Natuurexcursie Zandverstuiving en Heide

Natuurexcursie langs zandverstuiving en heide bij Bakkeveen

De dagen worden korter, de ochtenden frisser en in de natuur veranderen de kleuren. De herfst nadert! Het Mandefjild bij Bakkeveen is een groot bosgebied met heide en vennen, maar staat vooral bekend om de zandverstuiving. Op zaterdag 3 oktober van 10.00 tot 12.00 uur kunt u onder begeleiding van een gids van It Fryske Gea op excursie door dit stille en mystieke natuurgebied. Aanmelden kan tot een werkdag van tevoren tot 12.30 uur via het hoofdkantoor van It Fryske Gea, tel. 0512-381448 of via www.itfryskegea.nl. Deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis op vertoon van de ledenpas, niet-leden betalen € 4,- (t\m 12 jaar €2,-).
Vertrekpunt: schaapskooi in Allardsoog.

Drentse heideschapen en Exmoorpony’s
We wandelen vanaf de schaapskooi over de heide naar de Bakkefeansterdúnen, een grote zandverstuiving. Op het open heidelandschap groeien hier en daar vrijstaande berken en grove dennen. Die laatste staan bekend als mooie klimbomen voor de kinderen. Op de heide helpen de grazende Drentse heideschapen It Fryske Gea met het beheren. Ze krijgen hierbij hulp van Exmoorpony’s. De schapen hebben aan de rand van het terrein een eigen schaapskooi om de nacht door te brengen. De gids vertelt tijdens de excursie over dit begrazingsbeheer en de bijzondere planten en dieren die in dit gebied leven.

Horen we daar Beethoven?
De Heide fan Allardseach is het terrein van de geelgors. Deze vogel voelt zich goed thuis in het heidelandschap met berken en grove dennen. Wanneer u goed luistert klinkt zijn zang net als de eerste tonen van de vijfde symfonie van Beethoven. Benieuwd naar deze muzikale vogel? Met dit ezelsbruggetje gaat de aanwezigheid van dit knalgele vogeltje niet meer aan u voorbij.

Geplaatst in: t Fryske Gea

Geef een reactie