Impressie 2e Duindienst

[Tekst en foto: Friesch Dagblad]

De vakantiedienst

In Bakkeveen was gisteren (zondag 5 augustus) de tweede Duindienst van deze nog immer stralende zomer. Nadat Ineke Baron vorige week het spits mocht afbijten, was het nu de beurt aan Kees Postma, voorganger van de Vrije Baptistengemeente Nehemia in Dokkum.
Met die twee diensten is het comité van de interkerkelijke Duindiensten Bakkeveen e.o. nu pas op de helft. ,,We hebben dit jaar gelukkig weer vier diensten. Vorig jaar waren het er nog twee”, zo vertelt Sipke Duursma, een van de commissieleden.

Het is wel zo dat 2018 een uitzondering is, want komend jaar gaat de organisatie terug naar twee diensten per jaar. “Dit om enerzijds ruimte te houden voor duindiensten, buiten, en aan de andere kant de kern van onze kerkleden die niet voldoende ter been is voor een duindienst niet een maand de kerkgang te ontzeggen.”

De duindiensten zijn een begrip in Bakkeveen en in de regio, want ze bestaan al meer dan veertig jaar. “Dit is het 42e seizoen.” Het is wel telkens een uitdaging om de planning rond te krijgen. “Eigenlijk visten we vorig jaar achter het net. We belden voorgangers en die zeiden: ik wil wel, maar ik kan niet. Mijn hele planning is al rond…” Nu is de commissie veel eerder begonnen met bellen. “En we gaan na afloop van de Duindiensten van 2018 direct weer verder met 2019 en zelfs 2020. Je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn. Agenda’s van dominees zijn zomaar vol.”

De Duindiensten zijn laagdrempelige kerkdiensten, waarbij wordt geprobeerd een zo breed mogelijk publiek aan te spreken door diversiteit in voorgangers en muzikale begeleiding. Zo werkten gisteren muzikanten van Muziekkorps De Bazuin uit Ureterp mee. Over twee weken, op 19 augustus is er begeleiding van Willem Zijlstra (accordeon) en Clara Vocht (dwarsfluit). Ook de muzikanten moeten vroeg worden benaderd.
“Wat wij horen van bezoekers is dat ze de sfeer heel apart vinden. Dat komt omdat je bij mooi weer buiten in het zonnetje zit. En ook omdat we voorgangers uitnodigen die altijd wel een bijzonder verhaal te vertellen hebben. Ineke Baron, die we vorige week hadden, heeft als gevangenispredikant een boodschap en ervaringen te delen die je niet snel in normale kerkdienst hoort.”
Het comité van de Duindiensten maakt reclame voor de vieringen in de provinciale en lokale media; ook op de campings en supermarkten in en rond Bakkeveen wordt er natuurlijk op gewezen. Op die manier heb je een mix van gemeenteleden uit de eigen kerkelijke gemeenten en de toeristen die komen. Begonnen wordt er altijd met koffiedrinken. “Dat is een goed en ontspannen begin. Dan heb je ook zo een praatje met elkaar.”

Bij een openluchtdienst blijft het natuurlijk zo dat je wél afhankelijk bent van het weer. Daarom wordt dikwijls op de ochtend voor elke dienst nog bepaald of er eventueel uitgeweken moet worden naar PKNkerk De Mande. Vroeger gebeurde dat met boerenwijsheid, nu is Buienradar dikwijls de beslissende stem. De duindiensten zijn ook nog op 12 en 19 augustus. Aanvang 10.00 uur. Te bereiken via het parkeerterrein van zwembad Dúndelle en via de Âlde Drintsewei.

Geplaatst in: Kerken

Geef een reactie