Willem (van Oranje) Dolstra !

De jaarlijkse lintjesregen ging ook dit jaar niet aan Bakkeveen voorbij. Vier inwoners van de gemeente Opsterland kregen dinsdagochtend een koninklijke onderscheiding, waarvan 1 uit Bakkeveen.

Willem Dolstra  (77 jaar) uit Bakkeveen, Lid in de Orde van Oranje-Nassau

 • 1995-1998: secretaris Tennisvereniging Dúndelle in Bakkeveen.
 • 1998-heden: als verslaggever voor De Woudklank levert hij reportages, nieuwsberichten, interviews, foto’s.
 • 2000-2010: voorzitter van dorpskoor Dúnsjongers.
 • 2001-2008: organisator van Hannekemaaierstochten. Hij heeft ook het initiatief genomen om het Poêpekrús te restaureren.
 • 2007-2012: als bestuurslid van de Historische Vereniging Bakkeveen beheerde hij het historische archief.
 • 2008-heden: hij levert verslagen en foto’s aan over lokale gebeurtenissen voor het dorpsblad en de dorpswebsite van Bakkeveen.
 • 2011-2014: hij heeft als auteur en uitgever een aantal historische boeken uitgebracht. Plaatselijk Belang Frieschepalen had een wandelpad aangelegd langs de 25 grenspalen op de grens Friesland en Groningen. In het kader daarvan heeft de heer Dolstra intensief studie gedaan naar de geschiedenis van het dorp Frieschepalen en deze studie vastgelegd in een in 2011 verschenen boek (2e druk in 2013). Ook bracht hij een boek uit in 2012 over de geschiedenis van de Volkshogeschool en de grondlegger Jarig van der Wielen (2e druk in november 2015). Daarnaast schreef hij in 2014 een boek over ‘150 jaar Openbaar Onderwijs in Frieschepalen’.

Burgemeester Ellen van Selm bracht 3 van de 4 decorandi het goede nieuws maandagavond thuis. De eerste ‘klant’ op deze bijzondere reis maandag tegen eind van de middag was Willem Dolstra uit Bakkeveen. Dolstra is beduusd van het onverwachte bezoek. De aanhef van de brief valt direct in goede aarde. “It begjint moai. ‘Geachte heer Dolstra’, toe mar.” Wanneer hij merkt dat hij een koninklijke onderscheiding krijgt, valt hij stil, zichtbaar geëmotioneerd. Dolstra herpakt zichzelf snel. “No krij ik ek wat mear status yn ‘e hûs, tink.” Zoon Minne heeft het antwoord direct paraat. “Der heart ek wat mear foarbyldgedrach by.”

(tekst: deels overgenomen van opsterland.nl en SA24.nl)

 

 

Geplaatst in: 2016-gebeurtenissen

7 reacties op “Willem (van Oranje) Dolstra !

 1. Dirry Rietveld zegt:

  Hartelijk Gefeliciteerd Willem!

 2. Hiske Brouwer zegt:

  Fan herte lokwinske Omke Willem

 3. hennie tiesema hoekstra. zegt:

  Lokwinske willem

 4. Jacob zegt:

  stiest er mar kreas op Willem

 5. ytsje Wilstra zegt:

  Willem fan herte lokwinske mei it lintsje stiest der kreas op hear

 6. Henk Dolstra zegt:

  Lokwinske Omke.

 7. Gerard zegt:

  Van harte gefeliciteerd Willem.

Geef een reactie