scholen horen over de plastic en het Himmelwike resultaat

De Himmel ploeg heeft vandaag 16 april samen met de jeugd  van de basisschool het dorp zwerfvuil vrij gemaakt. Het was voor de kinderen oefenen in de praktijk, vuil prikken, het zich bewust worden van wat er allemaal wordt weggegooid.
In de ochtend waren de kinderen voorgelicht door Vincent Veldhoen over de gevolgen van zwerfvuil voor onze oceanen (het ontstaan van plastic soep) maar ook dichter bij huis voor bijvoorbeeld koeien wanneer ze scherp materiaal inslikken. De dode zeevogels waarbij de maag vol zit met onze rommel maakten indruk en lieten zien dat we samen een probleem veroorzaken.
Filmpjes over afval waren een hulpmiddel om het onderwerp  onder de aandacht te brengen,  de vele vragen van de kinderen laat zien dat er belangstelling is voor het milieu bij jongeren van de basisschool.

De wandeltocht door het dorp:

We stuiten bij de school aan de zijkant gelijk op plastic resten van verpakkingen, flesjes, doppen. Achter de school is een hangplek voor onze wat oudere jeugd tussen de 13 en 16 jaar. Het ligt veel afval, er zijn 3 bezoekers aanwezig op de hangplek. Er ontstaat een situatie waarbij de jonge kinderen tussen de benen van de pubers hun filters van de sigaretten gaan verzamelen. Ik zie dit zwijgend aan en denk: Zal dit ook leiden tot ander gedrag.
Toch blijft het bij deze grappige ontmoeting die ik u niet wil onthouden. De eerste zwarte zak is vol in 20 minuten tijd.

Wat zou er beter kunnen:
De hangplek is gelegen voor de oude uitgang van de school. Voor de deur ligt een ijzeren rooster met daaronder vrije ruimte (soort van keldertje). De voeten konden op dit rooster worden geveegd.
Het ijzeren deksel is niet te verwijderen, de ruimte eronder ligt vol afval wat niet is weg te halen op een eenvoudige manier. Gevolg is dat de hangjongeren op een vuilnisbelt zitten. Dit veroorzaakt mede dat niemand zich meer verantwoordelijk voelt en er gemakkelijk z’n troep achterlaat.
Vraag: Wie ruimt de afval op onder het rooster, zou de jeugd daarna niet zelf de verantwoordelijkheid nemen om de troep op te ruimen of deze mee te nemen?

De apenkooi:
Is een belangrijke voorziening en voorziet in een grote behoefte. (wordt dagelijks gebruikt door spelende jeugd)
De schoolkinderen hebben ook hier hun handen vol aan het  opruimen van allerlei afval. Opvallend is  de hoeveelheid papier en plastic waarin eten verpakt heeft gezeten. En natuurlijk blikjes, zonder pepdrank overleef je de apenkooi niet.
Weer een plastic zak vol, achter de gymzaal liggen 2 luiers en veel scherp (glas) afval. De kinderen lijken het wel vanzelfsprekend te vinden dat ze overal troep vinden. Ondertussen leg ik hun ook uit waar het speenkruid en de bosanemonen groeien. Hier worden we blij van, tenminste ik wel.

Wat zou beter kunnen:

Het moet mogelijk zijn de omgeving rondom de gymzaal en de apenkooi schoner te houden zonder dat de Himmelploeg wekelijks de rommel opruimt. Vaker met de jeugd een woordje wisselen zou een mooi begin kunnen zijn, streng toezicht van de rommelmarkt toezichthouders op het storten blijft noodzakelijk wanneer we kijken naar wat er wordt gevonden in de boomwallen achter de gymzaal en rondom de vijver.
Een oefening in nederigheid waarbij de daders zelf in actie moeten komen om op te ruimen en waarbij het spel in de apenkooi wordt stilgelegd lijkt ook een effectieve maatregel.

