Excursies van Fr. C.P.B.

Op deze pagina de impressies van de excursies van Fr. C.P.B.  Afdeling Bakkeveen.

Dinsdag 20 november 2018 Excursie Kijlstra taxivervoer

Dinsdagmiddag  20 november gingen we naar Taxivervoer Kijlstra. Vanaf De Mande vertrokken we met 10 vrouwen naar Drachten. We werden vriendelijk ontvangen en kregen eerst koffie. Ondertussen was de mededirecteur Rudie Woert ook bij ons aangeschoven en heet ons allen welkom.

Hij vertelt dat zij al de vierde generatie zijn in het Taxibedrijf Kijlstra.

Op de maandag is er altijd eerst contact met het personeel en daarna wordt er eerst koffiegedronken door de twee directeuren samen en daarna wordt er vergaderd. Een gemoedelijke sfeer vertelt hij. Momenteel zijn er 328 personeelsleden.

De mobiele telefoon is onmisbaar want er moet snel kunnen worden gehandeld, er kan veel op het spel staan, want ze zijn 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar.

Kijlstra vervoer heeft in Friesland 13 vestigingen. Er zijn taxi’s, ambulances, maar ook lijkwagens. Ze komen bij hun werk soms in  heftige situaties terecht b.v. met ongelukken, waar later over gepraat kan worden, want dat is erg belangrijk voor de verwerking.

Later kregen we een  rondleiding en hebben we het hele gebouw bezichtigd. Het was een boeiend verhaal en rondleiding.

We zijn voor we weer naar huis gingen voor een gezellige nazit nog bij de Stripe langsgegaan.

Dinsdag 5 juni 2018 middagtocht CPB

Als afsluiting van het seizoen hebben we als goede gewoonte nog een middagtocht. Dit jaar gingen we naar het Openluchtmuseum It Damshûs in Nij Beets.

We kregen een rondleiding en kregen van onze gastvrouw een beeld hoe vroeger de veenarbeiders leefden en werkten in de turf. Het ging over hun erbarmelijke werk en leefomstandigheden, met aan de andere kant de Veenbaas die de arbeiders veel te weinig loon betaalde, en ook hen verplichte om hun boodschappen bij hem te kopen. De winkel stond naast het café en het eerste glaasje was gratis! Er staan daar huisjes, of waar ze voor  door moeten gaan op het terrein. In deze huisjes hebben die mensen vaak met grote gezinnen gewoond. Ze zijn elders afgebroken en hier weer opgebouwd,  zoals ook met het houten kerkje wat later de naam het “houten himeltsje” kreeg.

Het kerkje  kreeg  bekendheid om de zgn. snertpreken van dominee  v.d. Brugghen, die destijds ook het initiatief nam tot de bouw van dit kerkje. (Na de kerkdienst werd er namelijk snert uitgedeeld vandaar de naam snertpreek). Er is ook  een film gemaakt over de leefomstandigheden van hoe ze toen leefden. Alle vrijwilligers van It Damshûs speelden er in mee. Heel indrukwekkend.

Na koffie en een “turfje” gingen we naar het Sudergemaal. Het Sudergemaal  werd in 1924 gebouwd en was één van de eerste elektrische gemalen in Friesland. In het Sudergemaal willen ze laten zien op welke wijze het drassige land, dat na  vervening overbleef, door bemalen in cultuur gebracht kon worden. Door de bovengrondse pomp  wordt het water uit de vijver naar de Nieuwe Vaart gepompt. Ook vinden in het Museumgemaal tentoonstellingen plaats van werk van  kunstenaars. In deze maanden was er het werk van Pier Feddema te zien. Aan het eind van de middag zijn we naar “Piers Hiem” in Nij Beets gegaan waar  ons een warm buffet werd aangeboden en wat bij ons goed in de smaak viel.

Wij kunnen terug zien op een zonnige en gezellige dag

Woensdag 8 november 2017

Hummel Recycling in Leek

Op  woensdagmiddag  8 november hebben  wij als C.P.B. een bezoek gebracht aan Hummel recycling in Leek. We kregen bij binnenkomst koffie met koek, en werd er ondertussen door  Dhr. Renkema  het één en ander over dit bedrijf verteld.

Hummel Recycling is 30 jaar geleden begonnen  met oud ijzer, oud papier en kunststoffen in te zamelen. Later zagen ze meer toekomst in de recycling. Begin jaren 90 was de kunststof  recycling in ontwikkeling en ontdekten zij dat er behoefte was aan een inzamelbedrijf in het noorden. Hummel Recycling zamelt op diverse manieren kunststoffen en oud papier in. Dit wordt gesorteerd zodat het geschikt gemaakt wordt voor hergebruik. Vervolgens worden het afval op soort gesorteerd, en komt dan in een grote balenpers. Daarna worden de balen opgeslagen in de opslagloodsen, en worden daarna verkocht.

Wat interessant was dat van een bepaald soort ingezameld plastic, weer plastic zakjes worden gemaakt. Hier worden ze gesorteerd en in balen geperst en gaan dan naar een verwerkingsfabriek elders. Daar wordt het plastic vermalen en geperst tot korrels. Daarna worden er plastic zakjes gemaakt.

Een kringloop dus. Bij de rondleiding konden we dit allemaal zien, en ook wat er alle dagen voor vuilnis wordt binnengebracht, en wat ook zo snel mogelijk weer verwerkt moet worden.

