Theater: het 2e gezicht

Het Tweede Gezicht

In 1920 voer wereldreiziger en idealist Jarig van der Wielen met zijn vrouw Lieke door de turfkanalen van Friesland. Bij Allardsoog, het stenen huis met het oog in de gevel, hield het kanaal op en Jarig besloot te blijven. Hij organiseerde kampvuuravonden voor nieuwsgierige streekbewoners en vertelde over zijn avonturen in Amerika en Australië.

Deze ‘moonlight-sessies’ trokken jonge mensen uit de wijde omgeving naar Allardsoog. Jarig bouwde een grote ronde tafel en de informele gesprekken groeiden uit tot cursussen voor boeren, werklozen, studenten, scholieren, huisvrouwen en ouderen. Het leidde tot de oprichting van de eerste Volkshogeschool in 1932. In de beeldende en interactieve theatervoorstelling ‘Het Tweede Gezicht’ schuiven wij aan bij een speciale uitzending van Radio Radius. De Radius-onderzoekers geven het verleden via ‘Oom Jarig’ een stem en leggen samen met het publiek de link met het heden. We leren over de toenmalige strijd voor vernieuwing van de volkscultuur
en versterking van de gemeenschap en worden uitgedaagd mee te denken over de toekomst van Noord Nederland.

Het Tweede Gezicht maakt deel uit van de Radius van Allardsoog, een onderzoek op het snijpunt van de drie provinciën Friesland, Groningen en Drenthe. PeerGrouP Locatietheater brengt samen met wetenschappers, studenten en bewoners het gebied in kaart. Geschiedenis, verhalen en huidige ontwikkelingen worden gedeeld in de vorm van voorstellingen en ‘creatieve interventies’ in
het gebied. In dit project zoeken we naar stappen die we kunnen zetten naar de toekomst.

De Radius van Allardsoog is het gebied met een straal van vijf kilometer rond het drie-provinciënpunt in Allardsoog en omvat o.a. de dorpen Bakkeveen, Haulerwijk, Een, Een-West en Zevenhuizen.

Speeldata

Zaterdag 21 en zondag 22 oktober: Conferentieoord Nieuw-Allardsoog, Allardsoog
Maandag 23 en dinsdag 24 oktober: Recreatiecentrum Dúndelle, Bakkeveen
Woensdag 25 en donderdag 26 oktober: Verenigingsgebouw, Zevenhuizen
Vrijdag 27 en zaterdag 28 oktober: Dorpshuis de Schans, Een
Vrijdag 3 en zaterdag 4 november: Dorpshuis Enter, Haulerwijk

Aanvangstijd voor alle voorstellingen is om 20.30 uur, met uitzondering van zondag 22 oktober. Dan begint de voorstelling om 15.00 uur. De toegangsprijs is 15 euro. Kaarten zijn te koop via www.peergroup.nl

 

Geplaatst in: 2017-gebeurtenissen, Evenementen

Geef een reactie