Boete voor wandelaars met loslopende honden

Afgelopen weken zijn er diverse wandelaars beboet, omdat zij hun honden los lieten lopen in natuurgebied “Mandefjild”, plaatselijk ook wel bekend als “de duinen”.

Staatsbosbeheer en It Fryske Gea treden namelijk gezamenlijk strenger op tegen bezoekers, die zich niet aan de regels van dit prachtige natuurgebied houden. Het Mandefjild is een drukbezocht natuurgebied bij Bakkeveen.

Duizenden natuurliefhebbers genieten hier jaarlijks van het bos, de heide en een mooie zandverstuiving. Afgelopen jaar regende het alleen incidenten met loslopende honden. Diverse malen werden er schapen ernstig verwond en klaagden recreanten over loslopende honden.

Aanvankelijk was dat een reden om het gebied voor een deel af te sluiten voor honden. Bij verschillende bedrijven en omwonenden riep deze maatregel veel weerstand op en daarom is toen afgesproken de situatie het komende half jaar aan te zien. Toen is wel besloten strenger op te treden, dit heeft tot gevolg gehad dat er zeker 20 bekeuringen zijn uitgeschreven.

De komende maanden zal dit strengere beleid voortgezet worden, met als uiteindelijk doel het gebied op een aangename wijze open te stellen voor recreanten, de schaapskudde en hondenbezitters.

Staatsbosbeheer
’t Fryske Gea

Geplaatst in: Staatsbosbeheer, t Fryske Gea

18 reacties op “Boete voor wandelaars met loslopende honden

 1. ytsje zegt:

  Hiel goed dy bekeurings en no ek noch de minsken yn it doarp bekeure want ek dêr hâlde minsken harren net oan de regels. Dus lis se mar in grutte boete op want ik haw hielendal neat mei hûnen. Ba se skite ek noch oaral del lit se dat mar yn har eigen tún dwaan en net by in oar op de stoepe. Jimme binne woenen sels dy hûn hawwe pas der dan ik op!!!!!!!!!!!!!!!

  • Hendrik zegt:

   Ytsje heeft niets met honden, dus mensen met een hond verdiend een grote boete..
   En volgens Ytsje, althans als ik het juist vertaal, moeten hondenbezitters goed op hun hond passen door de hond alleen op hun tuin te laten schijten.. Verhaal slaat werkelijk nergens op. En het dan ook nog kracht proberen bij te zetten door er !!!!!!!!!!!!!!! achter te zetten. Volgens mij ben je zwaar gefrustreerd.

 2. appie zegt:

  Nu moet ook direct het stront beleid in de dorpen worden aangscherpt.
  Wie de stront niet opruimt, €100.00 boete. Je ziet niemand met een schepje of plastic zakje in het dorp. Ik heb geen hekel aan honden
  maar in andere dorpen kan het wel, waarom dan hier niet.

 3. D.R. zegt:

  ’t Fryske Gea en Staatsbosbeheer delen in ’t Mandefjild boetes van € 90.- (plus € 10.- administratiekosten) uit!
  Inmiddels zijn er al 25 boetes opgelegd.

 4. Nicolaas van der Veer zegt:

  De overlast van honden in de duinen lijkt inderdaad nog wel steeds toe te nemen. Dat het Fryske Gea dit onderkent en actie onderneemt is een goed ding. Als lokale bewoner heb je natuurlijk de luxe om buiten prime time even met de kinderen naar de duinen te gaan. Maar als je als gezin van buitenaf een uitje wil maken in de Bakkeveenster natuur en je wordt geconfronteerd met de overlast aan honden kan ik mij voorstellen dat je de volgende keer een andere keus gaat maken dan Bakkeveen.

  Kleine kinderen zijn met name de dupe want die worden om de haverklap geconfronteerd met een grote hondenkop op 10 cm van hun gezicht. Als je dan vraagt om de hond wat onder appél te houden heb je dat te accepteren omdat het “hier in Bakkeveen gewoon mag hoor” en de hond doet natuurlijk spreekwoordelijk altijd helemaal niks. Rustig een beetje rondbanjeren als kind is er echter helaas niet meer bij in de Bakkeveenster duinen.

