Theater over Jarig vd Wielen

PeerGrouP: theatervoorstelling over oprichter eerste Volkshogeschool

Allardsoog: PeerGrouP Locatietheater speelt van zaterdag 21 oktober t/m zaterdag 4 november ‘Het Tweede Gezicht’, een voorstelling over Jarig van der Wielen, de oprichter van de Volkshogeschool Allardsoog.

De voorstelling wordt gespeeld in Allardsoog, Bakkeveen, Zevenhuizen, Een en Haulerwijk. Het Tweede Gezicht vindt plaats in het kader van De Radius van Allardsoog, een PeerGrouP-project waarbij meerjarig onderzoek wordt verricht rond het drie-provinciënpunt van Groningen, Friesland en Drenthe te Allardsoog. In 1928 voer wereldreiziger en idealist Jarig van der Wielen met zijn vrouw door de turfkanalen van Friesland.

Bij Allardsoog, een stenen huis met een oog in de gevel, hield het kanaal op en besloot Van der Wielen er te blijven. Hij organiseerde kampvuuravonden voor nieuwsgierige streekbewoners en vertelde over zijn avonturen in Amerika, Azië, Afrika en Europa. Weldra kwamen jonge mensen uit de wijde omgeving naar Allardsoog. Van der Wielen bouwde een grote ronde tafel en de informele gesprekken groeiden uit tot cursussen voor boeren, werklozen, studenten, scholieren, huisvrouwen en ouderen. In 1932 stichtte hij de eerste Volkshogeschool van Nederland in Allardsoog.

Tweede Gezicht

In de beeldende en interactieve theatervoorstelling ‘Het Tweede Gezicht’ neemt Omke (oom) Jarig ons mee naar het Allardsoog van de jaren dertig. Vol vuur en passie vertelt hij over de toestand in de wereld en spoort hij het publiek aan om plaats te nemen aan de ronde tafel. We leren over de toenmalige strijd voor vernieuwing van de volkscultuur en versterking van de gemeenschap en worden uitgedaagd mee te denken over de toekomst van Noord-Nederland. Met spel van o.a Rieks Swarte en Lies van de Wiel. Regie Sjoerd Wagenaar, dramaturgie Frederieke Vermeulen, spel Rieks Swarte, Lies van de Wiel, Tara Hoorweg, Sjoerd Wagenaar.

Het Tweede Gezicht maakt deel uit van De Radius van Allardsoog, een onderzoek op het snijpunt van de drie provinciën Friesland, Groningen en Drenthe. De PeerGrouP graaft samen met wetenschappers, studenten en bewoners naar verhalen en geschiedenis en deelt de uitkomsten in de vorm van voorstellingen en ‘creatieve interventies’ met het publiek. De Radius van Allardsoog is het gebied met een straal van vijf kilometer rond het drie-provinciënpunt in Allardsoog en omvat o.a. de dorpen Bakkeveen, Haulerwijk, Een, Een-West en Zevenhuizen.

Speeldata

Zaterdag 21 en zondag 22 oktober: Conferentieoord Nieuw-Allardsoog, Allardsoog
Maandag 23 en dinsdag 24 oktober: Recreatiecentrum Dúndelle, Bakkeveen
Woensdag 25 en donderdag 26 oktober: Verenigingsgebouw, Zevenhuizen
Vrijdag 27 en zaterdag 28 oktober: Dorpshuis de Schans, Een
Vrijdag 3 en zaterdag 4 november: Dorpshuis Enter, Haulerwijk

Aanvangstijd voor alle voorstellingen is om 20.30 uur, met uitzondering van zondag 22 oktober. Dan begint de voorstelling om 15.00 uur. De toegangsprijs is 15 euro. Kaarten zijn te koop via www.peergroup.nl

Geplaatst in: Evenementen, Toneelvereniging Nij Bigjin

Geef een reactie