Bestrijding hondenpoep in Bakkeveen

Dorpsgenoot Vincent veldhoen is al vele maanden bezig om het hondenpoep probleem goed te regelen. Daarin is hij geslaagd. Niet dat ineens alle hondenpoep niet meer op straat, op trottoir en in bermen terug is te vinden, maar hij verwacht dat over een jaar er al een heel stuk gewenning zal zijn opgetreden bij de hondenbezitters om hondenpoep op te ruimen.

Hieronder eerst de aanvraag voor het dorpsbudget en daaronder de resultaten. Beide documenten zijn van Vincent.

Mei 2015
Aanvraag dorpsbudget
Onderwerp : aanpak hondenpoep in Bakkeveen

Geachte commissie,

Vorig jaar is reeds een aanvraag ingediend voor de bestrijding van hondenpoep op en rond de openbare weg in Bakkeveen. Toen is aangegeven dat in principe geld beschikbaar is van het dorpsbudget. In middels zijn de plannen rond.

Ondergetekende heeft met Emy Hoogenboom van PB om de tafel gezeten en het volgende plan gemaakt:

 • Er worden drie, mogelijk vier hondenpoepbakken geplaatst met bevoorradingsruimte voor zakjes.
 • Er wordt aan de gemeente toestemming gevraagd om bakken te plaatsen op de Weverswal, Houtwal, Nije Buorren/ Mjûmsterwei en Greatekamp/ Merskekamp. Ook wordt toestemming gevraagd aan bestaand afvalbakken juniorpoepbakken (dat zijn alleen de zakjes en een “vol zakje” kan in de reguliere afvalbak worden gedeponeerd) te hangen. Tevens wordt de garantie van de gemeente gevraagd de bakken te legen.
 • Aan bezitters van honden worden gratis schepjes uitgereikt (gratis te krijgen bij gemeentebedrijf) Publiciteit via website, Slûswachter, Sa! en/of Woudklank. Officiële plaatsing met vertegenwoordiging gemeente, hondenbezitters, PB.
 • Organisatie van interessante lezing voor hondenbezitters

Kosten
Een goede vandaalbestendige bak kost € 500,– inc.BTW. Plus een houder die aan bestaande bakken gemonteerd kan worden, inc BTW € 115,- . We doen een aanvraag voor 3 bakken dus € 1500,– plus 3 houders aan bestaande bakken € 345,–. Het totale bedrag komt dan op € 1845,– inc. BTW.

De bedoeling is de bakken voor het vakantieseizoen te plaatsen. Graag ontvang ik zo snel mogelijk bericht van de commissie.

Vriendelijke groeten, Vincent Veldhoen

 

En dan het resultaat:

Een goed bericht voor hondenbaasjes !

Over enkele weken zal het Plaatselijk Belang i.s.m. de gemeente hondenpoepbakken gaan plaatsen. Het plaatsen van de bakken met daarbij behoren opruimzakjes aan de voorkant of zijkant van de bak is bedoeld om de hondenpoep overlast sterk te gaan reduceren in het dorp. De bakken worden geleegd en de zakjes bijgevuld door de gemeente en naar Omrin gebracht die er weer energie van maakt. Zo wordt er van een afvalproduct weer een nuttig product gemaakt.

Het zou fijn zijn als hondeneigenaren willen inzien dat de overlast van dit probleem tot het verleden gaat behoren. Het onderwerp is al verschillende keren besproken en gelukkig is er nu budget en wil van PB en de gemeente aan de bak gaan met deze hondenpoepbakken.

Fijn is het niet als je in een drol trap en thuis tot de ontdekking komt dat je schoen of rollator een niet zo’n wel riekende lucht achterlaat ! En opgeruimd staat netjes.

Hondenbaasjes, doe u plicht…. en wij allen zullen meer begrip krijgen van de niet eigenaren van zulks een trouwe en goed maatje !

V.R. Veldhoen

Met dank aan Plaatselijk Belang en gemeente.

Geplaatst in: Plaatselijk Belang

8 reacties op “Bestrijding hondenpoep in Bakkeveen

 1. S zegt:

  Als ze nou eerst die paarden eens aanpakken, daar hebben we veel meer last van…

 2. D.R. zegt:

  Bravo Vincent!

 3. simon zegt:

  Mooi resultaat , nu maar hopen dat men er gebruik van maakt .

 4. Barbara zegt:

  Wat een goed initiatief Vincent Veldhoen !! Hele vooruitgang in Bakkeveen.

 5. Truus zegt:

  Goed idee, en hopelijk gaan ze ook eens wat doen aan de katbezitters, die hun katten maar bij iedereen in de tuin zitten te kakken, waarvan de stank ook vreselijk is. Maar als hondenbezitters maar je hier niks over zeggen, ik heb geen hekel aan katten maar wel aan de stront in mijn tuin!!!

 6. inge zegt:

  netjes geregeld Vincent, wat een positieve actie

 7. T.M. zegt:

  De hondenbezitters kunnen toch ook gewoon zelf een zakje meenemen om de stront mee op te ruimen? Het is dan gelijk opgeruimd ook als ze in een straat lopen waar de bakken niet staan. En dan gewoon in je eigen container gooien. Zou dit nu werkelijk echt helpen door er hondepoepbakken neer te zetten en dan van de hondepoep overlast afkomen? Als de mensen al te beroerd zijn om de stront van eigen hond mee te nemen in een zakje die ze zelf van huis meenemen, dan wil ik niet geloven dat deze mensen met hond nu een route gaan lopen via de plaats waar de bakken staan.
  En ja, wat betreft kattenstront. Dat ben ik geheel met Truus eens. Ben je in je eigen tuin aan het tuinieren, zit je met de handen in de stront van een kat van een ander. Dat is nog eens vies!
  Laat toch iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid dragen voor het afval wat hij achterlaat, of het nu stront of ander afval is.

 8. Annamarie zegt:

  Goed initiatief, Vincent! Als ik zelf het dorp inga met mijn hondjes heb ik zakjes bij mij. Het is fijn te weten dat er meer prullenbakken onderweg komen om de poep in te deponeren.

Geef een reactie