berichtje van De Twakamp

Deel uit een artikel uit Trouw van 07 december 2014
Dertigers hebben de volkstuin definitief ontdekt. Vergrijsde complexen verjongen in rap tempo. Lekker de zon in, ruimte voor de kinderen. Maar, vindt de oude garde, er moet wel gewerkt worden.
Zaterdagochtend, volkstuinencomplex Ons Genot in Utrecht. Beetje zon, soms wat miezer; prima weer om te tuinieren. Elke week proberen nieuwe Utrechters hier een tuin met huisje te bemachtigen. Terwijl in de bestuurskamer wordt overlegd, wachten Annemieke Dunnink (31, brandinnovator bij Kinki Kappers) en Arjen Pas (32, programmamaker bij de NCRV) in de kantine op de sleutel van hun huisje, na vier maanden wachten.

Daar komt Ons Genot-penningmeester Wil Dat aan – 65 jaar, 47 jaar ‘op de tuin’. Ze brengt het verlossende woord. Arjen en Anniemieke krijgen de tuin. Buiten staat nog een stel te wachten op goedkeuring. “De laatste vijf jaar zijn we behoorlijk verjongd”, licht Wil toe. “De ouderen gaan, dus het is fijn als er nieuwe mensen bijkomen.”

 

Ook voor De Twakamp geldt deze laatste zin. Gelukkig gaat de zin “na 4 maanden wachten” hier niet op. In het nieuwe jaar kunnen nieuwe aanmelders direct beginnen in hun volkstuin.

Alleen even aanmelden via E-mail [email protected] en je kunt aan de slag. Contributie is 12.50 voor 50m2 per jaar!!

Nog even dit…………
Winterklaar maken
Kundig bestuurde volkstuinen produceren in de zomer kisten vol groente, fruit en allerhande kruiden. Nu de herfst is begonnen, worden de tuinen klaargestoomd voor de winter en het voorjaar. Volkstuinders planten nieuwe struiken, bomen en bloembollen (narcissen, tulpen) en oogsten wintergroenten die in de zomer zijn gepoot, zoals prei, andijvie, en – als de vorst er overheen is gegaan – boerenkool. Sommige struiken en bomen worden gesnoeid in deze tijd van het jaar. Vaste planten krijgen een beschermende deken van bijvoorbeeld stro. Veel tuinders graven in de herfst een diepe kuil om alle compost in te gooien. Daarnaast is dit een jaargetijde van opruimen en poetsen. Tuinmeubilair, potten, broeikastjes, gereedschap; ze kunnen wel een sopje gebruiken. Oktober en november zijn bovendien bij uitstek de maanden om het tuinhuisje een verfbeurt te geven.

Geplaatst in: De Twakamp, Verenigingen

Geef een reactie