Natuurvereniging op radio Fryslân

 

“Bestimpelje de âlde leanen yn Opsterlân as monumint en bewarje dêrmei it histoaryske karakter.” Dat is de fyzje fan de Natoerferiening fan Bakkefean. Dy sprekt mei dat boadskip moandei yn op de riedsgearkomste fan Opsterlân. (citaat radio Fryslân)

Via onderstaande link zijn er interviews met Claartje Slofstra van de Natuurvereniging Bakkeveen  en Marieke Tiekink van de gemeente Opsterlân te beluisteren op radio Fryslân.

http://www.omropfryslan.nl/nijs/natoerferiening-bestimpelje-alde-leanen-monumint

 

Geplaatst in: Algemeen, Natuerferiening Bakkefean

4 reacties op “Natuurvereniging op radio Fryslân

 1. Evert Wilstra zegt:

  Belangrijk dat ook hier Bond Heemschut advies uitbrengt !! Net oan de leanen komme !

 2. JanvD zegt:

  De natuur zorgt ervoor dat lanen verdwijnen: de bomen worden oud en zwak, daar kunnen we niets aan doen. De discussie gaat om 4 wegen met laanstructuur: laat daar de natuur haar gang gaan. De bomen dicht aan de straat zullen langzaam over vele jaren verdwijnen. Op wat grotere afstand kunnen nieuwe geplant worden. Over 100 jaar staat er dan weer een nieuwe laan.
  Er zijn vele nieuwe lanen in opkomst in onze gemeente. Denk maar eens aan de wegen die in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw zijn verhard. Daar zijn destijds jonge boompjes geplant. Deze boompjes zijn zo langzamerhand al groter gegroeid en over 10 of 20 jaar is dat ook een prachtige laan. Neem als voorbeeld het voorste deel van het Mandefjild met de 21 bomen: het is alsof je in de zomer door een groene tunnel fietst.

 3. Johan Sieswerda zegt:

  Betrek ook de natuurvereniging uit Bakkeveen en uit heel Opsterland er bij. En Bond Heemschut.
  Iedereen is het roerend eens dat zieke en dode bomen uit deze historische lanen verwijderd moeten worden.
  Waar onenigheid over is, is dat de gemeente de vervangende bomen een halve meter verder uit de berm willen plaatsen. Volgens de gemeente vergroot dit de verkeersveiligheid; volgens de natuurververenigingen vergroot dit verkeersonveiligheid omdat men harder gaat rijden. Daarnaast zijn er plenty alternatieven om de verkeersveiligheid op deze wegen te vergroten en tast dit de cultuurhistorische zichtlijnen van deze lanen aan.

  Ik sta vierkant achter het standpunt van de natuurverenigingen en van Veilig Verkeer Nederlands (bredere bermen/wegen leiden tot snelwegen. Ik beperk mij even tot de beklinkerde Duerswâldmerwei: constateer zelf het concrete verschil tussen de snelheden naar Wijnjewoude tot De Stipe en de versmalling na De Stripe). Bovendien heeft de gemeente ruiterlijk toegegeven dat hun beleidskeuze vooral is ingegeven door bezuinigingen/geld. Ik heb in de raadsvergadering B&W gewezen op flipflopbeleid. Enerzijds de weg naar Allardsoog versmallen om de snelheid er uit te halen. Anderzijds dus de weg naar Wijnjewoude flink willen verbreden. Argument van de wethouder: er is daar ooit een dodelijk ongeluk geweest. Eenzijdig. De oorzaak wordt niet vermeld. Dit lijkt mij een buitenaardse redenering. Dus, als er een eenzijdig verkeersongeval plaats vindt op de Foarwurkerswei met de auto in de vaart, wordt dan vervolgens de vaart gedempt t.b.v. de verkeersveiligheid?

  Verder wat ik onbegrijpelijk vind: in alle gemeentelijke stukken en uitingen naar de media wordt de trots uitgesproken voor de prachtige natuur en het cultuurlandschap in Opsterland. Onze Groene Parels. Echter, overal in de gemeente zie je dat de bijl wordt gehanteerd om pure financiële redenen. Hoezo is dit nog geloofwaardig?

  Tot slot. Is geld nu ineens het probleem? Weet u dat tot nu toe honderd duizenden euro’s uit de nieuwe N381 is geïnvesteerd in verkeerstechnische verbeteringen in Frieschepalen, Ureterp, Wijnjewoude en Hemrik? Goede zaak, maar geen rooie cent is gegaan naar verantwoord onderhoud van een belangrijk deel het onderliggende wegennet van de nieuwe N381: de Duerswâldmerwei …

  Ik heb vorige keer deze kwestie geagendeerd in de vergadering. Wat is nu het vervolg.
  De gemeente komt met een uitvoeringsplan en is alsnog bereid de dialoog aan te gaan met de Opsterlandse natuurverenigingen. Uit het eindresultaat zal blijken of dit een harde belofte is geweest van B&W:
  The proof of the pudding is in the eating!

  U kunt trouwens de raadsvergadering (inclusief het vlammend betoog van Claartje Slofstra) van afgelopen maandag terugkijken via webcast:
  http://portal.companywebcast.com/opsterland

  Voor ´notitie oude lanen’:
  Ga naar raadsvergadering 25 januari 2016, agendapunt 0.4
  Silverlight is nodig voor het afspelen van deze film!

 4. Claartje Slofstra zegt:

  Namens de Natuerferiening is er ingesproken tijdens het eerste half uur van de raadsvergadering van 25 januari.
  De tekst van het pleidooi dat daar is gehouden voor behoud van onze fraaie bomenlanen kunt u vinden op de website van de Natuurvereniging via deze link: http://www.natuur-bakkeveen.nl/bomenlanen .
  De hele discussie kunt u desgewenst terugzien via deze link: http://player.companywebcast.com/gemeenteopsterland/20160125_1/nl/Player

Geef een reactie