Impressie Oudejaarsconference Frank en Jacobus

[tekst: uit Sa! van woensdag 3 januari 2018]

Het werd een mix van persoonlijke ervaringen, nationale gebeurtenissen en een jaaroverzicht van Bakkeveen. Terloops werd de plofkraak in het dorp opgelost. Maar de oudejaarsconference van Frank en Jacobus had ook een duidelijke boodschap: Pret is een keuze.

Patricia Paay heeft wel een bosje bloemen verdiend. Haar seksuele escapades waren een dankbare bron voor de oudejaarsconference van Frank Warnders en Jacobus Okkema. Niet alleen voor een hele serie platte grappen, maar zeker ook om de dorpsgenoten een spiegel voor te houden. Paay kroop in de slachtofferrol, maar ze had net zo goed anders kunnen reageren, vinden de heren. “Houd de regie in eigen hand. Pret is een keuze.” Frank en Jacobus sleutelden een hele theorie in elkaar: de PIEK-methode. Met een heuse flipover bracht Jacobus de theorie aan de man. Als een volleerd cursusleider, wat hij in het dagelijks leven ook is. Zijn aanstekelijke manier van presenteren werd afgewisseld met de verhalen van Frank. Hij is een wonderlijke verschijning. Een olijk gezicht, een wat nasaal geluid en behoorlijk adrem. Een man met de lach aan de kont, maar dat weten ze in Bakkeveen al jaren. De ‘vrolijke dorpsgek’ laat wel veel vaker van zich horen. Halverwege de conference spreekt hij al eens de angst uit dat ze op zijn werk in Groningen ooit nog eens weet krijgen van wat hij in zijn vrije tijd doet. “Tussen mijn werk en Bakkeveen loopt een grote Berlijnse muur en dat moeten we mooi zo houden.” De vraag is of dat lukt, nu de oudejaarsconference in Bakkeveen zoveel publiciteit trekt. Maar ook dat is een keuze.

De privé-ervaringen van Frank met het Opsterlandse project Snippergroen leverde een hele stortvloed aan mails en brieven met het gemeentehuis op. Hij las ze zaterdagavond op het podium gewoon stuk voor stuk voor. Maar wel zodanig vergezeld van commentaar dat de zaal regelmatig plat lag. Ook hier weer de boodschap van de keuze en de eigen regie. Geen slachtofferrol, maar halverwege het proces zelf het heft in handen nemen. Je kunt ervoor kiezen er zelf iets leuks van te maken of dood op de bank gaan zitten. Met ‘een schep zand in je k*t’, zoals Frank het plastisch omschrijft.

Jacobus is naast een volleerd cursusleider ook een begenadigd rapper. In een strak ritme passeerde heel 2017 in Bakkeveen. Misschien wel het hoogtepunt van de avond. Op eigen wijze ontrafelden de mannen het mysterie van de plofkraak in het dorp. Want was het niet opvallend dat een paar weken na de plofkraak de organisatie van de rommelmarkten tijdens de Bakkeveenster jûn ineens 30.000 euro uitdeelde?

Vorig jaar maakten Frank en Jacobus op verzoek hun eerste conference, op de laatste avond van het jaar. “Maar veel mensen willen oudejaarsavond toch graag thuis zijn, daarom dit jaar een avond eerder.” Ruim 300 dorpsgenoten kochten een kaartje voor de feesttent. “Voor een dikke nul euro per stuk.” Of de conference eind dit jaar een vervolg krijgt is nog onzeker. Frank: “Dan moeten we er wel zeker van zijn dat we een voorstelling kunnen maken die beter is dan dit jaar. Daar gaan we over nadenken.” Ook dat wordt dus een keuze.

Foto’s zijn screenshots van de filmopnames. Helaas is er (nog) geen toestemming om de integrale opnames van de voorstelling online te zetten.

 

 

Geplaatst in: Jaarwisseling

1 reactie op “Impressie Oudejaarsconference Frank en Jacobus

  1. D.R. zegt:

    Oh dus die plofkraak was een kwestie van seniorenvandalisme……

Geef een reactie