Fietspad vanwege stormschade verwijderd

Beschadigd fietspad door Oude Bos bij Bakkeveen afgesloten

Het recreatieve fietspad door het Oude Bos richting de Duurswouderheide, bij Bakkeveen, wordt door eigenaar Staatsbosbeheer opgeheven. Het fietspad is met de zware storm van eind oktober flink beschadigd geraakt. Het pad verkeerde al in een matige staat van onderhoud. Voor de veiligheid van de fietser zou het fietspad volledig vernieuwd moeten worden. Een investering van ruim 150.000 euro. Staatsbosbeheer Fryslân kan deze investering niet meer opbrengen, omdat er voor recreatieve voorzieningen geen subsidie meer is.

Tijdens de herfststorm van 28 oktober werden, vooral in Zuidoost Fryslân, veel dikke bomen die nog volop in het blad zaten met wortel en al uit de grond gerukt. Hierdoor zijn er diepe gaten geslagen in het fietspad door het Oude Bos. Staatsbosbeheer heeft het pad daarom met onmiddellijke ingang afgesloten. Momenteel zijn we in veel natuurgebieden in Fryslân nog hard aan de slag om andere wandel- en fietspaden weer veilig te maken voor wandelaars en fietsers. Het pad in het Oude Bos liep echter zodanige schade op dat herstel geen optie is. Na het verwijderen van het asfalt blijft het zandpad wel bestaan als wandelpad.

Roel Vriesema, StaatsBosBeheer

[het betreft hier het achterste deel van het fietspad vanaf Duurswaldmerwei bij kerkje Duurswoude naar het einde van de Finne (richting Freulevijver). Dit fietspad loopt langs de Jan Anne Leane, red]

 

Geplaatst in: Staatsbosbeheer

19 reacties op “Fietspad vanwege stormschade verwijderd

 1. LT zegt:

  Is het nog wel mogelijk om er te paard langs te gaan ?

 2. KV zegt:

  Heel jammer dat zo’n aansluiting op fietsroute richting Hemrik/Beetsterzwaag dan vervalt….

 3. Petra zegt:

  Wat zijn de kosten om het asfalt te verwijderen?

 4. Japio zegt:

  Belachelijk dat een fietspad wordt opgeheven bij een toeristich dorp als Bakkeveen. Elders (zie richting Oosterwolde/Appelscha en in Drenthe) worden nieuwe fietspaden aangelegd en oudere vervangen door beton.

 5. D.R. zegt:

  Er zullen toch wel onderhouds-en renovatiekosten op de begroting bij Staatbosbeheer staan?
  En idd. het asfalt verwijderen lijkt mij ook een aardige duit kosten.

 6. appie zegt:

  Als je ziet hoeveel hout er ligt te verrotten, is het van de gekke dat een bestaande fietsroute om een onduidelijke reden wordt opgeheven. Het hout van de storm kan toch worden verkocht? Of wellicht kan Fryske Gea het bos overnemen. Die onderhouden het tenminste.

 7. Cees Jansma zegt:

  Hier kan de gemeente tonen dat ze ballen hebben.

  Die hebben een paar jaar geleden de toeristen belasting geintrodiceerd (4%) om dat geld ten goede te laten komen aan voorzieningen die het toerisme bevorderen.
  Op eerdere verzoeken om afvalbakken in de bossen te plaatsen gaf men al nee en verschool men zich achter de eigennaar van een bos (Staatsbosbeheer dan wel Fryske Gea.
  Maar wanneer kunnen ze dan de inkomsten goed gebruiken.

  Gemeente toon ballen en laat dit gewoon herstellen. Van mij mogen ze er dan een bordje bijzetten dat ze hebben betaald.

 8. Vincent zegt:

  Het kan toch niet waar zijn dat in een toeristsich,recratief dorp een belangrijke route gaat verdwijnen ! Ook de mensen uit de directe omgeving maken hier veelvuldig gebruik van.
  Het opruimen en egalisren zal ook een lieve duit kosten en al je zover bent maak er dan desnoods een schelpenpad van, voor fietsers en wandelaars een goed, millieu vriendelijk pad en het kost haast niks aan onderhoud.
  Deze hoek van het land is rijkelijk bedeeld met natuur schoon en daar moeten we ,toeristsch gezien het van hebben.
  Als er een fietspad van Haule naar het Blauwe Bos (Staatsbosbeheer)
  een schelpenpad is neergelegd waarom hier niet, of zijn we een ondergeschoven stukje Friesland ?
  Kom op Staatsbosbeheer, ik zou zeggen, hier is een mooi alternatief en pak het op, eventeel met de gemeente !
  Het nieuwe jaar is bijna daar en dan is er waarschijnlijk een nieuwe pot met geld voor dit soort dingen.

