Impressie 3 Prov Wandeltocht 2023

Zaterdag 13 mei 2023 de 13e aflevering van de 3 Provinciën Wandeltocht. Het was erg geslaagd ! Uiteindelijk ruim 1800 deelnemers en die brachten iets meer dan € 6.500,– op voor het Goede Doel: Ronald McDonald Hoeve in Beetsterzwaag. En ook belangrijk: alle deelnemers waren gezond bezig! De 2 EHBO teams van vereniging Haulerwijk-Waskemeer hebben gelukkig maar een paar kleine behandelingen (aan voeten) hoeven doen.

In de aanloop naar de 13e mei was het weer niet al te best met veel regen. Maar de donderdag werd het al beter en vrijdag bleef het droog met veel zon een wind, zodat de terreinen en paden wat konden drogen. Er waren 1291 voorinschrijvingen. Het was duidelijk aan het aantal inschrijvingen per dag te merken hoe de weersverwachting voor 13 mei eruit zag: ups and downs ….. Daar zijn ca 550 deelnemers bijgekomen van mensen die ter plekke bij de start nog inschreven.

De langste afstand (40 km) startte om precies 8 uur vanuit Dúndelle. De eerste wandelaar meldde zich al om 5 over 7 in de ochtend. De luchtboog van facilitair sponsor Univé stond nog maar nauwelijks rechtop. Maar de koffie bij Dúndelle was lekker, aldus de wachtenden.

De routes van alle afstanden liepen eerst door het terrein van Outdoor Bakkeveen en vervolgens door (over) de oudste weg van Bakkeveen: De Alde Drintse wei. Deze straat wordt al 5 eeuwen belopen …. Vervolgens passage van de vaart en op naar de bossen van Landgoed De Slotplaats (Natuurmonumenten). Natuurmonumenten was bij de Sterrenschans aanwezig met een informatiestand; geassisteerd door Vieka. De passage over de vlonder over de Grote Slenk was fotogeniek. Via een ondiepe sloot door de laag gelegen weilanden van beekdal het Koningsdiep naar Rustpunt 1 (Oost Europa comité uit Ureterp). Voor de 10 km was dit het enige rustpunt; men moest via een korte route weer terug naar Bakkeveen om niet te veel de 10 km afstand te overschrijden.

Via schouwpaden en de oversteek van een weiland naar de kruising Beakendyk/Grinzerleane. De 15 km neemt de korte route en de langere afstanden gaan naar Ureterp. Via een aantal binnendoor paden komen de wandelaars langs het Oerrock terrein. De opbouw van het grote muziekfestival in het Hemelvaartsweekend is dan in volle gang. Rustpunt ligt er vlak naast: de voetbalkantine van V.V. Oerterp. De 20 km wandelaars moeten vanaf hier zo snel mogelijk weer terug; de 25 en 40 km gaan verder Ureterp in.
De 40 km loopt via Selmien naar het Zuiderend in Drachten en komen via een tunneltje aan de overzijde van de A7, vlakbij ziekenhuis Nij Smellinghe. Via vele paden en paadjes op weg naar Industrie terrein Dachten-A7. Helemaal aan het eind hiervan vlakbij Drachtster Compagnie was RP3: De Groot interieur realisatie. Hier waren de koffie etc. gratis. Er kon gedoneerd worden voor de Ronald McDonald Hoeve en dat leverde € 174,– op! Via de Verbindingsweg kwamen de ca 150 40 km wandelaars weer bij RP2 de voetbalkantine van VV Oerterp.

Er was weinig keuze om vanuit het gebied nabij het Oerrock terrein binnendoor naar Frieschepalen te komen. Door weilanden en zandwegen van 5 verschillenden eigenaren is dit gelukt! De 25 en 40 km deed Teetún “De Bliide Greide” aan als RP4. De 20 km ging binnendoor om het aantal kilometers te beperken. Na de bebouwde kom van Frieschepalen ging het uiteindelijk via de weilanden en betonpaden van Wilpstra en Visser naar de Binnenwei: de straat van Ureterp naar Siegerswoude.

De 15, 25 en 40 km maken een ommetje via de historische begraafplaats van Siegerswoude. Allen gaan naar RP5: camping De Sieghorst. Hier had men flink uitgepakt en iets verderop de route stond een traditionele ijscokar. De ijsjes namen gretig aftrek…. Vervolgens een traject over de verrassend natuurlijke camping. Over een weiland waar het gemaaide gras juist werd weggehaald door een grashakselaar-combinatie. Dan bijna 1,5 km langs het Koningsdiep naar de bossen van NatuurMonumenten. Achter camping De Waldsang langs, langs Koetshuis van de Slotplaats en aldaar de vaart weer oversteken. Over het betonnen fietspad van de Slotsingel en een korte doorsteek door het dorp naar de finish. Daar in Dúndelle de laatste stempel halen en een medaille! Vervolgens het welverdiende glas fris of bier. De prestatie zit erop.

Volgend jaar is de 3PWT op zaterdag 11 mei en laat dat dan net in het Hemelvaartsweekend zijn ….

Hieronder een foto impressie. Foto’s zijn vaak van www.martijnvandervaart.nl , sommige foto’s zijn van deelnemers.

www.3wandel.nl

 

Geplaatst in: 3 Provinciën Wandeltocht

Geef een reactie