Kerstwandeling 2022: een impressie

De 45e kerstwandeling was op 2e kerstdag 2022. De vorige was in 2019 en toen kwamen er 2 winters (en langer) met corona. Zo’n lange rust betekent dat er wat veranderingen in de organisatie plaatsvinden, we niet alle details van de organisatie nog helder voor de bril hebben. En er is een kans om de dingen anders te doen dan voorheen.

Om met dat laatste te beginnen: de start en finish lokatie is met een extra zaal uitgebreid. In deze extra zaal was de inschrijving, start en finish. Dit gaf binnen in de grote zaal van Dundelle meer zitruimte.

Hetzelfde bleef: je kunt niet voorinschrijven. Gewoon ’s ochtends op 2e kerstdag bedenken wat je wilt gaan doen en dan valt de keuze mogelijk op Kerstwandeling Bakkeveen.

De routes van de wandeltocht liepen dit jaar in westelijke richting. Het leek veel op de routes van 2016, maar dan in omgekeerde volgorde en her en der alternatieve routes. Op een paar plekken vertrouwden we de conditie van de paden niet en zijn we op voorhand uitgeweken naar verharde fietspaden. Achteraf gezien was dat niet nodig geweest. Maar wat wil je: er werd in de week voor kerst veel neerslag verwacht: meer dan 40 mm. En hoeveel is er gevallen: ca 20 mm (de helft dus).

Een paar korte stukjes (met name 15 km) waren glibberig, op de rest van de routes kon je lekker ontspannen lopen. De routes liepen eerst een stukje dorp. Daarna door de bossen van Natuur Monumenten & Landgoed De Slotplaats. Het rustpunt ( de koek & zopie) was dit jaar in De Stâl van de Ikeleane en uitgevoerd door World Servants en Gospelkoor uit De Wilp ( dat is ook  een traditie). Hierna maakte de 15 km nog ene lus van ca 6 km over de Duurswaldmerheide: op de heenweg via weiland en de terugweg het fietspad (omdat het alternatief niet goed te lopen was).
Alle afstanden gingen via camping Ikeleane, weiland, een landweg en dwars over een stukje maisland via een noodbrug naar camping ’t Hout. Na een ommetje camping weer naar de vaart in Bakkeveen. Afhankelijk van de afstand kortere of langere lussen door het natuurgebied van het Fryske Gea (en zelf over terrein van kampeerboerderij De Harmsdobbe).

Het weer. Er werden nog buien, mogelijk met onweer verwacht….. Allemaal erg onzeker en wel zeker geen aanmoediging om te komen wandelen. Het kwam goed, maar dat wist je pas op de dag zelf. Er is hooguit een paar 10 millimeters gevallen. ’s Middags heeft de zon nog minstens 2 uren geschenen. Temperatuur varieerde van 9 graden in de ochtend tot 5 graden bij de binnenkomst van de laatste wandelaars rond 17 uur.

Er hebben 1806 wandelaars deelgenomen. Een mooi aantal.

De puzzel:
Winnaar luchtballonvaart over Bakkeveen: Francisco Oosterbaan, Goënga. (t.w.v. € 150,–)

Troostprijs snackbon Plaza De Kolk Bakkeveen à € 25,–

  • Kiers, Bakkeveen
  • Suyin Bethlehem, Dokkum
  • Froukje Meek, Waskemeer
  • Marrit Oosterbaan, Goënga

De troostprijzen worden nog in 2022 opgestuurd.
De goede oplossingen vind je hier.

Hieronder foto’s van  fam. Bekkema, (traditioneel) Richard de Vries en Martijn van der Vaart.

Foto’s Fam. Bekkema

 

Foto’s van Richard de Vries

 

Foto’s van Martijn van der Vaart

Geplaatst in: Kerstwandeling

Geef een reactie