Maïsoogst in Bakkeveen

We staan aan het begin van de herfst en dat betekent dat er nog geoogst wordt. Tussen eind september en medio oktober is gedurende ongeveer 4 weken de maisoogst gaande.

 

De (snij)-mais is in onze omgeving in hoofdzaak bestemd als voer voor koeien; dit als bijproduct. Gras is het belangrijkste voer.

Gras is het favoriete voer van de koe en meteen ook de belangrijkste grondstof voor de melk. Zij eet gras in het weiland in de maanden dat het gras groeit, tussen april en oktober. Koeien die dan op stal staan, krijgen gras dat door de veehouder is gemaaid. Gemiddeld eet een koe ongeveer zestig kilo gras per dag.
  
Kuilgras 
’s Winters, als alle koeien in de stal zijn, krijgen de koeien het kuilgras. Kuilgras is gras dat in het voorjaar of in de zomer is gemaaid en is ‘ingekuild’. Inkuilen wil zeggen dat het gras op een grote hoop op een betonplaat is verzameld. Daarna rijdt er een trekker of andere zware machine overheen om de lucht eruit te krijgen en zo bederf te voorkomen. De grashoop wordt met plastic afgedekt.

Tegenwoordig zie je op boerderijen ook veel ronde plastic balen. Daar zit ook kuilgras in, dat in het voorjaar meteen op het land in plastic is verpakt.

Op sommige boerderijen wordt het gras langer gedroogd. Het krijgt dan een gele kleur. Dit gedroogde gras heet hooi. Vroeger werd alle gras voor de winter verwerkt tot hooi en in hooibergen opgeslagen. Tegenwoordig wordt het hooi meestal tot vierkante balen samengeperst.

De maisplanten hebben 1 en soms 2 kolven. In de kolf zit de meeste energie. Maar de korrels in de kolf moeten eerst gekneusd worden (het schilletje moet kapot) om de energie voor de koe bereikbaar te maken. Worden de korrels niet gekneusd dan worden de korrels niet verteerd. Daarom worden er voor de oogst zware kneuzers ingezet.

De opbrengst is dit jaar rond de 45 ton per hectare; het gehalte droge stof is rond of boven de 35% (andere jaren wat lager). Mais op stam kost ca € 1600,– per hectare; oogsten kost € ca 350,– per hectare. Uiteindelijk kost mais in dit jaar ca € 50,– per ton thuisbezorgd. De mais is aanmerkelijk goedkoper (tussen de 10 en 20%) dan vorig jaar vanwege de mooie, groeizame zomer.

Hieronder een filmpje, gemaakt door Martijn van der Vaart van de maisoogst bij Mts. Van Dalen-Bakker in het Mandefjild, Bakkeveen

Geplaatst in: 2014-gebeurtenissen

1 reactie op “Maïsoogst in Bakkeveen

  1. D.R. zegt:

    Voortreffelijk gedaan Martijn!

Geef een reactie