Werkzaamheden fase 1b ‘de Brink’ in volle gang!

Zoals eerder aangekondigd zal fase 1b van de werkzaamheden aan de Brink (centrum Bakkeveen) maandag 9 januari van start gaan.

In de ochtend is Nota Infra (met onderaannemers) begonnen met de bestrating (klinkers) van de Foarwurker Wei en Duerswâldmer Wei af te voeren.

Daarnaast zijn de stratenmakers (Impreza Bestratingen) druk bezig met het afronden van de werkzaamheden van fase 1a.

Ook worden er werkzaamheden uitgevoerd aan ‘de sluis’, zo worden de damwanden verwijderd. Deze beschoeiing is ook hoognodig aan vervanging toe, de hardhouten damwandplanken zijn behoorlijk verrot. Dat maakt de klus er niet makkelijker op! Macadam (uit Bakkeveen) zal deze klus uitvoeren.

Hou er wel rekening mee dat het centrum van Bakkeveen is afgesloten voor verkeer. Via de Duerswâldmer Wei kan men nog wel met de auto de supermarkt (Poiesz) bereiken. Ook Plaza de Kolk is nog te bereiken via de Foarwurker Wei. Met de fiets zijn er andere routes te nemen, dat zal men hoogst waarschijnlijk al hebben uitgevonden.

Klik hier voor de ‘omleiding’ routekaart in pdf.

Onderstaand een foto-impressie van maandag. (foto’s: Martijn v/d Vaart)

 

Onderstaand foto’s zijn van dinsdag 10 januari.

Geplaatst in: 2023-gebeurtenissen

24 reacties op “Werkzaamheden fase 1b ‘de Brink’ in volle gang!

 1. Haije zegt:

  Wat is die omweg loei gevaarlijk zoals die er nu bij ligt! De bermen zijn een absolute puinzooi! Geulen van wel 20 centimeter diep naast de betonblokken! Het is maar afwachten tot er een ongeluk gebeurt of dat iemand schade rijdt. Mensen rijden hier ontzettend hard en weigeren voor elkaar aan de kant te gaan. Vrachtwagens die er niet of nauwelijks langs kunnen. Gemeente had dit preventief wel even mogen aanpakken, belachelijke situatie zo!

  • D.R. zegt:

   Ik zag vanmorgen een hele grote tankwagen de Dwarswyk op rijden, welke de hele weg in beslag nam. Tegemoetkomend verkeer moest de berm in, wat daar nogal link is.
   Dat zulk zwaar verkeer over dit soort wegen mag rijden, is een aanfluiting. Dit gaat allemaal extra geld kosten en waar is het voor nodig? Laat zwaar verkeer over het oud stuk Wâldwei vanaf Wijnjewoude naar de Leidyk rijden en zo via Waskemeer naar Bakkeveen.
   Gemeente denk eens wat beter na, dit kun je van te voren weten.

   • Laura zegt:

    Tankwagens rijden er normaal gesproken ook regelmatig langs, het gaat ook nogal eens om bestemmingsverkeer. De frequentie is nu wel toegenomen nu het centrum dicht is.

    • @Laura zegt:

     Het “gewone” zware bestemmingsverkeer zorgt er normaliter al voor dat je daar als automobilist nog al eens de berm op moet zoeken. Je ziet er dan ook regelmatig voren in de berm. Door die omleiding is het nog gevaarlijker geworden.

 2. Gerlof W zegt:

  Ja hoor, ik reed vanmiddag naar huis langs de aangegeven route en toen heb ik met een tegenligger op de Bremerwei spiegeltjes gekust. Mevrouw reed gewoon door! Gelukkig alles opgenomen op dashcam.

  Gemeente doe er wat aan!

 3. Vincent zegt:

  Ik vind het ook niet verantwoord dat er zoveel verkeer, waaronder vrachtverkeer, over zo’n onveilige weg wordt geleid. Zoals hierboven aangegeven is het hoogteverschil tussen weg en berm af en toe gevaarlijk groot…..