In de omgeving van Leek wordt al het huisvuil elke week opgehaald. Alles kan gesorteerd in plastic zakken bij de weg worden gezet van oud papier tot alles waar een stekker aanzit. Dat laatste wordt door de ophaalploeg doorgegeven en wordt dan later apart opgehaald. Dat vuilnis wordt tot 80 procent gerecycled.

Het is beslist een aanrader om daar eens naar toe te gaan, en te zien wat er allemaal voor vuilnis binnenkomt en verwerkt wordt. Maar ook wat er door ons allemaal zomaar, zoals voedsel wordt weggegooid!

Janny van der Veen 
C.P.B. afdeling Bakkeveen

21 mei 2017
Dagtocht

21 Mei sloten we ons seizoen af met een dagtocht. Met eigen vervoer gingen we naar De Babuurstermolen in Tjerkwerd. Via Ureterp belanden we op de snelweg en tot Joure was dit geen probleem. Maar door de werkzaamheden aan die rotonde was die wat lastig, maar deze hebben we netjes omzeild en via een sluiproute konden we zonder problemen weer op de snelweg komen. Via Sneek naar Bolsward en afslag Workum doken we de Friese greidhoeke in, en zagen de watermolen al van ver staan.

Over een smal bruggetje liepen we langs een smal paadje naar de molen toe. We werden opgewacht door  de molenaar en een vrijwilliger die ook veel over de molen en zijn geschiedenis kon vertellen. Deze watermolen moet zorgen dat het water op peil blijft en het overtollige water uit eindelijk  het IJsselmeer instroomt.

Bij de molen staat het  molenaarshuisje “het polderhûske”. En in dit polderhûske heeft Janny wel geslapen want hier woonden ooit haar pake en beppe. Pake was daar molenaar. Overdag was hij bij de boer, maar bij hoogwater moest er gemaald worden, wat ook wel s ’nachts gebeurde, een dubbele job dus. Vandaar dan ook de spreuk die in de molen hangt  “een molenaars leven is van God gegeven, maar het malen bij nacht heeft de duivel bedacht
In het polderhûske is een permanente tentoonstelling over 2000 jaar water in Friesland. Aan de zolder heeft een vroegere molenaar

een klein planetarium gebouwd, waarin zon, maan en sterren en de aarde ronddraaien.

De terugweg gaat weer via Bolsward en Sneek en de sluiproute gaat nu over Oude Haske en Haskedijken en komen we bij Heerenveen weer op de snelweg. We gaan nu naar de kaasboerderij “de Delen”in Tijnje. Hier drinken we koffie met appeltaart. In de winkel met streekproducten wordt nog het een en ander ingeslagen en gaan we door naar Het Witte Huis in Donkerbroek. Na een aperitiefje werd ons

hier een heerlijk drie gangen diner voorgezet waar we allemaal van hebben genoten. Het  was een geslaagde dag en een fijne afsluiting van dit seizoen.

23 november 2016

Koppejan – Jubbega

Die middags half twee verzamelden 15 dames van onze C

PB zich bij De Mande in Bakkeveen. Er was een excursie gepland naar de Koppejan in Jubbega.
De chauffeuses brachten ons zonder mankeren op de plaats van bestemming. De Koppejan is een pannenkoekrestaurant, waar verder ook van alles te doen is. Camping, midgetgolfbaan, kaarsenmakerij, aardewerk schilderen, je kunt het zo gek niet bedenken.

We werden verwelkomt met koffie en een lekker stuk oranjekoek.

Hierna werden we door een jongeman meegenomen naar de kaarsenmakerij. Want het was de bedoeling dat we kaarsen gingen maken. Hij vertelde eerst hoe alles in zijn werk ging. Er stonden twee bakken met paraffine, de ene van 73 graden, de andere nog wat graden heter, en dat had een reden. In 2 groepjes verdeeld kregen we een plankje met handvat. In dit plankje zat een spijker waar 2 touwtjes aan hingen, dit bleken de lonten te zijn.
De eerste groep werd aan het werk gezet. De lonten moesten ze dopen in de hete paraffine, eruit halen en een minuut laten drogen. En ziedaar, onder hun handen groeiden de mooiste kaarsen. Ons groepje begon later maar doordat de paraffine nu heter was waren we gelijk klaar.

Ondertussen vertelde Meester Kaarsenmaker ons wetenswaardigheden. Toen de kaarsen dik genoeg waren werden de punten eraf geknipt, en werden ze gekoeld in een bak met water. We hadden 2 kaarsen gemaakt, maar ze konden ook om elkaar heen gedraaid worden. Zo kreeg je een mooie gedraaide kaars met 2 lonten. Hierna kregen ze nog een kleurtje door onderdompeling in een verfblad. We zagen rode, blauwe, groene en zelfs gestreepte kaarsen tevoorschijn komen. Mooi verpakt in een plasticzakje kregen we ze mee naar huis. Een gezellige bezigheid waar we allen van hebben genoten en Baukje Boekema maakte intussen de mooiste foto’s.

We gingen weer huiswaarts, maar niet voor we eerst nog even bij restaurant de Stripe aanstaken. Hier genoten we van een drankje en een hapje, en van een gezellig samen zijn. Een fijne middag en voor herhaling vatbaar, maar dan wel weer met een andere bestemming.
Marieke Haisma afd. Bakkeveen

 

Geplaatst in: Fr.C.P.B.

Geef een reactie