It Skouderklopke (5): Geert Louwes regisseur

 Geert Louwes

Als je als redactie allemaal mails van spelers van toneelploeg NijBegjin ontvangt, waarin  stuk voor stuk over de kwaliteiten van regisseur Geert Louwes wordt geroemd, dan kun je er als redactie niet omheen:
Geert Louwes is de persoon bij uitstek voor dez
e aflevering van
It  Skouderklopke!

In één van die mails stond  trouwens een wel heel  toepasselijke omschrijving van deze toneelman pur sang, die wij zo vrij zijn om hier te citeren:

“Hij (Geert, red.)  is de duizendpoot van toneelvereniging Nij Bigjin en doet dit al jaren op fantastische wijze.
Men heeft heel vaak niet in de gaten dat er een hele organisatie aan vooraf gaat voordat er een toneelstuk daadwerkelijk op de planken staat.
Geert is degene die dit ieder jaar weer regelt, meebouwt, meeverft, sponsors benadert, sponsorgeld ophaalt, enz enz. Daarnaast is hij ook nog een geweldig regisseur, waar wij in de loop van de jaren erg van zijn gaan houden.schouderklopje
Bescheidenheid siert Geert Louwes, maar ik vind dat hij het Skouderklopke nu wel eens verdient.”

Ach, zegt Geert Louwes hier desgevraagd op, het is mijn hobby hé…….Mij enigste hobby welteverstaan en ja daar stop ik heel veel tijd in…(Bescheiden dus, dat klopt!)
Geert noemt  zichzelf een organisatie-man en meer een regisseur dan een toneelspeler. Als speler ben ik niet zo “betûft”, zegt hij en vindt  zichzelf meer geschikt voor de bijrolletjes.

Desalniettemin is Geert een regisseur met  de nodige spelerservaring, hij begon als 24 jarige in Bakkeveen,  ging na een verhuizing bij Siegerswoude verder met  toneelspelen en in hetzelfde Siegerswoude ging hij vervolgens als regisseur aan de slag.
Eén van de spelers in Siegerswoude toentertijd was Appie Ybema, dezelfde Appie die nu alweer jaren in Bakkeveen speelt en woont, net zoals de inmiddels 60-jarige Geert (zou je ook niet zeggen) inmiddels alweer jaren in Bakkeveen regisseert en weer woont…..
Appie trok Geert in die tijd mee naar het Opsterlands Openluchtspel en Geert speelde daar  één keer in mee. Dat was een leerzame ervaring, maar Geert kon het niet met zijn andere bezigheden combineren en zo bleef het bij die ene keer…..

Naast een drukke baan als docent/ stagebegeleider  VBO-groen, wordt alle vrije tijd  merendeels door Geert’s hobby opgeslokt, aangezien het niet alleen maar bij het regisseren van de toneelploeg bleef. Nadat er enige aanverwante cursussen gevolgd waren, werd Geert voorzitter van de toneelkriichkommisje  van het amateurtoneel Friesland en werd hij regisseur bij het jeugdtoneel in Bakkeveen.
Dat laatste is de nieuwste loot van de Bakkeveenster toneelvereniging, welke in maart 2014 alweer voor de derde keer een uitvoering  houdt. Samen met Ineke Boelens, Gretha v.d. Weerd en Kees v.d.Meulen (als technisch man) zet Geert zich met  al zijn ervaring in voor  een enthousiaste groep van circa 35 jeugdige spelertjes, onder het motto: “investeren in de jeugd, want die heeft de toekomst…..”

toneel 1

Dit jeugdtoneel is ook één van de redenen, dat Geert afgelopen seizoen de volwassen spelersgroep niet meer regisseerde. De andere en belangrijkste reden was, dat hij het gevoel had dat hij de spelersploeg  van NijBegjin niet meer hogerop kon brengen en dat het daarom voor de ploeg wel eens goed zou zijn om met een andere regisseur, met een andere invalshoek,  te werken.
En zo speelde de ploeg  afgelopen seizoen o.l.v. van Jelte Albada, met  (tot ieders verrassing)  Geert Louwes als speler!
Geert  maakte een sprongetje terug in de tijd en speelde de bijrol van Job de smid in het fraaie openluchtspel “Halbe’s Lot”, waarin de rol van de hoofdpersoon voor Appie Ybema was weggelegd.  Maar alleen maar spelen, daar  liet Geert het natuurlijk niet bij, ook aan het decor van Halbe’s Lot werdt weer flink door hem gebouwd en geverfd!

Om het verhaal niet al te lang te maken: Ook komend seizoen is Jelte Albada de regiseur van NijBegjin, Geert beperkt zich alleen tot de jeugdploeg (wat regisseren betreft dan…..)
Maar……wie meent dat Geert definitief met het regisseren van de succesvolle ploeg stopt, heeft het mis, want dat is niet de bedoeling: “Ik weet niet precies hoe lang ik het stokje uit handen geef”, zegt Geert, “maar ik kom heus weer als regisseur bij deze spelersploeg terug!”

Daar zullen de spelers blij mee zijn Geert en ze hebben helemaal gelijk:
Je hebt It Skouderklopke  nu wel eens verdient!
Bij deze Geert, het is geweldig wat je allemaal voor het toneel in Bakkeveen over hebt ….. Applaus!!!!

Toneelvereniging Nij Bigjin haalt 1e prijs en promoveert naar de ereklasse.

Geplaatst in: It skouderklopke

2 reacties op “It Skouderklopke (5): Geert Louwes regisseur

  1. Jacob zegt:

    Aha, hjir wie dat blomke dus foar wersto it oer hiest by de sinees!!
    No neat te folle sein. Mear dan fertsjinne!

  2. Els van Gog zegt:

    Dit schouderklopje is meer dan verdiend. Want hij is ook nog eens regisseur bij Het Tweede masker in Heerenveen! Van een clubje bij elkaar gezochte spelers ( waarvan meer als de helft totaal geen toneelervaring had) heeft hij wel een leuke groep toneelspelers gemaakt, die al twee keer een stuk op de planken heeft gezet. Met een zeer goed resultaat! Zonder Geert was dat zeker niet gelukt! Dank je wel Geert!

Geef een reactie