  Wellicht dat er uren ingesteld kunnen worden dat de honden los mogen lopen om de overlast wat in te teugelen. Het zou vooral voor recreatief Bakkeveen jammer zijn als mensen Bakkeveen gaan mijden doordat het bekend gaat staan wegens de overlast met honden.

  • D.R. zegt:

   Helemaal met je eens Nicolaas,
   Hondeneigenaren moeten hun hond bij vreemde kinderen op afstand houden. Maar ook ouders moeten beseffen, dat ze niet hun kinderen (met veel gegil en lawaai) op een vreemde hond kunnen laten afstuiven, want dan vraag je ook om moeilijkheden.
   Pas in overleg tussen ouders en hondeneigenaar, kunnen kind en hond elkaar naderen.Ik leg ook altijd uit hoe een kind een hond het beste kan aaien,als ze daar om vragen…
   Dat betekent niet aan z’n kop komen en altijd op de rug aaien. Daarbij houd ik zelf de hond bij z’n halsband vast.

 5. peter zegt:

  Als je iets te melden hebt op een site als deze moet je er voor zorgen dat iedereen het kan lezen.
  Want volgens mij is dat de bedoeling.

 6. Jacob zegt:

  oh ja de honden los/vast discussie was al een tijdje niet meer gevoerd……..ik zeg even niets deze keer

 7. Patrick zegt:

  Jacob, groot gelijk. Ik kap er ook mee want als er reacties gegeven worden die niet in het straatje van de heren en dames Bakkeveen-correspondenten passen dan wordt deze gewoon verwijderd.

  Jammer hoor. Laat dan gewoon de reactie-mogelijkheid weg.

  • Dirry Rietveld zegt:

   Als correspondente was ik zelf ook erg verbaasd dat alle reacties bij mijn item (Gele Hond) waren verwijderd. Ik weet niet wie dat heeft gedaan, maar ik heb ze inmiddels terug gezet.

 8. Hein zegt:

  Wat Ytsje is waar mensen,hondestrond hoor je opterapen.Ben zelf ook honde bezitter en ik erger mij aan mensen die te broerd zij om de hondestront op teruimen,Hier op de Aylvalan gebeurd het dik wijls dat er stront ligt.Ik kan nog steeds niet tepakken krijgen maar er wordt nu op,niet alleen door mij

 9. froukje zegt:

  en laten we het nu ook nog even over de katten van de buren hebben……..

 10. Henk zegt:

  Froukje,

  Daar heb je echt wel een punt!
  Katten schijten en pissen alles onder. Vorig jaar is mijn hond, toen een pup, meermaals aangevallen door een rode kat. Straks pakt deze een kind.. Toch DR? Katten blijven roofdieren.
  Ik zeg alle huisdieren binnen houden of aanlojnen. Dit geldt voor honden, katten en poepende postduiven.

 11. froukje zegt:

  Een vreemde reactie van die rode kat, om een pup aan te vallen, niet normaal! Als je er over nadenkt is het eigenlijk niet eerlijk dat honden aan de lijn moeten en katten niet. Die kunnen hun gang gaan met jonge vogeltje vangen in de broedtijd, ze worden ook dan door veel eigenaren ’s nachts buiten gelaten, dat zou niet moeten gebeuren, want net wat je zegt: een kat is een roofdier. Een hond trouwens ook, maar die mag dan ook niet los lopen. Wie gaat er iets aan doen, aan deze ongelijkheid, wie durft de kat de bel aanbinden ?

 12. ManBijtHond zegt:

  Hond bijt schaap bij Bakkeveen, 11 maart 2013, 17:56

  BAKKEVEEN – In het Mandefjild bij Bakkeveen is maandagochtend een schaap gebeten door een loslopende hond.

  Wandelaars vonden het gewonde dier en waarschuwden boswachter Ko Maring. Die trof het schaap met enkele flinke vleeswonden in de nek aan.

  Een dierenarts heeft het dier behandeld. Volgens Maring is het belangrijk dat eigenaren hun honden aangelijnd houden in het natuurgebied.

 13. Sjakie zegt:

  Triest,.. willen alle bezitters van loslopende honden even reageren a.u.b…..+ n.a.w. gegevens

Geef een reactie