Verslag boottocht Zonnebloem

Verslag van de boottocht van de Zonnebloem

Op 26 april jl. hadden 94 personen zich ingescheept op de salonboot “de Jan Plezier“. De zon scheen die ochtend en iedereen begon vrolijk aan zijn koffie met gebak. Vanuit Drachten ging het richting Headammen en vervolgens door de brug op naar Eernewoude.

In het prinses Margrietkanaal, ter hoogte van de Fonejachtbrêge, wemelde het van de ganzen. Richting Burgum varend vroegen velen zich af waar we waren, één en al bedrijvigheid. Hier is namelijk een aquaduct in aanbouw. Voor het aanbrengen van de onderwatervloer moesten per uur het beton van 10 mixers verwerkt worden en dat gedurende 31 uur aan één stuk door.

Al etend en drinkend en verder varend kwamen we bij het tweelingdorp Gerkesklooster- Stroobos. De zuivelfabriek alhier, rond 1900 opgericht door plaatselijke boeren en nu onderdeel van zuivelconcern FrieslandFood brandde in juli 2014 voor een groot deel af. Het ging om de kaasopslag en de dikke zwarte rookpluimen waren zelfs in onze omgeving te zien. Na het aanschouwen van de nieuwbouw keerde de boot en gingen we via dezelfde route weer huiswaarts.

Tijdens de terugreis  bedankte de voorzitter alvast alle vrijwilligers die meegewerkt hebben aan het slagen van deze dag,

Antje Berga

Geplaatst in: Verenigingen

Geef een reactie