Onderhoud recreatieve fietspaden

Van de gemeente ontvingen wij de brief over onderhoud recreatieve fietspaden door de bossen van Bakkeveen en Wijnjewoude met de volgende tekst:

Het is bekend dat de fietspaden door de bossen er hier en daar slecht aan toe zijn. Om de veiligheid te waarborgen worden de onveilige plekken van het fietspad aangepakt binnen de financiële middelen van de boseigenaren. Samen met de eigenaren Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer zal middels een werk-leertraject onder leiding van Staatsbosbeheer de slechte stukken asfalt verwijderd worden. In plaats van asfalt komen er betonstraatstenen terug. Deze aanpak heeft zich bewezen dat het goed werkt op de fietspaden rond het restaurant het Witte Huis te Olterterp.

De planning is om in de 2de week van oktober te starten en half november de werkzaamheden klaar te hebben. De paden zullen gefaseerd gestremd worden en middels bijgevoegde kaartje zijn de werkzaamheden in 4 fases geknipt zodat de recreatieve fietsers toch een rondje door het bos kunnen fietsen.

Vanuit de PB’s van Bakkeveen en Wijnjewoude is steeds aangedrongen op een upgrading van de recreatieve fietspaden. Dit wordt niet bereikt met het aanpakken van slechts enkele slechte stukken van het “achterste” fietspad. De gemeente geeft aan niet financieel te willen investeren in fietspaden die op terreinen van andere eigenaren lopen. In dit geval zijn dat Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

Hieronder de kaartjes van Gemeente Opsterland en 2 ontvangen voorbeeld foto’s.

Geplaatst in: Bakkeveen, Plaatselijk Belang

7 reacties op “Onderhoud recreatieve fietspaden

 1. fietser zegt:

  Ik hoop dat bij de herstelwerkzaamheden de rand van het fietspad niet hoger komt te liggen dan de berm.

  • Du Canal zegt:

   In ieder geval blijkt uit de toelichting dat de fietspaden niet breder gemaakt worden.

   • fietser zegt:

    Dat ze niet breder worden, is ook jammer. De paden worden niet alleen door fietsers gebruikt, maar ook door scootmobiels, driewielfietsen, mensen met karretjes achter de fiets enzovoort. Bij het passeren moet soms (of altijd?) iemand de berm in. Als een berm dan ook nog lager ligt, wordt dat gevaarlijker.

 2. Martijn zegt:

  Het fietspad vanaf de Duerswâldmer Wei langs de Sterrenschans is ook niet al te best. Het zou mooi zijn dat dit ook wordt aangepakt, je stuitert nog net niet van de fiets. Wel jammer dat Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten niet wil investeren in een ‘nieuw’ fietspad.

 3. Du Canal zegt:

  De gemeente heeft de toezegging gedaan dat het fietspad langs de slotsingel ook vernieuwd wordt. Tot nu toe nog enkele actie gezien van uitvoering.

 4. Cees zegt:

  Heerlijk zo een gemeente. Toeristenbelasting heffen (sinds aantal jaren), maar bij investeren wijzen naar andere partijen. Zelfs het plaatsen van Afvalbakken is to mutch!
  Als gast van het mooie Bakkeveen zie ik wel investeringen vanuit Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer om de omgeving aantrekkelijker te maken.

  Zo jammer!

 5. Sybrand zegt:

  Klopt ‘Du Canal’ , deze toezegging is al geruime tijd gelden gedaan en zou dit jaar in het voorjaar nog plaatsvinden. Misschien moeten onze plaatselijke politici maar eens werk van maken.

Geef een reactie