 9. ingrid zegt:

  we reageren nu met z n allen op de site van bakkeveen. maar is het niet verstandig dat plaatselijk belang hier actie onderneemt?
  Of dat PB reageert via deze site om hun standpunt duidelijk te maken en eventueel te vertellen welke actie ze hebben ondernomen naar de gemeente of staatsbosbeheer toe?

  En al die mensen die vinden dat het fietspad moet blijven zouden kunnen mailen naar de gemeente, of naar staatsbosbeheer ?

  Ik denk namelijk niet dat de gemeente of staatsbosbeheer de reacties gaan lezen op de bakkeveen site.

 10. Vincent zegt:

  Ik heb de dhr R.Vriesema,schrijver en werkzaam bij Staatsbosbeheer deze pagina met reacties aan hem door gemaild.
  De heer Vriesema kennende geeft hij hier een reactie op.

 11. Gerard zegt:

  De heer Vriesema mag dan wel werkzaam zijn bij Staatsbosbeheer maar kennelijk kent hij het gebied onvoldoende en is onwetend waar de ligging van het oude bos met fietspad is waarover het hier gaat.
  Het oude bos ligt in Wijnjewoude net als de Freulevijver die ook vaak aan Bakkeveen wordt toegeschreven.
  Overigens het is een schande dat er geen geld is voor een opknapbeurt terwijl er veel geld door overheidsinstanties wordt verspild.

 12. JanvD zegt:

  Advies: ga even kijken, zoek de beschadigingen (vergrootglas meenemen) en vel dan een oordeel.

 13. Sieb Hazenberg zegt:

  belangrijk fietspad vervalt door stormschade ….. Is de armoede zo groot…… Of worden er door SBB verkeerde keuzes gemaakt?

 14. Vincent zegt:

  Gisteren ben ik met mijn dagelijkse wandelingen in de natuur wederom gaan kijken bij het bewuste fietspad en heb geconstateerd dat de weg vrij gemaakt is. Er is veel werk verzet. De beschadigingen aan het wegdek zijn er maar volgens mij kunnen deze hersteld worden. Het hout is nog niet afgevoerd en daar moeten we op wachten hoe het er dan bij ligt. De heer R. Vriezema heeft mij gemailt en geschreven dat hij blij was met de discussie die er nu gaande is. Hopelijk kan het met niet al teveel kosten hersteld worden en blijft alles zoals het was.Wat natuurlijk het beste is en het goedkoopst, denk ik.

  • Vincent zegt:

   Even voor de duidelijkheid, het laatste stukje wat ik heb geschreven vanaf het woord hopelijk zijn niet de woorden van de heer Vriesema maar van mijzelf.

 15. Tineke zegt:

  Hoe krom kan het zijn.
  Het voetpad achter het parkeerterreintje Boskkamp is zo breed gemaakt dat er wel een auto over kan. Heel vreemd want er staat maar 1 woning.Deze staat er al vanaf de 70er jaren.Ook zijn er op het aansluitende voetbad palen geplaatst. Het is mij een raadsel waar dit voor moeten dienen. Kan toch niet voor 1 woning bedoeld zijn. Deze investeringen hadden beter bij de herstelwerkzaamheden van het fietspad gepast. ‘T komt uit een ander potje, maar toch is het krom. Wellicht heb ik iets gemist of over het hoofd gezien.

 16. Jan zegt:

  *Tineke: zou het kunnen zijn dat het verbrede voetpad ook als het toegangspad voor deze ene woning is?
  het voetpad vanaf de Merskekamp is met een bord aangemerkt als een voetpad. ( een gedoog / ontheffing gebruik inrit / voetpad ?? )destijds stond er een paal op het voetpad tov de erfgrens van deze ene woning.( halfweg het voetpad )
  waarom er paaltjes geplaatst zijn op de aansluitende voetpaden is mij ook niet helemaal duidelijk. maar waarschijnlijk kunnen de bewoners van deze ene woning uitsluitsel geven?

 17. D.R. zegt:

  Het voetpad is verbreed vanwege de aanrijdroute naar de woning aan het veldje. Deze bewoner kreeg geen toestemming om vanaf het parkeerterrein achter de Boskkamp een oprit door een bosje naar zijn woning te maken. Dit is de oplossing van de gemeente: De bewoner mag vanaf de Weverswal over het door de gemeente verbrede en verstevigde (voet) pad nu naar zijn woning rijden. Het voetpad vanaf de Weverswal naar zijn woning is nu geen voetpad meer. Vanaf zijn woning naar de Merskekamp is nog wel voetpad. Vanwege het nu oprit geworden pad, zijn er paaltjes vanaf de Boskkamp geplaatst op twee doorgangs-punten.

Geef een reactie