Het Dunsanplein en de strook bos achter de tennisbaan langs:

De buit afval is op deze plaats is klein. Veel klein plastic, doppen, aansteker, peuken en achter de kantine van de tennis bouwafval, purschuim blokken en plastic resten van buizen. Het zijn juist deze basisschoolkinderen die dit afval vinden, als Himmelploeg hebben we dit afval niet eerder opgemerkt.

Wat kan beter:
Hier zou je zeggen: Ga zo door, het plein is redelijk schoon en wanneer ieder zijn best de troep op te ruimen hoeven we hier niet steeds achteraf afval op te ruimen.

De parkeerterreinen in het weiland bij de en sloten langs de Mjumsterwei in de bebouwde kom, het speeltuintje.

Hier valt het ook mee met het kleine afval. We vinden wel een gedumpte autoband en 2 ijzeren hekken  die totaal zijn verroest. (het grotere zwerfafval) Bij de kinderen was er weinig begrip voor het in de sloot achterlaten deze grote dingen. De oorzaak van dit dumpen is waarschijnlijk laksheid en het willen besparen van kosten voor de stort. Hout, gebruikt voor het bouwen van een boomhutten hoort natuurlijk ook weer te worden meegenomen naar huis wanneer men is uitgebouwd.

Namens de Himmelploeg, Vincent Veldhoen, Jan van de Schaaf en Jan Noordman

Geplaatst in: 2018-gebeurtenissen

4 reacties op “scholen horen over de plastic en het Himmelwike resultaat

 1. Lilian zegt:

  Misschien zou het ook handig zijn om wat meer prullenbakken bij en rond de duinen te plaatsen, gisterenavond tijdens mijn rondje met de honden , liep ik langs de picknick tafel ( Blauwe route ) en dan staan de blikjes gewoon op de tafel terwijl als er misschien een prullenbak had gestaan deze blikjes netjes weggegooid hadden kunnen worden.
  Ook vind ik het vervelend dat er maar 1 prullenbak is waar je de zakjes met de ontlasting van je hond kwijt kan, zodat je deze ook normaal kan weggooien in plaats van tussen de struiken te werpen. ( met name de rode afvalzakjes vallen ook totaal niet op !!! )

 2. Vincent Veldhoen zegt:

  Als IEDEREEN zijn rommel mee neemt is er niks aan de hand. Maar jeugd en volwassenen vinden dat het afval veeel zwaader wegen als het leeg is en dat het dan maar weggegooid dient te worden in de natuur ! Meenemen is geen optie, toch ? Deze mensen moeten zich schamen.

  Uit onderzoekt blijkt dat als er meer prullenbakken neerzet worden, men meer troep achter laat.

  Er is al verschillende malen geopperd aan It Fryske Gea om bij de Harmsdobbe een tweede hondenpoepbak te plaatsen .U kun het zelf ook aanvragen, hoe meer mensen dit aankaarten, hoe meer draagvlak er misschien komt bij it Fryske Gea.
  Wij als Himmelploegh vrijwilligers houden het dorp voor u en iedereen schoon maar wij kunnen niet alles !

  http://www.itfryskegea.nl

  .
  ‘Laat niet, als dank,

  Voor ’t aangenaam verpoozen,

  Den eigenaar van ’t Bosch

  De schillen en de doozen’

 3. Lilian zegt:

  Hallo Vincent,

  Ik ben het met je eens dat iedereen zijn eigen rommel op moet ruimen, maar het is toch wel handig als je het dan ook in een prullenbak kan weg gooien.
  Wat betreft een tweede hondenpoepbak , wanneer die al diverse malen is geopperd waarom doe men er dan niks mee ?

  Verder dikke duim omhoog voor de Himmelploegh die er toch altijd maar weer voor zorgen dat het dorp er netjes uitziet en dat mag ook best een keertje gezegd worden .

 4. Vincent Veldhoen zegt:

  Dank u wel voor de pluim, heel fijn.!
  Ga eens bellen met It Fryske Gea , misschien kunt u ze stimuleren !

Geef een reactie