  • Vk zegt:

   Veel alternatieven zijn er ook niet. Rij zelf momenteel via de biskop, maar dat is net zo waardeloos rijden :/ Alles wat niet richting Marum/groningen moet, moet over iets wat amper een weg te noemen is. Kan me niet voorstellen dat dit zonder schade blijft tot half Februari

 4. Joram zegt:

  Ik reed vanavond via die achterlijke route en kwam een auto van de ANWB wegenwacht tegen met daar achter een busje waarbij een band verwisseld werd, auto stond net na een plek waar diepe kuilen naast de weg lagen. Ik kan me haast niet voorstellen dat het een spontane klap band was…

 5. Martijn zegt:

  De gaten zullen gevuld worden met freesasfalt. (volgens de gemeente) En zullen de wegen/bermen blijven monitoren.

 6. Roel zegt:

  Ik reed vanmiddag op de fiets langs de Bremerwei, auto’s jagen er om de verloren tijd van de omleiding in te halen. Ik kon nog net twee auto’s ontwijken en kwam in de berm terecht. Modder rijdt niet goed met een fiets, gevolg languit in de blubber. Gelukkig geen schade, maar het had heel anders kunnen aflopen. Automobilisten, houd ook rekening met andere weggebruikers.

 7. Joe zegt:

  Hier een ook lekke band gereden op de bremerwei!
  Gaat de gemeente dit ook vergoeden?!

  • Aukje H zegt:

   Dat denk ik niet. Ook wij een lekke band, binnenkant wang rechts voor. Dus echt van het in de berm moeten rijden en terug gaan. Balen…

 8. PM zegt:

  Zojuist stond er ook een auto met een lekke band. We kunnen hier allemaal een reactie plaatsen, maar wellicht is het verstandig om dan ook meteen een melding te maken bij de gemeente? Ik zal dit zometeen doen. Hoe meer meldingen er binnen komen, hoe meer de gemeente getriggered wordt om in actie te komen.

  Overigens onbegrijpelijk dat ze het verkeer omleiden door de natuurgebieden, met smalle wegen en een afgereden berm.

 9. Annamarie zegt:

  Het is idd onbegrijpelijk dat hier op voorhand niet meer rekening mee gehouden is. Absurde gevaarlijke situaties die hier ontstaan. Al leggen ze rijplaten over de berm, dan is de weg allicht wat beter te berijden en heb je minder kans op een klapband, glijpartijen en/of schade. Heb ook een melding naar de gemeente gestuurd, lijkt me een goed idee om gemeente te overspoelen met meldingen. Dus Klim in de pen!

 10. Durk Durksz Wethâlder Opsterlân zegt:

  Goeiemoarn allegearre

  Tanke wol foar alle reaksjes, ik haw de reaksjes ek lêzen.

  Moandei bin ik sels ek al yn Bakkefean west en haw de wurksumheden besjoen en ek de problematyk op û.o. de Bremerwei. Juster en earjuster is der direkt troch de gemeente ek al aksje ûndernommen.

  De bermen hawwe seker ús oandacht en juster binne der troch de gemeente de grutste gatten al fult mei freesasfalt. En hjir bliuwe wy mei dwaande salang as it nedich is. As der dochs grutte gatten ûntstean, dan hearre wy dat graach en kinne it herstelle.

  Graach de melding dwaan op: https://www.opsterland.nl/melding-doen

  Ek wurdt mei rydplaten passeerstroken makke lâns de omliedingsrûtes. Wy dogge ús bêst, mar kinne net alle oerlêst foarkomme.

  Mei elkoar meitsje wy der it bêste fan en wurkje oan in moaie Brink fan Bakkefean.

  Mei freonlike groetnis

  Durk Durksz,
  Wethâlder gemeente Opsterlân.
  Doarpenwethâlder fan û.o. Bakkefean.

 11. Esmee zegt:

  Hoi Durk,

  Zou leuk zijn als je reactie niet in het Fries gezet werd aangezien iedereen in het Nederlands hierop reageert.

  Ik heb inderdaad een klacht ingediend.

  Wat ik in mijn klacht al aangaf lees ik hierboven maar dat is niet alleen van nu maar dat is standaard op de bremerwei.

