“Buren”-hulp ….

Uit de Telegraaf van donderdag 18 januari 2017

BAKKEVEENWie verschoont Minoes’ kattenbak als het baasje ineens naar het ziekenhuis moet, en wie laat Bello uit tijdens herstel van een operatie? Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn helpt dierenvrienden in nood aan een maatje. Zevenhonderd vrijwilligers hebben zich al gemeld, de eerste matches zijn al gemaakt.

Ietwat ongeduldig ligt hond Floris op de bank in het Friese Bakkeveen. Over een paar minuten staat zijn uitlaatmaatje voor de deur. Baasje Anita Mayer heeft een nieuwe heup, en kan even geen lange stukken met de viervoeter lopen. De vriendin van de knutselclub die het rondje de afgelopen tijd overnam is in de tachtig, slecht ter been en dat is een probleem in dit winterweer. „Ze zou lelijk kunnen vallen en iets breken”, siddert Anita. „Dus zolang het zo koud is, moest ik iets anders verzinnen.”

Een oplossing kwam van Stichting Huisdierenwelzijn. De club die zich inzet voor de belangen van het huisdier bedacht iets inventiefs: een register waar vrijwilligers hun postcode en telefoonnummer in kunnen zetten. Als er dan een buurman door zijn rug gaat en de kattenbak niet leeg kan scheppen of door een gipspoot niet naar het uitrenveldje kan, krijgt een in de buurt wonende vrijwilliger een belletje.

„Zoiets bestond nog niet”, vertelt Lilianne van Doorne van de stichting. „Het gaat om tijdelijke oplossingen voor noodsituaties. En vrijblijvend: we zoeken een oplossing waar zowel de vrijwilliger als de hulpvrager mee kan leven, zonder beloningen.” Al geeft ze toe: „Als iemand een bloemetje wil geven aan iemand die hem of haar uit de brand helpt, mag dat natuurlijk.”

Floris is inmiddels opgesprongen van de bank. Voor de deur staat de 60-jarige Vincent Veldhoen, ’beroepsvrijwilliger’. Vincent en Anita werden de eerste ’match’ van het systeem. „Ik werd gewezen op het initiatief”, vertelt hij terwijl hij hond Floris verwent met een smakelijk hondenkoekje. „En dit is echt iets voor mij. Ik help mensen graag, zie graag nieuwe gezichten en honden zijn mijn passie.” Totdat de knutselclubvriendin het rondje weer tijdelijk over kan nemen, gaat Vincent dagelijks een half uur met Floris naar het bos. „Het is een oud beest. Na een half uur is hij afgepeigerd.” Anita lacht: „Dan ligt ie de hele dag op de bank.”

Lilianne van Doorne is blij met de vele aanmeldingen. „We hopen een database te krijgen zo groot als die van de postcodeloterij. Zodat er in elke straat wel een vrijwilliger is.”

 

Geplaatst in: Vacatures

11 reacties op ““Buren”-hulp ….

 1. Anita Mayer zegt:

  Leuk om het ook hier te lezen en hopelijk levert het ook hier nog meer vrijwilligers op!
  Een prachtig initiatief waardoor Vincent Veldhoen mij, en vooral Floris natuurlijk, uit de brand helpt op het moment nu het zo glad is.
  Dankjewel Vincent!

 2. Huub Bouma zegt:

  Een heel goed initiatief,ik heb heel lang een hond gehad en ik mis nu nog wel de loopjes,maar gezien mijn leeftijd durf ik het haast niet aan om me op te geven als vrijwilliger,af en toe pas ik op het hondje van mijn kleinkinderen.ik hoop dat er meer mensen zijn die zich hier voor opgeven.

  • Anita Mayer zegt:

   Het kan ook gaan om kleine rondjes of andere verzorgende taken die tijdelijk onmogelijk zijn. Terwijl ik in het ziekenhuis lag moest mijn kat toch eten en mijn garnalenbak voer hebben. Nu wilde bij mij mijn buurman dat doen, maar niet iedereen heeft zo’n buurman.

 3. Lia zegt:

  Vinc, wat ben je toch een kei!

 4. Corine zegt:

  Heel goed Vince! Mooi dat er mensen zijn als jij!

 5. D.R. zegt:

  Een landelijke stichting die hier in Bakkeveen de “buren”-hulp regelt? Komt wat dubbel op me over. Zijn we hier in Bakkeveen zo van elkaar vervreemd?

 6. Anita Mayer zegt:

  D.R. ik woon nog niet zolang in Bakkeveen dus mijn netwerk is nog! beperkt….
  Het gaat om het landelijke initiatief, ik weet bijna zeker dat ik bij mijn volgende heup deze stichting niet nodig zal hebben, al zal ik mij ook wel als vrijwilligster ervoor opgeven na de 2e operatie.

  En door de ontmoeting met Vincent is mijn balletje gaan rollen om als vrijwilligster in Bakkeveen actief te zijn en ga ik binnenkort aan de slag.

  En last but not least is er nu contact met De Telegraaf en worden er volgende week opnames gemaakt door Hart van Nederland en komt Bakkeveen dus mooi onder de aandacht!
  Laat dat maar aan Vincent over!

  • D.R. zegt:

   Prima hoor als iemand zich geroepen voelt om de zoveelste landelijke hulpgroep op internet te starten en in uw geval had u er profijt van, omdat u hier nog niet zoveel mensen kent.
   Maar in het algemeen vind ik Bakkeveen niet zo representatief voor de doelstelling van deze groep. Ons dorp kent veel vrijwilligers en de meeste buren kennen elkaar en zijn vaak wel bereid naar vermogen een handje te helpen.
   Dat nieuwkomers nog niet zo goed weten waar ze hier terecht kunnen, is wellicht een punt voor PB om eens wat meer aandacht aan te besteden. Misschien een brochure samenstellen met alle ins-en outs voor nieuwkomers in ons dorp?

Geef een reactie