakkeveen,

Everard van der Wolfshaar, Miente Pera, Roel Hoekstra

 

Rekenvoorbeeld
Vergelijk tussen een eigen auto en een deelauto. Een rit naar het centrum van Zwolle vanuit Bakkeveen en weer terug is 169,2km. Incl. reistijd en 3 uur winkelen zijn de totale kosten voor de gebruiker zonder abonnement ( € 3,50 per uur en € 0,35 per km) uitgaande van een auto in de B-klasse € 76,72 = € 0,45 per kilometer.

De maandelijkse kosten voor een VW Polo uit 2015 zijn op basis van 5.000 km per jaar ongeveer € 305,- wat neerkomt op afgerond € 0,73 per kilometer.

Geplaatst in: Duurzaam Bakkeveen

1 reactie op “Deelauto in Bakkeveen

  1. Karel zegt:

    70ct/km is niet realistich. Een nieuwe compacte auto incl. alle kosten 35 – 40 ct/km o.b.v. 20000km per jaar. Ik weet waar ik over spreek 🙂 Goed initiatief verder. Hoewel het mij niet de bedoeling lijkt dat mensen een hele dag een auto mee kunnen nemen. Eerder korte ritten waar anders een taxi voor genomen moet worden, tijdstippen dat er geen OV is – iemand ophalen van het station in Drachten/ Assen etc… P.S. hoe zit het met schade? Schoonmaken?

Geef een reactie