Verhalen vertellen ….

Op 2 november 2014 vertelt Baukje Fennema van Theater Ithaka  de verhalen “DE WITTE VROUW en RIXT VAN HET OERD” Bij Theeschenkerij Bellefleur in Siegerwoude.

RIXT VAN HET OERD is dé bekende Amelandse vertelling! Het gaat over vrouwe Rixt, die op het Oerd leeft, samen met haar zoon Sjoerd. De Amelanders praten over haar als was ze een heks. Ze zijn er van overtuigd, dat Rixt ‘s nachts verderf en onheil brengt in de dorpen. Als een kind sterft, is het Rixt haar schuld. Als de oogst mislukt, zit die heks er achter!

In het verhaal zien we, hoe de jonge Sjoerd opgroeit. Moeder Rixt voedt hem op met harde hand. Als de jongen 18 jaar is geworden, wil hij naar zee en als hij zijn verlangen kenbaar maakt, volgt er een breuk tussen hem en zijn moeder. Verbitterd blijft Rixt achter. Nóg fanatieker plant ze haar licht op de hoogste duin, wanneer er een orkaan woedt. Wraak is het enige woord wat ze nog kent. En dat heeft grote gevolgen…

DE WITTE VROUWE  gaat over een boerengezin op één van de Waddeneilanden. Fokel en Murk krijgen na 7 jaar huwelijk een zoon, Hidde. Ze kunnen hun geluk niet op!

Maar de jongen groeit op en gaat steeds meer zijn eigen weg. Boer worden wil hij niet, tot Murk zijn grote verdriet. Nee, Hidde voelt zich sterk aangetrokken door de zee.

Vaak is hij te vinden op het strand in gezelschap van een oude, verbitterde strandjutter. De laatste spoort hem aan zijn droom te verwezenlijken en zo komt Hidde met het bericht, dat hij wil gaan varen.

Een familiaire crisis volgt. Fokel is ontroostbaar:

‘En dan, op een dag ziet ze hoe haar zwarte kleed oplost en er een wit, doorzichtig gewaad voor in de plaats komt. Fokel is een witte vrouwe geworden….’

In de tweede helft van het verhaal zien we hoe Fokel vanuit de andere wereld hulp biedt aan haar geliefden en uiteindelijk de familie weer bij elkaar brengt.

2 november 2014
Theeschenkerij Bellefleur i.s.m. Theater Ithaka: verhalen van Baukje Fennema
Entree: €12.50  incl. 1 kop koffie of thee met iets lekkers.
Aanvang: 16.00 Welkom vanaf 15.30
Reserveren noodzakelijk op  [email protected]of 06-48575067 (Ida)

www.theeschenkerijbellefleur.nl

Boskwei 6
Siegerswoude

Geplaatst in: Bekijken: natuur en cultuur

Geef een reactie