Pannenkoekenstroop voor de biggen van Broeders

Johan Veenboer uit Kootstertille, kraamstalspecialist bij het zeugenvermeerderingsbedrijf van Broeders aan het Mandefjild, ontwikkelde voor de biggenstal een strooplikker. De strooplikker houdt de biggen, naast het bestaande afleidingsmateriaal, extra bezig in tijden van pestgedrag door een bepaalde big. (Komt dus niet alleen voor bij mensen.)

Johan ontving hiervoor een aanmoedigingsprijs van ForFarmers.

Het apparaat dat op de hokafscheiding wordt geplaatst, is uitgerust met een ketting en een houder, waarin een fles met pannenkoekenstroop hangt. Zitten de biggen aan de ketting, dan loopt er stroop uit het flesje. Wanneer de problemen over zijn, verdwijnt de strooplikker weer in de kast. Doorgaans is dat binnen een week.

De jury noemt het een origineel idee, wat nog verder kan worden uitgewerkt. Zelf denkt Veenboer daarbij onder andere aan het plaatsen van een doseerapparaat tussen het flesje en de slang.

Het is de tweede keer dat Johan Veenboer een aanmoedigingsprijs krijgt. Eerder ontwikkelde hij de Pigsaver die de firma Nooyen in 2012 in productie nam en ook in het buitenland flink wordt verkocht. De Pigsaver is een bakje met een opstaande rand in de kraamstal, waar zwakke biggen niet gemakkelijk vanaf kunnen. Hun overlevingskansen worden daardoor vergroot.

fam. Broeders

Geplaatst in: Opmerkelijk

Geef een reactie