  Het is momenteel levensgevaarlijk op die weg.
  Wie dit bedacht heeft mag wel eens achter zijn oren krabben.

  Had er 1 richtingsverkeer van gemaakt en de andere helft over de middenwei.
  Misschien nog een optie om eens over na te denken.

  Rij eens iets verder Groningen in… de bremerweg en ga daar eens een voorbeeld aan nemen.
  Die hebben het wel goed voor elkaar en blijkbaar zitten daar wel mensen die er goed over kunnen nadenken.

  Al jaren wordt er geklaagd en de gemeente doet er geen bal aan.

  Je mag er 60 maar ze rijden gerust 80-100
  Waar zijn de 60 borden die vraag heb ik ook al eerder gesteld en na 3 jaar zit ik nog steeds op antwoord te wachten.

  De gemeente denkt, als we nu geen reactie geven op klachten worden de bewoners er vanzelf zat van en hebben wij het rustig.

  Nu is er vandaag zwart zand gestort langs de zijkanten van de bremerwei, ik kan je zeggen het is al aan gort gereden.
  Levensgevaarlijk voor fietsers die daar op kunnen uitglijden.
  Goed over nagedacht.

  Gemeente ga eens serieus nadenken over de bremerwei ipv pappen en nathouden.

  Onze oprit is naar zijn klote gereden… komen jullie het herstellen? Zou fijn zijn dank je wel.

 12. Addie zegt:

  Bremerwei en Dwarswyk zijn al tijden gevaarlijke wegen. Elke keer kapotte bermen die weer wat met zand worden gevuld, graskeien waar je als fietser op terecht komt omdat men je geen ruimte geeft : gevaarlijk! Veel te grote vrachtwagens; echt geen bestemmingsverkeer!
  Nu deze situatie. Onbeschrijfelijk ! Gevaarlijk ! Betere omleidingsroutes zijn nodig! Kan dat niet alsnog geregeld? Kan zo niet doorgaan tot april.
  Addie de Groot – van der Steen.

 13. Johannes zegt:

  Het zijn niet alleen Bremerwei en Dwarswyk. Kijk ook eens naar de Biskop, Biskopsreed,Mandeflild, Kreilen. Er word nergens wat aan de bermen gedaan. Het moet eerst een keer fout gaan.

 14. Gonda zegt:

  Ik heb een band en velg kapot gereden op de Bremerwei omdat ik uit moest wijken voor een vrachtwagen die zelf niet veel uit kon wijken omdat er bomen aan zijn kant stonden. Heb klacht bij gemeente ingediend en hen aansprakelijk gesteld. Nu maar afwachten….

 15. Evert zegt:

  We kunnen allemaal wel klagen en richting gemeente wijzen. Maar er zijn meerdere mogelijkheden om op bestemming te komen.
  Groningen kan ook via Leek en Drachten kan ook via Waskemeer en de N381. Dat scheelt bermen kapot rijden en gevaarlijke situaties.
  Ik denk dat onze ondernemers er de meeste last van onder vinden dus blijf hun alsjeblieft steunen.

  • VK zegt:

   Ik rij nu ook via waskemeer, eerder over de biskop maar die ligt ook al in puin. Neemt niet weg dat de gemeente deze route bedacht heeft en dus verantwoordelijk is. Wat dat betreft zijn de klachten volledig terecht.

 16. Evert zegt:

  Daarnaast vind ik het erg asociaal dat mensen borden verwijderen en toch denken dat ze over de Brink kunnen/ moeten rijden. Hierdoor zullen de werkzaamheden alleen maar langer duren.

 17. Max V. zegt:

  Haha ik jank dat ding gewoon over het fietspad

 18. Esmee zegt:

  Ze hebben gisterenochtend rijplaten neer gelegd. Hoe dan… zetten ze er een rood/wit paaltje voor en achter.
  Platen liggen hoger dan de weg en het idee is om daarop te kunnen uitwijken.
  Wat doet iedereen, ze stoppen voor het paaltje.
  Borden pas uw snelheid aan… welke snelheid… ze rijden nog steeds als een stel coureurs over de weg.
  Goed gedaan hoor en nog beter over nagedacht.

Geef een reactie