Spijkerpakkenband naar Engeland

Spijkerpakkenband geeft zilveren jubileumjaar glans in Engeland

De Spijkerpakkenband bestaat 25 jaar. De brassband die iedere vrijdagavond repeteert in Bakkeveen, begon in 1989 in Ureterp met dirigent Sijtze van der Hoek als jeugdorkest. De ‘Spikers’ ontpopten zich in 2013 met dirigent Erik Janssen als wereldkampioen in de eerste divisie, door hun eerste plaats op het World Music Contest in Kerkrade. De band geeft nu haar zilveren jubileumjaar extra glans door een trip naar Engeland van 11 t/m 16 juni, waar zij onder andere deelnemen aan de legendarische Whit Friday Marches.

Whit Friday Marches
‘The greatest free show on Earth!’ Zo noemt brassbandminnend Engeland de Whit Friday Brass Band Contests, die al sinds 1884 jaarlijks worden gehouden. Tientallen brassbands, van jeugdkorpsen tot wereldtoporkesten, reizen op vrijdag 13 juni per bus van dorp naar dorp in het noorden van Engeland in de buurt van Manchester. Op het dorpsplein of voor de ingang van de lokale stamkroeg van ieder dorp, laat elke brassband haar ingestudeerde mars horen. Dit doet de band niet alleen voor het massaal toegestroomde publiek, maar ook voor een in een caravan opgesloten jurylid. Dit jurylid beoordeelt iedere gespeelde mars en bepaalt uiteindelijk de winnaar. De Spijkerpakkenband is ondanks het wisselvallige weer druk bezig geweest om de akoestiek van de openlucht naar de hand te zetten. De Spikers gaan ook in Engeland voor een topklassering.

Dubbelconcert Hebden Bridge Brassband
Op de zaterdag na Whit Friday ontmoet de Spijkerpakkenband de leden van Hebden Bridge Brassband. Samen met Hebden Bridge verzorgt De Spijkerpakkenband een concert in Calderdale in Yorkshire. Op dit concert spelen De Spikers ook een aantal nummers van de jubileum-cd, die later dit jaar officieel wordt gepresenteerd. Voorzitter Thies Nicolaï tot slot: “We kijken er enorm naar uit om op te treden in hét brassbandmekka. De brassbandtraditie is in Engeland springlevend. Dit wordt een onvergetelijke reis voor ons allemaal!”

me

er info: www.spijkerpakkenband.com

 

Geplaatst in: Algemeen, Spijkerpakken Band

Geef een reactie